Lipstick plant stekken

Hoe stek je een Lipstick plant? Op deze pagina leggen we het uit in 4 makkelijke stappen. We laten hier zien hoe we de Lipstick plant stekken op water. Het kan ook direct op aarde, maar door hem eerst op water te laten wortelen vergroot je de kans dat het lukt.

De planten naam van de Lipstick plant is Aeschynanthus. Er bestaan een aantal variaties. De methode voor het stekken van de verschillende soorten Lipstick planten is hetzelfde. Op de foto’s zie je de Aeschynanthus Twister/Rasta, maar dat is dus ter illustratie. Je kunt dezelfde stappen volgen voor bijvoorbeeld de Japhrolepis, Marmoratus of Mona Lisa.

lipstick plant stekken

Lipstick plant stekken: de voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk! Dat geldt ook zeker als het gaat om het stekken van de Lipstick plant. Een plant is levend en door een goede voorbereiding zorgen we voor minder risico op schade.

Kies altijd een moment in de lente of zomer. Dit is het groeiseizoen en dan is de plant op zijn sterkst. Geef jouw plant de dag voor het stekken water. Dan zitten de stengels goed vol en heeft de plant energie. Op de dag van het stekken maak je de schaar goed schoon. Dit voorkomt de kans op infecties.

Lipstick plant stekken: stap 1

Kies een paar mooie stengels uit die je wilt gaan vermeerderen. Het beste zijn dit nieuwe stengels, die pas aan de plant zitten. Hier zit namelijk nog lekker veel energie in.

De uitgekozen stengels knip je netjes van de plant af. Knip altijd meerdere stukken af. De kans bestaat dat sommige stekjes niet lukken. Door meerdere stengels af te knippen heb je meerdere kansen!

stekken lippenstift plant
Afgeknipte scheuten

Stap 2

Verwijder de onderste bladeren van de stekjes. Bovenop moeten nog wel bladeren blijven zitten. De stekjes kunnen nu in een glas met water. Zorg ervoor dat er alleen kale stengel in het water staat, geen blad. Als er bladeren in het water staan kan het gaan rotten.

Aeschynanthus stekken
De onderste blaadjes verwijderd

Stap 3

Dit is de makkelijkste stappen van het stekken van de Lipstick plant: wachten. Je moet echt geduld hebben. De Lippenstiftplant wortelt veel minder snel dan de gemiddelde plant.

Er zijn planten die veel sneller wortelen. Lees bijvoorbeeld over het stekken van de Graslelie. Die kan soms binnen 1 week al in de aarde!

stekken lipstick plant
De stekjes in water!

Stap 4

Als de worteltjes een paar centimeter lang zijn kunnen de stekjes in de aarde. Houd de aarde de komende periode nog goed vochtig. Daarna kun je overgaan op de normale verzorging van deze plant.

Gefeliciteerd! Je hebt zojuist succesvol jouwe Aeschynanthus vermeerderd!

Inhoudsopgave: