De plant die wij kennen als Lepelplant heeft als botanische naam Spathiphyllum. We noemen haar Lepelplant vanwege de witte bloemen die ze produceert: die hebben de vorm van een lepel (met wat fantasie).
Ook zonder de bloemen is de Lepelplant met haar sierlijke bladeren een prachtige kamerplant. Zet haar op een plekje met veel licht, geef haar regelmatig water en je kunt jaren plezier hebben van deze plant. Alles over de juiste verzorging, en een antwoord op veel gestelde vragen over de Lepelplant, lees je hier.
Een aronskelkachtige plant die een verre reis heeft gemaakt. Zijn geboortegrond is het tropische regenwoud van Colombia en Venezuela. Het duurde tot 1880 voor we hem in Europa konden tegenkomen.
Hij komt in nogal wat varianten die wel allemaal de witte bloemen gemeen hebben. Spathiphyllum is een Griekse term waarbij ‘spath’ staat voor lepel en ‘phyl’ voor bladeren; dus lepelvormig blad. De licht giftige lepelplant heeft ook nog een symbolische betekenis en wel als vredestichter. Zie dan de witte bloem (vredeslelie) als de witte vlag die in oorlogsgebied vaak wappert bij wapenstilstanden. De lepelplant zoekt voor ideale levenscondities een combinatie van hoge luchtvochtigheid, weinig licht, natte aarde en een hoog kwikgehalte op de thermometer. Juist, zoals het dus in het regenwoud aanvoelt.
Lepelplant verzorging
Standplaats en licht
De Lepelplant houdt van licht, maar geen direct zonlicht. Zon op de bladeren zorgt voor gele punten aan de bladeren die daarna volledig geel worden. Voorkom dit en geef de Lepelplant een plekje bij een raam op het noorden. Toch een standplaats bij een raam op het oosten, westen of zuiden? Zet de plant dan een paar meter bij het raam vandaan.
Een teken van te veel zon geeft dus gele bladeren, maar de Lepelplant laat het ook zien als ze te weinig licht krijgt. Een duidelijk signaal zijn bijvoorbeeld de groene bloemen (in plaats van wit).
De Lepelplant hangt slap
De Lepelplant hangt slap, wat nu? Slappe bladeren aan de Lepelplant is verreweg het meest voorkomende “probleem” met deze plant. Eigenlijk is een slappe Lepelplant geen probleem, maar een dorstige plant. Geef haar een flinke scheut water. Zoveel dat het water er via de gaten in de bodem van de pot weer uitloopt. In het komende uur gaat de slap hangende Lepelplant weer mooi rechtop staan.
Lepelplant water geven
Hoe veel water geef je een Lepelplant? Deze planten zijn dorstig! Geef ze gerust twee keer per week een flinke scheut water. Geef zoveel dat de aarde na een paar dagen weer bijna helemaal droog is. Het liefste wacht je niet met opnieuw water geven totdat de aarde is uitgedroogd. Daar houden Lepelplanten niet van.
Bij te veel water krijg je duidelijke feedback van de Lepelplant: gele bladeren. Dus zie je geel blad? Dan weet je dat je de plant voor langere tijd te veel water hebt gegeven. Gele bladeren ontstaan niet bij een incidentele keer te veel water, maar echt bij langere periodes van te natte potgrond. In deze drassige potgrond ontstaat namelijk wortelrot. De eerste signalen van wortelrot zijn, juist, gele bladeren.
De Lepelplant komt oorspronkelijk voor in moerasgebieden. De rond is daar zeer drassig en de plant is dus wel wat gewend op gebied van drassige grond. Als je gele bladeren ziet verschijnen is het verstandig om de plant uit de pot te halen en de aarde rondom de wortels te controleren. Is deze echt drijfnat? Geef dan de komende weken minder water. Is deze normaal vochtig? Dan zijn de gele bladeren wellicht eerder een oorzaak van te veel zon.
Bewateren
Te weinig water gegeven? Dan gaat de plant hangen maar na een fikse scheut water staat hij snel weer strak overeind. De lepelplant is niet vies van water. Je vindt de planten in het wild dan ook bij overstromingsgebieden van rivieren. Een beetje een lepelplant kan in de regenwouden zelfs onderwater overleven. In de huiskamer heeft hij aan twee keer water per week genoeg. Giet de plant bij als de grond net een beetje droog is geworden.
Je geeft de plant overigens niet snel genoeg teveel water. Het enige probleem bij een toevloed van water zit ‘m in de wortels. Die worden daar lui van en daardoor kan de spathiphylllum vatbaarder voor ziektes raken. Met vulcastrat en een watermeter beperk je je tot een keer per week water geven. In de winter een keer per twee weken. De lepelplant versterkt als je deze regelmatig sproeit, vooral in tijden dat je kamer nogal droog is qua lucht.
Voorkom wortelrot met de juiste pot
Zoals gezegd groeit de Lepelplant in de natuurlijke habitat in moerasgebieden en is ze gewend aan natte aarde. Toch betekent dat niet dat ze hier in de modder mag staan. Eventjes kan, maar niet constant. Zorg er dus altijd voor dat er gaten in de bodem van de pot zitten. Zo blijft de aarde rondom de wortels altijd vochtig, in plaats van een plas water.
Lepelplant verplanten
Als je al een tijdje een Lepelplant hebt dan weet je: ze kan snel groeien. Al binnen twee jaar zie je de wortels door de drainage gaten van de pot heen groeien. Dan is het tijd om te verpotten! Door haar altijd voldoende ruimte te bieden kan ze doorgroeien en blijft de plant gezonder. Als de ruimte in de pot volledig wordt verbruikt door wortels, en er dus geen ruimte is voor grond, kan er nauwelijks water in de aarde worden opgenomen. En vochtige aarde, daar houdt de Lepelplant nu juist zo van.
Het verplanten van een Lepelplant doe je het liefste in het voorjaar. Als je dan iets zou beschadigen, dan heeft ze nog de volledige lente om te kunnen herstellen van de verhuizing. Natuurlijk gebruik je bij verpotten altijd verse potgrond.
Plantenvoeding
Een belangrijk onderdeel van het onderhoud van de Lepelplant is voeding. Voornamelijk in de lente en zomer is er behoefte aan voeding. Je kunt in die periode bruine punten aan de bladeren zien verschijnen. Deze zijn een signaal dat de Lepelplant al een tijdje een tekort aan voeding heeft. Dus, heeft de Lepelplant bruine puntjes aan de bladeren? Geef haar dan wat plantenvoeding.
Er bestaat plantenvoeding voor bloeiende (kamer)planten. Deze is sterk geconcentreerd, dus vermengen is noodzakelijk. Wees liever iets te voorzichtig met aanmengen. Een overschot is zo toegediend en kan serieuze schade aan de wortels veroorzaken. Een overschot aan plantenvoeding is niet meer terug te draaien, een tekort wel.
Lepelplant snoeien
De Lepelplant snoeien hoeft eigenlijk niet. Je kunt de plant qua groei volledig de vrije loop laten en ze zal prachtig in vorm blijven. De enige reden om wel te snoeien zijn dode, dorre en bruine bladeren. Deze wegsnoeien is niet nodig voor de gezondheid van de plant, maar verhoogt wel de sierwaarde. Snoei deze bladeren zo dicht mogelijk bij de basis van de Lepelplant weg.
Temperatuur
De perfecte temperatuur voor de Lepelplant ligt altijd boven de 14 ℃. Dat betekent dus dat de plant liever niet in de buurt van een airco staat, of tocht waardeert. Een plekje naast een radiotor kan, maar wordt niet per se aangeraden. Lepelplanten zullen hier overleven, maar ze worden er niet mooier op. Dat komt door de lage luchtvochtigheid (zie hieronder).
Zonnetje
En hoe is het gesteld met het licht en de warmte waar de lepelplant om vraagt? In het wild hult de lepelplant zich onder het dikke bladerdek van de jungle, dus gewend aan veel licht is hij niet echt. Zo’n twee tot drie uur direct zonlicht is meer dan genoeg. Nog meer zonlicht uit zich in vergeling van de bladeren. Maar te weinig zonlicht leidt tot groene bloemen. Zoek een plekje bij een raam op het noorden. Ramen in andere windrichtingen? Houd dan een afstand van minstens twee tot drie meter aan. De lepelplant wil overdag wel warmte; onder de 18 graden is het hem te koud. En ook de nacht mag niet te koel worden. Zo’n 14 graden is de ondergrens.
Potje in, potje uit
Zo om de twee tot drie jaar mag de lelieplant in de lente nieuw behuisd. Een steeds iets grotere pot, met zo’n 20% meer ruimte. Heb je de plant net binnen, haal die dan snel uit de kweekpot en plaats die meteen in een grotere pot. Houd de grond luchtig.
Een hapje en een sapje extra
Bemesting van de spathiphyllum is een goede zaak. De vloeibare voeding voor bloeiende kamerplanten voldoet daarvoor. Wees karig met de dosering en houd die beneden de aanbevolen hoeveelheid. Bemest de plant overigens nooit in de herfst of winter. Dat kan schade veroorzaken: de wortels raken door een teveel aan voeding in de war en worden aangetast. Met als ultiem gevolg dat de plant zelfs kan sterven.
Zorg voor een hoge luchtvochtigheid
In onze woningen en kantoren is de luchtvochtigheid een stuk lager dan de Lepelplant het liefste zou zien. Dit kan goed gaan, maar in veel gevallen krijgt de plant bruine bladeren (of bruine puntjes aan de bladeren).
Je kunt dit voorkomen door te sproeien met water. Benevel de bladeren een paar keer per week (het liefst iedere dag) met een plantenspuit. Als je hiervoor kraanwater gebruikt, wees je dan bewust dat dit witte vlekken op de bladeren kan achterlaten. Dit is achtergebleven kalk en compleet onschadelijk. Je veegt dit er zo weer vanaf.
Een andere mogelijkheid is om de Lepelplant in de badkamer te plaatsen. Doordat we daar regelmatig douchen is de luchtvochtigheid in de badkamer een stuk hoger dan in de woonkamer. De Lepelplant zal dit waarderen. Een extra voorwaarde is wel dat er voldoende daglicht de badkamer in komt.
Onderhoud
Gaat je lepelplant een gele gloed vertonen? Dan mag hij wat verder van het licht vandaan en moet hij een tijdje geregeld gesproeid. Zijn de bloemen groen? Dan heeft de plant juist te weinig licht en mag hij dichter bij het raam. Verkleuren er bladeren, dan is dat vaak heel gewoon. Zo stoot de plant zijn oude blad af en maakt ruimte voor nieuwe bladeren. Daar heeft jouw verzorging dus niets mee te maken. Als je gaat snoeien dan knip je uitgebloeide bloemen en verlept en oud blad zo laag mogelijk weg. Knip niet een complete stam weg want die sterft dan af en dat verstoort de sierwaarde van de plant. Een lepelplant stek je door te scheuren. De stekjes gaan in een plastic zak om warme lucht rond de stekken te behouden en ze succesrijker te maken.
In bloei
De lepelplant is een kamerplant die gewild is vanwege de witte bloemen. De plant kan doorlopend in bloei staan maar meestal is de bloeiperiode toch zo’n twee maanden. Na drie maanden rust komen er dan weer nieuwe bloemen tevoorschijn. Je dient de lepelplant dan wel heel nauwlettend te verzorgen.
Bij de dokter
De gebruikelijke diagnose van een zieke spathiphyllum is spint. Vooral als hij in nogal droge omstandigheden verkeert. Voor het spint toeslaat, kun je preventief werken met de sproeispuit. Krijgt de lepelplant wel last van ongedierte, wacht dan beslist niet te lang met het bestrijden daarvan.
Lepelplant bloemen
De Lepelplant valt in de Aronskelkfamilie. Ze is dus familie van de Philodendron, de Syngonium en de Alocasia (Olifantsoor). Dat wordt vooral duidelijk als je de bloemen van deze planten ziet: die zijn zeer sterk vergelijkbaar. Hieronder op de foto zie je de bloemen van de Lepelplant.
De Lepelplant heeft bruine bloemen? Dan is de ze uitgebloeid, dit is een normaal verloop van de bloem. Deze zijn eerst wit, daarna worden ze bruin. Je kunt de bruine bloemen het beste verwijderen. Ze hebben geen sierwaarde meer en hebben ook geen toegevoegde waarde meer voor de plant. De bloemen knippen doe je met een scherpe en schone (snoei)schaar.
Daarentegen zijn groene bloemen juist wel een teken dat er iets aan de hand is. Als de Lepelplant groene bloemen heeft, in plaats van witte, is dat een teken dat de plant te weinig licht ziet.
Lepelplant soorten
Enkele veel voorkomende Lepelplant soorten zijn:
- Lepelplant variegata (Spathiphyllum diamond)
- Spathiphyllum wallisii
- Spathiphyllum patinii
- Spathiphyllum floribundum
- Spathiphyllum cochlearispathum
- Spathiphyllum montanum
Veel gestelde vragen en problemen
Mijn Lepelplant heeft bruine bladeren
Bruine bladeren aan de Lepelplant zijn meestal een teken van te veel zon. Deze plant kan wel wat zon hebben, maar enkel in de ochtend en avond. De zon is in de middag veel te heet en dit zorgt dus voor de bruine bladeren. Overigens ontstaat deze schade door de zon meestal eerst in de vorm van bruine of zwarte vlekken op de bladeren. Zet de plant echt niet in de volle zon.
Een andere reden van de bruine bladeren kan te droge lucht zijn. Vaak begint dit probleem met bruine puntjes of bruine randen aan de bladeren. De Lepelplant houdt van een hoge luchtvochtigheid. Benevel de bladeren dagelijks met een plantenspuit. De bruine randen herstellen niet, maar de rest van de bladeren blijft mooi. Een goede tip: zet alle planten die van een hoge luchtvochtigheid houden bij elkaar. Zo houdt ook de Graslelie van een hoge luchtvochtigheid, en ook de Calathea kan dit waarderen. Doordat deze planten vocht verdampen, maar bij elkaar staan, profiteren ze van elkaars vocht verdamping.
Kan de Lepelplant buiten staan?
De Lepelplant staat buiten in de natuurlijke habitat, maar dan spreken we over het tropische regenwoud. De condities in ons land zijn eigenlijk niet geschikt voor deze plant om buiten te staan. Wil je dit toch? Zet dan de Lepelplant buiten tijdens de late lente en zomer. Dan zijn de temperaturen hoog genoeg. Geef de plant een plekje uit de volle zon en vermijd wind. In de herfst moet de plant weer naar binnen.
Hoe groot kan een Lepelplant worden?
Als kamerplant wordt een Lepelplant meestal zo’n 40 centimeter hoog. Afhankelijk van de verzorging, bijvoorbeeld de ruimte in de pot, kunnen sommige planten flink groter worden. Als je de verzorging goed aanpakt kan jouw Lepelplant ruim 1 meter groot worden. Bij die hoogte heeft de plant indrukwekkende grote bladeren.
In de natuurlijke habitat kunnen sommige soorten Spathiphyllum overigens bijna 2 meter hoog worden.
Kun je allergisch zijn voor de Lepelplant?
Er zijn geen bronnen die informatie vermelden over een Lepelplant allergie. Dat betekent natuurlijk niet dat je geen nadelige gevolgen kunt ondervinden van het stuifmeel (pollen) van de bloemen. In dat geval kun je er voor kiezen de bloemen te verwijderen, of de plant aan iemand anders cadeau te doen.
Is deze plant luchtzuiverend?
Jazeker. Sterker nog: de Lepelplant staat in de top 10 van meest luchtzuiverende planten. Dit maakt de plant uitermate geschikt voor de slaapkamer. Naast de Lepelplant is ook de Monstera luchtzuiverend. Het grote voordeel is dat ze grote bladeren hebben. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld veel Peperomia soorten.
Kan de Lepelplant op water groeien?
Een Lepelplant op water laten groeien heet hydroponie. Deze plant is daarvoor geschikt. Naast deze plant kunnen ook de Pannenkoekplant op water groeien. Daarentegen houdt de Lepelplant er weer niet van om in water gemengd met aarde te staan. Dit zorgt voor gele bladeren. Kies dus voor: volledig op water, of vochtige potgrond. Drijfnatte potgrond is geen goede optie.
Lepelplant samenvatting
Botanische naam | Spathiphyllum |
Ook bekend als | Lepelplant, Peulenplant, Peace lily, Vredeslelie |
Familie | Aronskelkfamilie |
Behoefte aan water | Veel |
Behoefte aan licht | Veel indirect zonlicht |
Maximale hoogte | 2 meter |