Aeschynanthus Mona Lisa

Aeschynanthus Mona Lisa

Met een Aeschynanthus Mona Lisa heb je een leuke hangplant in huis. De dieprode bloemen steken mooi af tegen de frisgroene blaadjes. Ook buiten de bloeiperiode is deze plant nog steeds een echte beauty.

De volledige naam van deze plant is trouwens Aeschynanthus Lobbianus “Mona Lisa”, maar veruit de meesten zeggen kortweg Aeschynanthus Mona Lisa. Hoe je haar ook noemt, ze is een lust voor het oog die je graag zo lang mogelijk mooi en gezond wilt houden. Dat vraagt om de juiste verzorging. Alles daarover lees je hier.

Botanische naamAeschynanthus Lobbianus “Mona Lisa”
Ook bekend alsAeschynanthus Mona Lisa
AfkomstAzië
Giftig?Nee
BladkleurLichtgroen
Maximale lengte300 centimeter
Behoefte aan lichtVeel indirect licht
Behoefte aan waterNiet uit laten drogen
Samenvatting van de Aeschynanthus Mona Lisa
Aeschynanthus Mona Lisa
Aeschynanthus Mona Lisa

Aeschynanthus Mona Lisa verzorging

De juiste standplaats

Het kiezen van de juiste standplaats is een belangrijk onderdeel van de Aeschynanthus Mona Lisa verzorging. Ook al koop je deze plant soms klein, het is een hangplant. Houd hier met het kiezen van de standplaats dus rekening mee. Een plekje op de kast of aan het plafond is geschikt.

Daarnaast staat deze plant niet graag op de tocht. Tocht en een te lage temperatuur kan bladuitval veroorzaken. Ook een standplaats naast een kachel is af te raden omdat, als die aanstaat, er droge en hete lucht vanaf komt. Hier houdt de Aeschynanthus Mona Lisa niet van.

Behoefte aan licht

Deze plant heeft veel licht nodig om goed te kunnen groeien. Ook de bloei is afhankelijk van de juiste hoeveelheid licht. Let erop dat het hier gaat om zogenaamd indirect zonlicht. Deze plant kan niet goed tegen direct zonlicht op de bladeren. Gebeurt dit wel, dan kunnen de bladeren verbranden. Dat herken je aan zwarte of bruine vlekken op de bladeren.

Aeschynanthus Mona Lisa water geven

De Aeschynanthus Mona Lisa staat liever niet in uitgedroogde grond. Eventjes of een enkele keer kan wel, maar als dit vaker gebeurt krijgt ze bruine bladeren die uiteindelijk afvallen. Tegelijkertijd is te natte grond ook schadelijk. Zorg dus voor de juiste balans: een grond die constant licht vochtig is. Niet te droog, niet te nat.

Aeschynanthus Mona Lisa verzorging
Met de juiste verzorging kan de Aeschynanthus Mona Lisa gaan bloeien

Wanneer en hoe snoeien

Snoeien is een belangrijk onderdeel in de verzorging. Deze hangplant kan na verloop van tijd aardig lang worden. Door de Aeschynanthus Mona Lisa tijdig te snoeien voorkom je dat ze lange en dunne ranken krijgt. Snoeien doe je altijd pas nadat de plant volledig is uitgebloeid. Hierdoor stimuleer je de vorming van nieuwe knoppen bij een volgende bloei.

Snoei de ranken naar wens terug, tot de gewenste lengte. Het liefst snoei je nooit meer dan een derde terug. Gebruik altijd een scherpe (snoei)schaar die je van te voren hebt ontsmet.

Plantenvoeding?

Jouw Aeschynanthus Mona Lisa staat in een pot. Als de voeding op is kan ze niet met de wortels verder de grond in om meer te zoeken, zoals dat in de volle grond kan. Daarom is het belangrijk om regelmatig plantenvoeding te geven.

Er zijn veel soorten op de markt. Meestal zijn organische plantenvoedingen het beste voor jouw plant. Het is zaak om tijdens de groeifase van de Mona Lisa de voeding toe te dienen en daarbuiten niet. Deze groeifase loopt meestal van de lente tot de herfst, maar kan per situatie verschillen. Als jouw plant in de winter niet stopt met groeien dan geef je ook de hele winter voeding.

Aeschynanthus Mona Lisa verpotten

Verpotten is enkel nodig als je merkt dat de plant niet meer in de huidige pot past. Dit merk je onder andere door een stop in de groei of als je de wortels uit het drainage gat ziet komen. Een nieuwe pot is idealiter ongeveer 20% groter dan de vorige. Zorg ook altijd weer voor een drainage gat onderin en gebruik altijd verse aarde met verpotten.

Hoe zit dat met potgrond?

Bij ons staat de Aeschynanthus Mona Lisa in pot, maar in de natuurlijke habitat staan de wortels niet in de grond (daarover hieronder meer). Dat betekent dat de potgrond zeer luchtig moet zijn. Een normale potgrond is vaak te dicht van structuur. Kies dus liever voor een potgrond voor orchideeën. Je kunt ook normale potgrond aanmengen met zand of perliet om hetzelfde effect te verkrijgen.

Aeschynanthus Mona Lisa tak

Aeschynanthus Mona Lisa omschrijving

Blaadjes Aeschynanthus Mona Lisa

De blaadjes van de Mona Lisa zijn iets dikker dan je ziet bij andere soorten. De dikte van de bladeren doet vermoeden dat ze eigenschappen heeft van een vetplant. Toch is dit niet het geval. Deze plant houdt er totaal niet van om in uitgedroogde grond te staan. Dat is ook niet zo gek, want van oorsprong komt ze uit tropische gebieden van Azië.

In deze natuurlijke habitat is het altijd erg vochtig. Onder die omstandigheden doet ze het op haar best, maar ook als kamerplant kan ze prima groeien.

De bloemen

De bloemen van de Aeschynanthus Mona Lisa worden gevormd door kelkjes waaruit de knoppen groeien. Zowel het kelkje als de knop hebben een rode kleur, alhoewel de binnenkant vaak lichter is van kleur. Aan de bloemen dankt het plantengeslacht ook de naam. Dit betekent letterlijk “schaamrood”. Ook de bijnaam Lipstick plant komt van de bloemen.

Aeschynanthus Mona Lisa bloem
Aeschynanthus Mona Lisa bloem

Veel gestelde vragen een problemen

Mijn Aeschynanthus Mona Lisa laat haar bladeren vallen

Bladverlies bij de Aeschynanthus Mona Lisa is meestal het gevolg van een te lage temperatuur. Deze plant is van oorsprong afkomstig uit zeer warme gebieden. Een open raam of tocht kan dan ook voor problemen zorgen.

Moet je de Aeschynanthus Mona Lisa sproeien?

Sproeien wordt over het algemeen gedaan om een hoge luchtvochtigheid na te boosten. Alhoewel deze plant van oorsprong uit een gebied komt met een hoge luchtvochtigheid, lijkt ze toch wel tolerant te zijn voor droge lucht. Dat neemt niet weg dat een regelmatige sproeibeurt haar goed zou doen.

Inhoudsopgave: