Macodes Petola (Jewel Orchid)

macodes petola

De Macodes Petola is een lust voor het oog. Dit leuke, kleine kamerplantje is uniek door de prachtige tekening op de bladeren.

Deze bladeren zijn ovaal van vorm met puntige uiteinden. De textuur voelt aan als fluweel. Voornamelijk de tekening is bijzonder. De lichte lijnen steken mooi af tegen de donkere bladkleur en verlopen vanuit het midden als een soort bliksemschicht uiteen.

Het is je moeilijk voor te stellen dat een beauty als de Macodes Petola gewoon in het wild groeit. Je kunt hem vinden in de regenwouden in het zuiden van Azië.

De Macodes valt binnen de Cranichideae, een geslachtengroep waarbinnen ook de Orchidee valt. Om die reden wordt het ook wel een Jewel Orchid (Juweelorchidee) genoemd.

Een Macodes Petola is niet heel makkelijk te verzorgen. Vanwege het prachtige uiterlijk is de extra moeite deze plant dubbel en dwars waard. Hoe je deze plant precies tevreden houdt, dat lees je op deze pagina. Ook vind je hier informatie over de bloeiwijze, stekken en de veel voorkomende problemen.

macodes petola

Macodes Petola verzorging

Standplaats en licht

Een Macodes Petola is een beetje een diva als het op de verzorging aan komt. Dit geldt helaas voor veel prachtige kamerplanten zoals de Calathea.

Het plantje heeft even tijd nodig nadat je hem in huis hebt gehaald. Het komt vaak voor dat een Macodes na een verhuizing wat bladeren laat vallen of laat verwelken. Dit is normaal.

Zet jouw nieuwe aanwinst op een standplaats met weinig licht. Dit is een voordeel omdat veel kamerplanten juist veel licht nodig hebben. Zo is er altijd wel een plekje vrij voor dit plantje.

Houd na de plaatsing goed de groei en kleur in de gaten. Daaraan kun je afzien of de standplaats en de hoeveelheid licht goed zijn. Als de plant langbenig wordt (meer stengel tussen de bladeren) krijgt hij te weinig licht. Als de kleuren op het blad vervagen juist te veel licht.

Houd hem hoe dan ook uit de buurt van direct zonlicht. Daarvan kunnen de bladeren verschroeien. Je ziet dan bruine vlekken op de bladeren verschijnen.

Water geven

Hoeveel water geef je jouw geliefde Jewel Orchid? Dat is afhankelijk van verschillende omstandigheden zoals de afmetingen van de plant, de standplaats en de tijd van het jaar.

Steek je vinger in de grond om te controleren of er water nodig is. Is de bovenste centimeter droog? Geef dan water. Is dit nog nat? Wacht dan nog even. De grond mag nooit helemaal uitdrogen, maar ook niet te drassig blijven.

Het liefste geef je water van onder, door middel van een schotel. Mocht dat niet mogelijk zijn, giet dan in ieder geval het water direct op de grond en niet op de bladeren. Deze wens hebben meerdere tropische planten zoals de Maranta.

macodes petola verzorging

Potgrond

Hierboven werd gesteld dat de Macodes Petola graag in licht vochtige grond staat, maar niet te drassig. Hier kun je met de potgrond rekening mee houden. Kies voor een potgrond waar turf doorheen zit. Mocht dat niet beschikbaar zijn is orchideeëngrond ook een prima optie.

In ieder geval is normale potgrond niet goed. Doordat je water geeft zakt deze aarde in elkaar en blijft er steeds minder zuurstof over. Dat is schadelijk voor de wortels, die graag luchtige grond hebben.

Luchtvochtigheid

De Jewel Orchid wordt vaak in een terrarium gezet, zoals hieronder op de foto. De reden hiervoor is dat het plantje goed groeit bij een zeer hoge luchtvochtigheid.

Overigens kan hij het ook prima doen in een huis- of slaapkamer, zolang je maar zorgt voor een hogere luchtvochtigheid dan normaal. Dit kun je bereiken door de bladeren dagelijks te benevelen met een plantenspuit.

Zet hem niet naast een verwarming. De warme lucht die hier vanaf komt verlaagt de luchtvochtigheid enorm. Dit brengt schade toe aan de bladeren.

luchtvochtigheid voor de Macodes Petola
De Macodes Petola houdt van een hoge luchtvochtigheid

Snoeien

Dit klein blijvende plantje kun je om verschillende redenen snoeien. Als er dode of rotte bladeren aan zitten moet je deze verwijderen. Doe dit zo dicht mogelijk bij de basis van de plant.

Mocht je kleiner willen hebben, gebruik dan altijd een schoon en scherp mes. Je kunt het afgesnoeide stuk overigens weer uit laten groeien tot een nieuwe plant. Lees daarover meer onder het kopje “stekken”.

Macodes Petola bloemen

De Jewel Orchid bloeit niet zo uitbundig als andere Orchideeën, maar de bloemen zijn nog steeds zeer de moeite waard. De Macodes Petola bloeit tegen het einde van de herfst.

De bloemen zijn wit en zijn meestal geel van binnen. Ze blijven ook lang zitten: wel een paar weken! Als ze uitgebloeid zijn kun je ze van de plant verwijderen.

macodes petola in bloei
De witten bloemetjes van de Macodes Petola

Macodes Petola stekken

Je kunt jouw Macodes Petola vermeerderen, maar dat vraagt wel wat geduld. Het gaat helaas niet zo snel als bijvoorbeeld de makkelijke Graslelie. Durf jij het aan? Volg dan deze stappen:

 • Stekken doe je het liefst in de lente. Dan worden de dagen langer en gaat de plant de groeifase in.
 • Gebruik altijd een schone en ontsmette schaar. Dit voorkomt onnodige schade en het risico op infecties.
 • Knip een stengel af. Het liefste met drie bladeren.
 • De onderste bladeren verwijder je zodat de bladknopen zichtbaar worden.
 • Eventueel kun je de stek in hormoonpoeder dopen, maar dat hoeft niet.
 • Zet de stek in orchideeëngrond en zorg ervoor dat deze nooit helemaal uitdroogt.
 • Het is belangrijk dat de luchtvochtigheid hoog is. Dit kun je bereiken door jouw stekje in een afgesloten (doorzichtige) plastic zak te plaatsen.
 • Nu is het wachten. Het kan erg lang duren. Let goed op schimmelvorming. Dit kan optreden vanwege de hoge luchtvochtigheid.
nieuw blad aan de macodes petola, ook wel Jewel Orchid genoemd
Nieuw blad!

Veelgestelde vragen

Is de Macodes Petola giftig?

Er zijn online meerdere bronnen te vinden die aangeven dat deze plant niet giftig is. Je hoeft dus niet constant jouw kinderen, katten en honden in de gaten te houden of ze niet aan de plant knabbelen.

Vaak wordt deze plant in een terrarium gehouden waar veel soorten reptielen rondlopen. Compleet veilig dus.

Wel zonde natuurlijk, als dit prachtige blad beschadigd raakt door grijpgrage handjes. Misschien toch maar beter bij ze uit de buurt houden.

Welke andere soorten Jewel Orchid zijn er?

Als we het hebben over de “Macodes” gaat het vaak automatisch over de Macodes Petola. Dit is verreweg de meest bekende. Maar wist je dat er meerdere Macodes soorten zijn? Deze variaties worden allen Jewel Orchid genoemd. Zo bestaat er bijvoorbeeld ook de Macodes Sanderiana. Deze is net zo mooi, maar een stuk minder bekend.

Binnen dezelfde geslachtengroep valt de Ludisia Discolor. Deze gaat ook vaak onder de bijnaam Jewel Orchid.

Het blad wordt geel

Als je gele bladeren aan jouw Macodes Petola ziet kunnen er meerdere dingen aan de hand zijn:

 • Een te lage temperatuur. Staat jouw plant op de tocht of bij een open raam? Onthoud dat hij afkomstig is uit tropische regenwouden. De normale kamertemperatuur is prima, maar veel kouder kan helaas niet.
 • Gele bladeren kunnen een teken zijn van spint. Controleer dit goed!
 • Heb je de plant net in huis? Dan kan het blad verwelken na de verhuizing. Geef het wat tijd en goede verzorging.

Samenvatting

Botanische naamMacodes Petola
Ook bekend alsJewel Orchid, Juweelorchidee
StandplaatsSchaduwrijk
GrondLicht vochtig houden

Inhoudsopgave: