Kerstster water geven

Kerstster water geven

Jouw Kerstster water geven: het is een belangrijk onderdeel van de verzorging. Doe je het verkeerd, dan help je de plant om zeep. En dat is zonde! Een Kerstster is een plant die jaren mee kan gaan, mits je hem op de juiste manier water geeft.

Op deze pagina lees je precies hoe je dat aanpakt!

Kerstster water geven

Hoe vaak de Kerstster water geven?

Hoe vaak je water geeft is vaak het allerlastigste aan de verzorging van jouw Kerstster. Het is namelijk niet zo eenvoudig te stellen omdat het afhankelijk is van verschillende factoren. Denk hierbij aan de temperatuur in huis. Hoe hoger de temperatuur, hoe vaker je water moet geven. Ook is je waarschijnlijk wel voor te stellen dat een grote Kerstster vaker water nodig heeft dan een kleine.

Maar hoe vaak geef je dan water? Dat doe je zodra de bovenste twee centimeter van de aarde droog zijn. Om hier achter te komen steek je een vinger in de aarde. Als er aarde aan je vinger blijft plakken is de aarde nog te nat en wacht je nog even met water geven. Als er geen aarde aan je vinger blijft plakken is de aarde droog genoeg om water te geven.

In de praktijk blijkt vaak dat dit neerkomt op ongeveer twee keer per week, maar je moet dit echt voor jouw unieke situatie gaan uitproberen.

Hoe veel de Kerstster water geven?

De bovenste twee centimeter van de aarde is droog: je moet water geven. Maar hoe veel water geef je dan jouw Kerstster? Geef het liefst lekker veel. Net zo lang totdat het water weer uit de gaten van de pot uit komt (lees hieronder bij “afwatering”).

Het mooiste zou zijn om lauw water te geven. Erg koud water kan er voor zorgen dat de wortels “schrikken” en dit kan bladuitval veroorzaken.

hoeveel water kerstster

Zorg voor een goede afwatering

Een Kerstster water geven kun je op de juiste manier doen, maar als je niet zorgt voor een goede afwatering kun je jouw plant alsnog om zeep helpen. Dat zit zo: als je water geeft, maar je hebt geen gaten in de pot, kan dit water niet weg. De wortels blijven dan in drassige grond staan. Dat is voor een keertje niet erg, maar naarmate dit opbouwt wordt het steeds erger.

Na verloop van tijd gaan de wortels rotten. De verrotte wortels kunnen hun taak niet meer uitvoeren: water en voedingsstoffen naar de plant toebrengen. Het gevolg is te herkennen aan gele bladeren, bladuitval en uiteindelijk het overlijden van de plant.

Een goede afwatering regel je als volgt:

  1. Boor gaten in de onderkant van de pot
  2. Leg onderin de pot een laagje hydrokorrels
  3. Daar bovenop plant je de Kerstster

Kerstster water geven van onder

Er zijn ook mensen die een Kerstster water geven via een schotel. Dit kan als je jouw plant in een plastic kwekerspot hebt. Die zet je op een schotel met water en de plant zuigt het water dan op.

De meesten zetten deze kwekerspot na het water geven in een mooie sierpot.

Hoe weet je of je het goed doet?

De plant geeft signalen met betrekking tot de waterbehoefte. Geef je te veel, dan kan wortelrot optreden. Dit gebeurt echter alleen als je geen goede afwatering hebt. Geef je te weinig, dan gaat plant slap hangen.

Een Kerstster water geven doe je het liefste precies op tijd, dus als de bovenste twee centimeter aarde droog is. Als je dit lastig vindt is de vuistregel: liever iets te laat dan iets te vroeg. Overbewatering is schadelijker dan eventjes te droog. Als de Kerstster slap gaat hangen weet je dat hij dorst heeft.

kerstster te laat water gegeven
Deze Kerstster heeft al een tijdje geen water gekregen

Overige verzorging

Je hebt misschien wel eens gehoord dat dit een moeilijke plant is in het onderhoud. Dat is alleen waar als je niet weet hoe je het aan moet pakken. Wil je er meer over weten? Lees dan verder over de Kerstster verzorgen.

Inhoudsopgave: