Graslelie op water

graslelie op water

Een Graslelie in water houden, kan dat? Een plant heeft toch wortels die in de aarde moeten staan? Het antwoord zal je misschien verbazen: een Graslelie kan prima op water overleven. Er zijn een paar dingen waar je op moet letten in de verzorging. Doe je die goed, dan kan jouw plant jaren mee op water, net zoals in de aarde. De aandachtspunten lees je hier.

Een Graslelie op water is erg leuk, want je kunt de wortels zien groeien. Daarnaast hoef je de plant nooit meer te verpotten! Op deze pagina hoe je een plant in de aarde transformeert tot een plant die op water groeit.

Graslelie op water: zelf doen of kopen

Wil je een Graslelie op water zetten, dan heb je grofweg twee opties: een Graslelie op water kopen of een bestaande Graslelie transformeren tot een “waterplant”. De stappen voor die laatste optie worden hieronder beschreven. Mocht je er al eentje hebben gekocht, dan kun je onderaan deze pagina tips voor de verzorging lezen.

Een Graslelie in water krijgen gaat als volgt:

  1. Koop een Graslelie. Het liefst een kleintje zodat je niet zo’n groot glas water nodig hebt. Je kunt er ook voor kiezen om een uitloper af te knippen en die gebruiken. Hoe je dat doet lees je op onze pagina over Graslelie stekken.
  2. Als je een Graslelie in de aarde hebt, haal haar dan uit de pot. Doe dit buiten of boven een tafel, want hierna moet je alle aarde van de wortels verwijderen.
  3. De aarde verwijderen gaat in het begin waarschijnlijk makkelijk, maar naarmate er minder overblijft steeds moeilijker. Je kunt er ook voor kiezen de wortels voorzichtig af te spoelen onder de kraan. Voordat je de Graslelie op water gaat zetten moet ze volledig vrij zijn van water.
  4. Kies een mooi glas, het liefst in de vorm van een cilinder. De Graslelie is breed aan de bovenkant en smal aan de onderkant. In een cilindervormig glas blijft ze mooi boven de rand “hangen”.
  5. Nu kun je het glas met water vullen en de plant erin zetten. Zorg ervoor dat de wortels onder water staan, maar de bladeren niet. Daarover hieronder meer bij de tips voor de verzorging.

Graslelie op water verzorgen

Een Graslelie in water verzorgen vraagt om iets andere handelingen dan bij een plant in de aarde. Hieronder lees je de aandachtspunten.

Standplaats en licht

Een Graslelie op water vraagt een lichte standplaats, maar mag niet in de volle zon staan. Als de volle zon op het water staat wordt het snel troebel en kan het zelfs gaan rotten.

Water bijhouden en verversen

Je ontkomt er niet aan dat er soms water verdampt. Het is zaak dit in de gaten te houden en waar nodig bij te vullen. Zorg dat de wortels altijd onder water staan, maar de bladeren niet.

Ook kan het zijn dat het water troebel wordt. Dit gebeurt voornamelijk in de lente en zomer, als het warm is. Ververs in dat geval het water en spoel hierbij ook voorzichtig de wortels af.

Voeding

Het zal je verbazen, maar in principe heeft een Graslelie in water geen voeding nodig. De plant zou alle benodigdheden uit de lucht en het water kunnen halen. Toch komt het soms voor dat er wel plantenvoeding nodig is. Je merkt dat aan de bladeren, die worden dan langzaam geel of dof.

Doe ik dat geval een paar druppels vloeibare plantenvoeding in het water. De dag erna ververs je het water volledig en spoel daarbij ook de wortels af. De reden is dat voeding in het water kan gaan rotten.

Kan een Graslelie op water in de aarde staan?

Als je jouw Graslelie in water op enig moment wilt overplaatsen naar de aarde, dan kan dit. Zorg ervoor dat je de aarde een periode goed vochtig houdt zodat de plant kan wennen aan de overgang. Daarna kun je overstappen op de normale verzorging van deze plant.

Inhoudsopgave: