Hoya stekken

Hoya stekken

Wil jij jouw Hoya stekken? Hoe je dat aanpakt lees je op deze pagina. Een kleine hint van te voren: je hebt wel een flinke portie geduld nodig. De Hoya staat over het algemeen bekend als een langzame groeier. Die groeisnelheid merk je ook bij het stekken.

De makkelijkste manier om te stekken is in water. De stappen daarvoor lees je hier. Onderaan de pagina staat nog informatie over andere methoden van stekken.

Hoya stekken

Hoya stekken op water

De juiste voorbereiding

Ga je jouw Hoya stekken? Zorg dan voor de juiste voorbereiding. Ten eerste is het moment van stekken belangrijk. Doe dit het liefste in de lente. In de lente gaat jouw Hoya de groeifase in en zit dan vol met energie. Deze energie kunnen de stekken goed gebruiken bij de aanmaak van wortels.

Ten tweede is het materiaal belangrijk. Ontsmet van te voren de schaar. Dit verkleint de kans op ziektes aan de plant. Zet ook alvast een glaasje water klaar. Zo ben je helemaal klaar om te beginnen!

Stap 1

De eerste stap is het afknippen van de Hoya stekken. Deze moeten minimaal 10 centimeter zijn en nog een aantal blaadjes hebben. Bij het selecteren van de stekken heb je twee opties:

  1. Knip de stekken van de uiteinden van de plant.
  2. Knip één lange stengel af en knip deze vervolgens op in meerdere delen.

Welke methode je ook kiest, je moet de onderste blaadjes verwijderen en de bovenste blaadjes laten zitten. Hieronder op de foto zie je een goed voorbeeld.

hoya stekken stap 1
Zorg dat je Hoya stekken minimaal 10 centimeter zijn en laat de blaadjes aan de bovenkant zitten

Stap 2

Zet de stekken in een glaasje water. Zorg ervoor dat de blaadjes niet onder water komen en de stengel wel. Het is belangrijk dat de bladknopen, waar eerst de blaadjes zaten, onder water staan. Hier komen straks de wortels uit.

Zet de Hoya stekken op een lichte standplaats, maar niet in de volle zon. De volle zon is sowieso niet goed voor deze plant, en dus ook voor de stekken niet.

Stap 3

Zoals gezegd zijn dit langzame groeiers. Het kan dan ook een tijdje duren voordat je de eerste worteltjes ziet. Heb geduld! Als je de stekken in de lente hebt gemaakt gaat het wortelen sneller dan in de herfst of in de winter. Ook de hoeveelheid licht op de standplaats is bepalend voor de snelheid.

Na enkele weken, tot enkele maanden, zien de wortels eruit zoals op de foto’s hieronder.

gewortelde hoya stek
Gewortelde Hoya stek
hoya stekken wortelen langzaam
Hoya stekken kunnen lang hun tijd nemen voordat ze gaan wortelen

Stap 4

Nu kun je de Hoya stekken in de aarde gaan zetten. Gebruik het liefste een luchtige potgrond, bijvoorbeeld op basis van kokosvezels. Het mooiste is om de stekken nog een tijdje goed vochtig te houden, maar zorg ervoor dat de aarde nooit drijfnat is.

Kun je een Hoya ook direct in de aarde stekken?

Dat kan. Het is alleen niet aan te raden. Als je er voor kiest om de stekken direct in de aarde te zetten heb je namelijk geen zicht op de ontwikkeling van de wortels. In water kun je dat goed zien. Daarnaast is de kans op rot een stuk groter in de aarde.

Dus: het kan, maar het advies is om te kiezen voor stekken op water.

Kun je ook een Hoya stekken via het blad?

Wij hebben dit nog nooit geprobeerd, maar het schijnt te kunnen. Sommige Hoya soorten, zoals de Hoya Kerrii, hebben hele dikke bladeren. Die zou je op dezelfde manier kunnen stekken als een vetplant, dus met enkel een blad. Het kan een leuk experiment zijn, maar als je de kans van slagen wilt vergroten moet je altijd een gedeelte van de stengel gebruiken.

Inhoudsopgave: