Trips op Monstera: Herkenning & Bestrijding

Trips monstera staan voor elke plantenliefhebber gelijk aan grote paniek tussen de kamerplanten. De trips zijn kleine beestjes die grote schade kunnen aanrichten aan je kamerplanten. Omdat ze zo klein zijn, zie je ze ook erg moeilijk op de bladeren van je monstera. Vaak hebben ze al schade aangericht of zich verspreid tussen al je andere kamerplanten voor je het doorhebt. We gaan je vertellen hoe je van de trips monstera af kunt komen. 

Wat zijn trips precies?

Beschadigde Monstera bladeren door tripsaantasting
Beschadigde Monstera bladeren door tripsaantasting

Trips zijn zeer kleine insecten. Zij voeden zich op de plantensappen uit de stengels en bladeren van je plant. Ze prikken kleine gaatjes in de cellen en zuigen de inhoud op. Deze kleine gaatjes kunnen uiteindelijk grote schade aanrichten aan je plant. Doordat ze de plantensappen eruit zuigen, krijgt de plant zelf geen voeding meer en zullen de bladeren vlekken krijgen en dood gaan. 

Tripsen en de tripslarven zijn zo klein dat je meestal pas doorhebt dat ze in je plant zitten, als je al schade aan de bladeren ziet. Meestal zijn dit zilveren vlekken op het blad van je monstera. Verder zijn op de bladeren zelf vooral de uitwerpselen van de trips te zien. Dit zijn kleine zwarte puntjes. Daarnaast worden de punten van je bladeren steeds meer bruin en geel of verdrogen ze geheel. Ook dit veroorzaken de trips op je blad. 

Hoe herken je de trips?

Als de bladeren van je monstera verkleuren, betekent dit niet direct dat je last hebt van trips. Tijd om eerst op onderzoek uit te gaan. De trips kunnen zowel op de bovenkant als de onderkant van de bladeren zitten. Ze zijn zeer klein en langwerpig van vorm. Met het blote oog zijn ze dan ook bijna niet als insecten te onderscheiden. 

Wanneer je ze echter voorzichtig aantikt, zal je gaan zien dat ze gaan bewegen en over de bladeren lopen. Een volwassen trip is ongeveer 1 tot 2 millimeter. Ze kunnen in verschillende kleuren voorkomen, zoals wit, geel, zwart of donkerbruin. Er zijn zelfs gestreept varianten. De larven van de trips zijn nog moeilijker te herkennen. Deze zijn nog kleiner dan de trips en zijn geelachtig van kleur. 

trips monstera2

Tijd om de trips te bestrijden! 

Als je trips op je monstera ziet, dan snappen we goed dat je even in paniek raakt. Tripsen zijn namelijk erg moeilijk te bestrijden. Ze vermenigvuldigen zich erg snel en kunnen zich ook snel naar andere planten in de omgeving verplaatsen. Ze kunnen niet vliegen, maar omdat ze zo klein en licht zijn, kunnen ze zich door tocht of een luchtstroom makkelijk van de ene naar de andere plant verplaatsen. 

Natuurlijke bestrijdingsmiddelen voor trips op Monstera planten."
Natuurlijke bestrijdingsmiddelen voor trips op Monstera planten.”

Om van de trips af te komen, hoef je niet direct naar schadelijke en chemische middelen te grijpen. Ook op een natuurlijke manier kun je van je tripsen afkomen. Als eerst is het belangrijk dat je de plant in quarantaine zet. Zo voorkom je dat andere planten ook besmet kunnen raken. 

Daarna kun je proberen het grootste deel van de tripsen en larven van de bladeren en stengels te vegen met een vochtige doek. Ga hierbij grondig te werk en mis ook de oksels en de inkepingen bij de stengels niet. Herhaal dit eventueel een week later nog eens, tot je geen beestjes meer op de bladeren ziet. Als het een heftige infectie was, is het ook slim om de potgrond te vervangen. De kans is groot dat er ook beestjes in de potgrond terecht gekomen zijn. 

trips monstera3

Alternatieven manieren van bestrijding

Als je de plant goed schoongemaakt hebt, hoop je natuurlijk dat er geen trips meer op zitten en ze ook niet meer terug komen. Jammer genoeg gebeurt dit soms nog wel. In dat geval zijn er nog genoeg andere manieren om de trips te bestrijden. 

Een natuurlijke manier van trips monstera bestrijden kun je doen met roofmijten en -wantsen. Deze beestjes laat je los op je monstera. Zij zijn niet schadelijk voor je plant, maar voeden zich aan de eitjes, larven en de volwassen trips. Ook biologische neemolie is een veel gebruikte natuurlijke remedie tegen trips. Deze olie mix je met natuurlijke zeep en water. Met deze mix behandel je de bladeren wekelijks tot je geen tripsen meer ziet. Met deze middelen kun je ook tripsen voorkomen. 

Mochten bovenstaande manieren allemaal niet werken en kom je maar niet van de tripsen af? Dan zijn er ook nog milieuvriendelijke manieren in de winkel te vinden die je kunt gebruiken. Dit zijn vaak sprays die de tripsen zullen doden en waardoor je ze ook niet snel meer terug zal zien. 

Let hierbij wel op dat je de spray op de juiste en veilige manier gebruikt. Ook voordat je een spray gaat kopen is het belangrijk om goed de verschillende soorten sprays te vergelijken. Sommige kunnen wel goed werken, maar zeer schadelijk voor het milieu of de goede insecten zoals bijen en vlinders zijn. 

Inhoudsopgave: