Koffieplant

koffieplant

Koffie is een drank die door miljoenen mensen over de hele wereld wordt gedronken. De Koffieplant komt oorspronkelijk uit Ethiopië, en werd voor het eerst verbouwd in Arabië. Koffiebonen zijn eigenlijk de zaden van de Koffieplant, en ze worden geroosterd om de bekende koffiesmaak te creëren. Koffiebonen kunnen worden vermalen tot een poeder, dat vervolgens met heet water wordt gebrouwen om een kopje koffie te zetten.

Op deze pagina lees je alles over de leuke Koffieplant, inclusief tips voor de verzorging.

koffieplant

Koffieplant verzorging

Koffieplant water geven

De Koffieplant water geven is een belangrijke stap om de plant gezond te houden. Te veel of te weinig water geven kan de plant onder druk zetten en tot problemen leiden. De beste manier om de Koffieplant water te geven is hem één keer per week goed te doordrenken, zodat het water het wortelstelsel kan bereiken.

Laat de aarde volledig uitdrogen voordat je opnieuw water geeft. Normaal gesproken is dit ongeveer eenmaal in de week nodig. Zodra de temperaturen hoger worden in de zomer kan het zijn dat de aarde sneller droog is. Dan is het ook nodig om eerder water te geven.

Problemen door te veel water geven

Net zoals iedere plant heeft ook de Koffieplant water nodig om te kunnen groeien en bloeien. Tegelijkertijd is een overschot aan water schadelijk. Te veel water kan leiden tot allerlei problemen, zoals:

  • De wortels van de plant kunnen gaan rotten als ze voortdurend nat zijn. Dit kan leiden tot een aantal problemen, waaronder een slechte drainage, een tekort aan voedingsstoffen en uiteindelijk de dood van de Koffieplant.
  • Overbewatering kan er ook toe leiden dat schimmelziekten zoals wortelrot en meeldauw zich ontwikkelen. Deze ziekten kunnen de plant verzwakken en maakt het vatbaarder voor ongedierte en andere problemen.
  • Te veel water kan er ook toe leiden dat de bladeren van de plant geel worden en afvallen. Dit is een teken dat de plant gestresseerd is en niet de voedingsstoffen krijgt die ze nodig heeft.
  • Als je vermoedt dat de Koffieplant te veel water heeft gekregen, stop dan onmiddellijk met water geven en laat de grond volledig uitdrogen. Het kan ook nodig zijn de plant te verpotten in verse, droge grond.
coffea arabica verzorging
De Coffea arabica houdt van een hoge luchtvochtigheid

Standplaats van de Koffieplant

De Koffieplant is een tropische plant en staat graag in een warme, vochtige omgeving. Hij verdraagt enige schaduw, maar staat het liefst op een zonnige plek. Op veel warme plekken in de wereld groeit de Koffieplant buiten. Als je in een koeler klimaat woont, kunt je de koffieplant binnenshuis kweken. Zorg er dan wel voor dat er voldoende licht is en dat de temperatuur constant boven de 18 graden blijft.

De juiste temperatuur voor de Koffieplant

De koffieplant gedijt bij warm weer, maar kan ook wat koelere temperaturen verdragen. De ideale temperatuur voor de koffieplant ligt tussen 18 en 28 graden Celsius. Als de temperatuur te laag wordt, kan de Koffieplant zijn bladeren laten vallen. Maar ook als het te warm wordt kunnen er problemen ontstaan zoals bladuitval. Dit gebeurt dan vanwege uitdroging van de grond en de bladeren.

koffieplant oogsten
De bessen die uiteindelijk zorgen voor koffie

Luchtvochtigheid voor de Koffieplant

De Koffieplant geeft de voorkeur aan een vochtige omgeving. Als de lucht te droog is, kan de plant zijn bladeren laten vallen. Om de luchtvochtigheid rond de plant te verhogen, kun je hem besproeien met een plantenspuit of hem op een kiezelbak plaatsen. Een kiezelbak is een bak gevuld met grind of stenen en water. Het water verdampt en verhoogt de luchtvochtigheid rond de plant.

Dit advies geldt overigens voor alle kamerplanten die van oorsprong uit tropische gebieden komen. Denk hierbij aan de Monstera en Alocasia, maar ook de prachtige Maranta is een tropische plant.

Pot en potgrond voor de Koffieplant

Gebruik voor het verpotten of overpotten van de Koffieplant een lichte, goed gedraineerde potgrond. U kunt uw eigen mix maken door gelijke delen veenmos, perliet en zand te mengen. U kunt ook een commerciële potgrondmix kopen die speciaal is samengesteld voor tropische planten. Gebruik een bloempot met drainagegaten om te voorkomen dat de wortels in het water blijven staan.

Bemesting van de Koffieplant

De Koffieplant heeft niet veel meststoffen nodig, maar je kunt hem tijdens het groeiseizoen wel een beetje stimuleren met een universele meststof. Bemesting van de Koffieplant is belangrijk om hem gezond te houden en te laten groeien. Gebruik een goed uitgebalanceerde meststof met een hoog stikstofgehalte en een laag fosforgehalte. Gebruik de meststof eenmaal per maand en verdun deze volgens de aanwijzingen op de verpakking. Te veel meststof kan de plant beschadigen.

coffea arabica

De Koffieplant snoeien

Het snoeien van de Koffieplant is belangrijk om te voorkomen dat de plant te groot wordt en om nieuwe groei te stimuleren. Snoei de plant in het vroege voorjaar, voordat de nieuwe groei begint. Knip dode of afstervende takken weg en dun takken uit die in de manier. Let op dat u=je niet te veel snoeit, want dat kan de plant beschadigen.

Veel gestelde vragen en problemen

Het oogsten van de Koffieplant

De Koffieplant produceert na enkele jaren de bessen die de bonen bevatten. Deze bessen hebben ongeveer 9 maanden nodig om te rijpen. Je weet dat ze klaar zijn om te oogsten wanneer ze rood of geel kleuren. Snijd de takken met de rijpe bessen af en haal de bessen van de plant. De bessen kunnen worden gedroogd in de zon of in een dehydrator. Zodra ze droog zijn, kunnen de bonen eruit worden gehaald en geroosterd.

Koffieplant heeft bruine bladeren

Er zijn een aantal redenen waarom de koffieplant bruine bladeren kan hebben. Het kan te wijten zijn aan een gebrek aan water, te veel water of een gebrek aan voedingsstoffen. Als de bladeren bruin en droog zijn, is dit een teken dat de plant meer water nodig heeft. Laat de plant volledig uitdrogen voordat je opnieuw water geeft. Als je ziet dat de bladeren hangen of geel worden, is dit een teken dat de plant meer water nodig heeft.

Als de bladeren bruin en papperig zijn, is dit een teken van overbewatering. De wortels van de plant kunnen gaan rotten als ze voortdurend nat zijn. Dit kan leiden tot een aantal problemen, waaronder slechte drainage, een gebrek aan voedingsstoffen en uiteindelijk de dood van de plant.

koffieplant in pot

De Koffieplant hangt slap

De Koffieplant hangt slap als hij te weinig water krijgt. Als je ziet dat de bladeren hangen, is dit dus een teken dat de plant meer water nodig heeft. Let altijd op goede drainage bij het geven van water want een overschot is schadelijk voor deze plant.

Is de Koffieplant giftig?

De Koffieplant is niet giftig. De bonen van de plant zijn dat echter wel. Als je genoeg koffiebonen binnenkrijgt, kan dat fataal zijn. Daarom is het belangrijk om alleen koffie te consumeren die gebrand en gemalen is. Probeer geen rauwe koffiebonen te eten.

Hoe groot wordt een Koffieplant?

Als kamerplant wordt de Koffieplant, onder de juiste verzorging, zo’n 2 tot maximaal 3 meter hoog. In de originele habitat wordt dat nog veel hoger. Daar spreken we eigenlijk van een koffieboom in plaats van een koffieplant.

Samenvatting

Botanische naamCoffea
Ook bekend alsKoffieplant
Originele habitatTropische gedeeltes van Afrika
Aantal soorten bekend124

Inhoudsopgave: