Calathea hangt slap

calathea hangt slap

Jouw Calathea hangt slap? Daarin ben je helaas niet alleen. Een slap hangende Calathea is iets wat zeer vaak voorkomt. Gelukkig is de oorzaak vaak erg onschuldig. In een enkel geval is de oorzaak niet onschuldig, maar ook dan is het op te lossen.

Hieronder op de pagina lees je de meest voorkomende oorzaken van een Calathea met slappe bladeren. Ze zijn gesorteerd op volgorde: de bovenste komt het vaakst voor. Begin daar dus en beoordeel of die situatie van toepassing is op jouw plant.

calathea hangt slap

Calathea hangt slap: water tekort

Verreweg de meest voorkomende oorzaak van een slappe Calathea is een tekort aan water. Het is goed om je te beseffen dat de Calathea van oorsprong uit zeer vochtige gebieden komt: het tropisch regenwoud. Daar is de grond altijd vochtig. Een uitgedroogde potgrond is deze plant van nature dus niet gewend. Het effect: ze laat haar bladeren hangen.

Voordat je nu zeer veel water gaat geven is het belangrijk om vast te stellen of dit echt de oorzaak is van de slappe Calathea. Een overschot aan water kan namelijk net zo schadelijk zijn als een tekort. Steek je vinger in de potgrond en beoordeel of er aarde aan blijft plakken. Is de aarde droog? Dan kun je water geven. Jouw Calathea knap er binnen de kortste keren van op: de slappe bladeren zullen volledig herstellen.

Je kunt dit probleem in de toekomst voorkomen door meer regelmatig water te geven. Deze planten houden niet van een uitgedroogde potgrond, maar ook niet van drijfnat. Zorg er dan ook voor dat de aarde altijd licht vochtig is. Zo blijft de plant niet alleen mooi, maar ook gezond!

Calathea hangt slap: stoffige bladeren

Je hebt deze plant als kamerplant. Helaas is er in onze kamers vaak stof aanwezig. Dit stof op de grond en meubels haal je waarschijnlijk regelmatig weg. Het valt ook op de bladeren van jouw planten! Dit is een probleem omdat de plant de bladeren gebruikt om licht mee om te zetten naar energie. Een beetje stof is niet erg, maar zodra het veel wordt krijgt de plant steeds minder gelegenheid om licht op te nemen. Doordat de plant niet de benodigde energie heeft gaat ze slap hangen.

Neem de bladeren af met een vochtige doek. De bladeren van de Calathea zijn glad, dus dit kan gemakkelijk. Voorkom dit probleem in de toekomst door regelmatig de bladeren te benevelen met een plantenspuit. Daarmee blijft de plant gezond en blijft stof minder gemakkelijk op de bladeren liggen.

Calathea hangt slap: verhuizing

Als je al een tijdje een Calathea hebt weet je dat ze een beetje een diva kan zijn. Veranderingen worden niet gewaardeerd. Een verandering in de vorm van een verhuizing kan er voor zorgen dat de Calathea slap gaat hangen. Denk hierbij aan verhuizen van kamer, maar ook verpotten heeft zo’n effect.

Geef jouw plant even de tijd om te herstellen, het komt weer goed!

calathea slappe bladeren

Inhoudsopgave: