Aeschynanthus Twister

Aeschynanthus Twister

De Aeschynanthus Twister valt direct op. Als je deze plant nog niet kent, bekijk dan eens de foto hieronder. De bijnaam Twister dankt de plant aan de groeiwijze van de blaadjes. Deze blaadjes groeien gedraaid, getwist, om de stengels heen. Deze groeiwijze geeft de Aeschynanthus Twister een stoer uiterlijk. Dit stoere uiterlijk wordt versterkt doordat de blaadjes wat dikker zijn.

Ondanks het stoere uiterlijk kan ze wat lastig zijn in de verzorging. Hoe je dit aanpakt, dat lees je hier.

Aeschynanthus Twister
Aeschynanthus Twister

Aeschynanthus Twister verzorging

De juiste standplaats

Het kiezen van de juiste standplaats is een belangrijk onderdeel van de Aeschynanthus Twister verzorging. Ook al koop je deze plant soms klein, het is een hangplant. Houd hier met het kiezen van de standplaats dus rekening mee. Een plekje op de kast of aan het plafond is geschikt.

Daarnaast staat deze plant niet graag op de tocht. Tocht en een te lage temperatuur kan bladuitval veroorzaken. Ook een standplaats naast een kachel is af te raden omdat, als die aanstaat, er droge en hete lucht vanaf komt. Hier houdt de Aeschynanthus Twister niet van.

Behoefte aan licht

Deze plant heeft veel licht nodig om goed te kunnen groeien. Ook de bloei is afhankelijk van de juiste hoeveelheid licht. Let erop dat het hier gaat om zogenaamd indirect zonlicht. Deze plant kan niet goed tegen direct zonlicht op de bladeren. Gebeurt dit wel, dan kunnen de bladeren verbranden. Dat herken je aan zwarte of bruine vlekken op de bladeren.

Aeschynanthus Twister water geven

De Aeschynanthus Twister staat liever niet in uitgedroogde grond. Eventjes of een enkele keer kan wel, maar als dit vaker gebeurt krijgt ze bruine bladeren die uiteindelijk afvallen. Tegelijkertijd is te natte grond ook schadelijk. Zorg dus voor de juiste balans: een grond die constant licht vochtig is. Niet te droog, niet te nat.

Wanneer en hoe snoeien

Snoeien is een belangrijk onderdeel in de verzorging. Deze hangplant kan na verloop van tijd aardig lang worden. Door de Aeschynanthus Twister tijdig te snoeien voorkom je dat ze lange en dunne ranken krijgt. Snoeien doe je altijd pas nadat de plant volledig is uitgebloeid. Hierdoor stimuleer je de vorming van nieuwe knoppen bij een volgende bloei.

Snoei de ranken naar wens terug, tot de gewenste lengte. Het liefst snoei je nooit meer dan een derde terug. Gebruik altijd een scherpe (snoei)schaar die je van te voren hebt ontsmet.

Aeschynanthus Twister verzorging

Plantenvoeding?

Jouw Aeschynanthus Twister staat in een pot. Als de voeding op is kan ze niet met de wortels verder de grond in om meer te zoeken, zoals dat in de volle grond kan. Daarom is het belangrijk om regelmatig plantenvoeding te geven.

Er zijn veel soorten op de markt. Meestal zijn organische plantenvoedingen het beste voor jouw plant. Het is zaak om tijdens de groeifase van de Aeschynanthus Twister de voeding toe te dienen en daarbuiten niet. Deze groeifase loopt meestal van de lente tot de herfst, maar kan per situatie verschillen. Als jouw plant in de winter niet stopt met groeien dan geef je ook de hele winter voeding.

Aeschynanthus Twister verpotten

Verpotten is enkel nodig als je merkt dat de plant niet meer in de huidige pot past. Dit merk je onder andere door een stop in de groei of als je de wortels uit het drainage gat ziet komen. Een nieuwe pot is idealiter ongeveer 20% groter dan de vorige. Zorg ook altijd weer voor een drainage gat onderin en gebruik altijd verse aarde met verpotten.

Hoe zit dat met potgrond?

Bij ons staat de Aeschynanthus Twister in pot, maar in de natuurlijke habitat staan de wortels niet in de grond (daarover hieronder meer). Dat betekent dat de potgrond zeer luchtig moet zijn. Een normale potgrond is vaak te dicht van structuur. Kies dus liever voor een potgrond voor orchideeën. Je kunt ook normale potgrond aanmengen met zand of perliet om hetzelfde effect te verkrijgen.

Aeschynanthus Twister omschrijving

Groeiwijze Aeschynanthus Twister

Het zijn meestal de blaadjes die het eerst opvallen bij de Aeschynanthus Twister. Deze blaadjes hebben een dikke structuur, bijna zoals een vetplant. Toch is dat het niet. Let hierop met het geven van water: ze houdt er niet van om in uitgedroogde grond te staan!

Deze blaadjes groeien aan het uiteinde van de ranken. Eerst zijn ze nog klein en recht (of plat). Naarmate ze hun uiteindelijke afmetingen beginnen te krijgen gaan ze krullen. De volwassen blaadjes zijn allen gekruld rondom de tak. Dit is waarom de plant de naam “Twister” heeft gekregen.

De bloemen

Wat ons betreft heeft de Aeschynanthus Twister het allemaal. Naast de bijzondere blaadjes en groeiwijze is ook de bloei spectaculair. Hieronder op de foto zie je een close up van zo’n bloem. De blaadjes zijn dan anders haar haar broertjes en zusjes, deze bloemen zie je terug bij alle Lipstick plant soorten.

Aeschynanthus Twister bloem
Aeschynanthus Twister bloem close up

Veel gestelde vragen een problemen

Mijn Aeschynanthus Twister laat haar bladeren vallen

Bladverlies bij de Aeschynanthus Twister is meestal het gevolg van een te lage temperatuur. Deze plant is van oorsprong afkomstig uit zeer warme gebieden. Een open raam of tocht kan dan ook voor problemen zorgen.

Moet je de Aeschynanthus Twister sproeien?

Sproeien wordt over het algemeen gedaan om een hoge luchtvochtigheid na te boosten. Alhoewel deze plant van oorsprong uit een gebied komt met een hoge luchtvochtigheid, lijkt ze toch wel tolerant te zijn voor droge lucht. Dat neemt niet weg dat een regelmatige sproeibeurt haar goed zou doen.

Aeschynanthus Twister samenvatting

Botanische naamAeschynanthus Lobbianus “Twister”
Ook bekend alsAeschynanthus Twister
AfkomstAzië
Giftig?Nee
BladkleurDonkergroen
Maximale lengte300 centimeter
Behoefte aan lichtVeel indirect licht
Behoefte aan waterNiet uit laten drogen
Samenvatting van de Aeschynanthus Twister

Inhoudsopgave: