Aeschynanthus Marmoratus

Aeschynanthus Marmoratus

De Aeschynanthus Marmoratus is een prachtige hangplant die direct opvalt in de woonkamer. De blaadjes zijn zeer leuk om naar te kijken, zowel vanwege de vorm als de kleur. De vorm is ovaalvormig met puntige uiteinden. De blaadjes zijn donkergroen met een patroontje aan de bovenkant en de onderkant heeft een paarse gloed.

Deze plant laat zich vrij eenvoudig verzorgen. Alles hierover lees je op deze pagina. Door de juiste verzorging kun je jaren plezier hebben van jouw Aeschynanthus Marmoratus!

Aeschynanthus Marmoratus
Aeschynanthus Marmoratus

Aeschynanthus Marmoratus verzorging

De juiste standplaats

Het kiezen van de juiste standplaats is een belangrijk onderdeel van de Aeschynanthus Marmoratus verzorging. Ook al koop je deze plant soms klein, het is een hangplant. Houd hier met het kiezen van de standplaats dus rekening mee. Een plekje op de kast of aan het plafond is geschikt.

Daarnaast staat een Lipstick plant niet graag op de tocht. Tocht en een te lage temperatuur kan bladuitval veroorzaken. Ook een standplaats naast een kachel is af te raden omdat, als die aanstaat, er droge en hete lucht vanaf komt. Hier houdt de Aeschynanthus Marmoratus niet van.

Behoefte aan licht

Deze plant heeft veel licht nodig om goed te kunnen groeien. Ook de bloei is afhankelijk van de juiste hoeveelheid licht. Let erop dat het hier gaat om zogenaamd indirect zonlicht. Deze plant kan niet goed tegen direct zonlicht op de bladeren. Gebeurt dit wel, dan kunnen de bladeren verbranden. Dat herken je aan zwarte of bruine vlekken op de bladeren.

Aeschynanthus Marmoratus water geven

De Marmoratus staat liever niet in uitgedroogde grond. Eventjes of een enkele keer kan wel, maar als dit vaker gebeurt krijgt ze bruine bladeren die uiteindelijk afvallen. Tegelijkertijd is te natte grond ook schadelijk. Zorg dus voor de juiste balans: een grond die constant licht vochtig is. Niet te droog, niet te nat.

Wanneer en hoe snoeien

Snoeien is een belangrijk onderdeel in de verzorging. Deze hangplant kan na verloop van tijd aardig lang worden. Door de Marmoratus tijdig te snoeien voorkom je dat ze lange en dunne ranken krijgt. Snoeien doe je altijd pas nadat de plant volledig is uitgebloeid. Hierdoor stimuleer je de vorming van nieuwe knoppen bij een volgende bloei.

Snoei de ranken naar wens terug, tot de gewenste lengte. Het liefst snoei je nooit meer dan een derde terug. Gebruik altijd een scherpe (snoei)schaar die je van te voren hebt ontsmet.

Plantenvoeding?

Jouw Marmoratus staat in een pot. Als de voeding op is kan ze niet met de wortels verder de grond in om meer te zoeken, zoals dat in de volle grond kan. Daarom is het belangrijk om regelmatig plantenvoeding te geven.

Er zijn veel soorten op de markt. Meestal zijn organische plantenvoedingen het beste voor jouw plant. Het is zaak om tijdens de groeifase van de Marmoratus de voeding toe te dienen en daarbuiten niet. Deze groeifase loopt meestal van de lente tot de herfst, maar kan per situatie verschillen. Als jouw plant in de winter niet stopt met groeien dan geef je ook de hele winter voeding.

Aeschynanthus Marmoratus verpotten

Verpotten is enkel nodig als je merkt dat de plant niet meer in de huidige pot past. Dit merk je onder andere door een stop in de groei of als je de wortels uit het drainage gat ziet komen. Een nieuwe pot is idealiter ongeveer 20% groter dan de vorige. Zorg ook altijd weer voor een drainage gat onderin en gebruik altijd verse aarde met verpotten.

Hoe zit dat met potgrond?

Bij ons staat de Aeschynanthus Marmoratus in pot, maar in de natuurlijke habitat staan de wortels niet in de grond (daarover hieronder meer). Dat betekent dat de potgrond zeer luchtig moet zijn. Een normale potgrond is vaak te dicht van structuur. Kies dus liever voor een potgrond voor orchideeën. Je kunt ook normale potgrond aanmengen met zand of perliet om hetzelfde effect te verkrijgen.

Aeschynanthus Marmoratus verzorging
Verzorging van de Aeschynanthus Marmoratus is niet heel lastig

Aeschynanthus Marmoratus omschrijving

Groeiwijze Aeschynanthus Marmoratus

Als jouw Aeschynanthus Marmoratus nieuwe takken aanmaakt zie je dat deze eerst een stukje naar boven groeien. Nadat een tak lang genoeg is buigt deze vanzelf naar beneden af door de zwaartekracht. Dit is normaal.

Deze takken kunnen in de natuurlijke habitat wel 3 meter lang worden! Als kamerplant zie je dit niet vaak gebeuren, maar de Aeschynanthus Marmoratus kan nog steeds een grote plant worden.

Bladeren

De bladeren van deze plant zijn bijzonder om te zien. Ze groeien aan weerzijde van de lange takken. Meestal in paartjes, maar soms zitten lijken ze wat “rommeliger” aan de takken te groeien. Het leuke van de bladeren van de Aeschynanthus Marmoratus is het patroon. De bovenkant van het blad is voorzien van een lichtgroen patroon op een donkergroene bladkleur.

De onderkant van de bladeren is donkerpaars. Op deze onderkant zie je hetzelfde patroon terugkomen als op de bovenkant. Werkelijk een lust voor het oog! De patroontjes ogen in eerste instantie rommelig, maar zijn eigenlijk best systematisch.

Veel gestelde vragen een problemen

Mijn Aeschynanthus Marmoratus laat haar bladeren vallen

Bladverlies bij de Aeschynanthus Marmoratus is meestal het gevolg van een te lage temperatuur. Deze plant is van oorsprong afkomstig uit zeer warme gebieden. Een open raam of tocht kan dan ook voor problemen zorgen.

Moet je de Aeschynanthus Marmoratus sproeien?

Sproeien wordt over het algemeen gedaan om een hoge luchtvochtigheid na te boosten. Alhoewel deze plant van oorsprong uit een gebied komt met een hoge luchtvochtigheid, lijkt ze toch wel tolerant te zijn voor droge lucht. Dat neemt niet weg dat een regelmatige sproeibeurt haar goed zou doen.

Aeschynanthus Marmoratus samenvatting

Botanische naamAeschynanthus Marmoratus
AfkomstAzië
Giftig?Nee
BladkleurGroen met een patroontje
Maximale lengte300 centimeter
Behoefte aan lichtVeel indirect licht
Behoefte aan waterNiet uit laten drogen
Samenvatting van de Aeschynanthus Marmoratus

Inhoudsopgave: