Oxalis Triangularis

Oxalis Triangularis

De Oxalis Triangularis, ook wel bekend als Geluksklaver, is afkomstig uit het zuiden van Amerika. De plant is populair vanwege de paarse, driehoekige bladeren die wel een beetje aan vlinders doen denken. Alsof dat niet prachtig genoeg is kun je ook nog worden beloond met bosjes witte bloemetjes die enkele weken mooi blijven.

De Oxalis Triangularis is als tuinplant en als kamerplant te houden. Als je hem buiten hebt staan is het wel belangrijk om hem voor de eerste vorst naar binnen te halen. Het is namelijk geen winterharde plant.

Een ander leuk kenmerk van deze plant is dat de bladeren overdag opengaan en in de avond sluiten. Hoe je deze mooie, paarse bladeren gezond houdt lees je op deze pagina.

Botanische naamOxalis Triangularis
Ook bekend alsGeluksklaver
Winterhard?Nee
GiftigJa
StandplaatsZonnig
Oxalis Triangularis

Oxalis Triangularis verzorging

Vereisten aan licht

Het beste voor deze plant als kamerplant is een standplaats met veel helder licht. Als de plant te weinig licht krijgt zal deze minder hard groeien. Ook kan de plant dan gaan hangen. Als je dit opmerkt bij jouw Oxalis Triangularis, verplaats de plant dan naar een lichtere plaats.

Heb je deze plant buiten staan? Plaats hem dan op een gedeeltelijk zonnige plek. Vermeid de volle zon in de hete middaguren. Er zijn overigens genoeg andere tuinplanten die prima in de volle zon kunnen staan. Bekijk bijvoorbeeld de Weigelia of de Kamperfoelie.

Oxalis Triangularis verzorging

Aandachtspunt bij de temperatuur

De beste temperatuur voor de Oxalis Triangularis als kamerplant is de normale kamertemperatuur. Als het te warm wordt zie je dat de bladeren gaan verwelken. In de winter kan dit bijvoorbeeld gebeuren door kunstmatige verwarming. Deze plant mag dus niet naast een kachel staan.

=> Fan van paarse planten? Bekijk dan eens de Tradescantia

Snoeien

Deze plant blijft vrij laag. Snoeien is dus niet noodzakelijk. Het is in ieder geval nuttig om het dode blad weg te knippen. Verder hoef je er op het gebied van snoeien weinig aan te doen.

Oxalis Triangularis als tuinplant

Potgrond

Oxalis Triangularis groeit het beste in een potgrond die goed draineert. De plant heeft knolletjes en vezelige wortels welke gaan rotten als ze in potgrond staan die te veel water vasthoudt.

Gebruik voor de beste resultaten dus een lichtgewicht potgrondmengsel. Mocht je enkel normale potgrond hebben, dan kun je dit lichter maken door het aan te mengen met bijvoorbeeld turf of zand. Denk er voor het plant aan om drainage gaten in de pot te maken.

Als je na het water geven merkt dat het water bovenop de grond blijft staan en te langzaam wegloopt, is het potgrondmengsel nog te zwaar. Je moet dan een extra deel zand of turf toevoegen en door de grond mengen.

Als je deze plant buiten hebt staan, in de volle grond, is de keuze voor een potgrond minder van belang. Water kan hier meestal goed weglopen. Als je de plant in de volle grond hebt staan heb je overigens wel kans dat hij niet de winter doorkomt. Een plant in pot kun je in de winter naar binnen halen om hem te laten overwinteren.

geluksklaver

Water geven

Een keertje vergeten water te geven is minder erg dan te veel water geven. Dit leidt namelijk tot drassige grond wat wortelrot kan veroorzaken. Voortdurend te natte grond kan uiteindelijk de plant doodmaken. Het is dus noodzakelijk om de juiste hoeveelheid en frequentie water te geven.

Geef tijdens het groeiseizoen (lente tot einde zomer) water wanneer de bovenste centimeter van de grond droog is. Je kunt dit eenvoudig controleren door je vinger in de aarde te steken. Als er geen aarde aan je vinger blijft plakken is de grond droog en kun je water geven. Tijdens de rustperiode (herfst en winter) geef je ongeveer om de twee tot drie weken een beetje water.

Gebruik het liefste water op kamertemperatuur. Te koud water kan de wortels laten “schrikken”.

Plantenvoeding

Net als bij water geven hoeft een Oxalis Triangularis alleen plantenvoeding tijdens de actieve groei. Dit is in het voorjaar en de zomer. Stop met plantenvoeding toedienen in de herfst en winter. Dan gaat de plant in rust en is er geen behoefte aan extra voeding.

Gebruik een in water oplosbare voeding voor kamerplanten. Om ervoor te zorgen deze plant zijn mooie kleur behoudt en goed blijft groeien kun je het beste om de twee tot drie weken plantenvoeding toedienen tijdens deze groeifase.

Merk je op dat de plant verbrande bladeren heeft? Dit kan een oorzaak zijn van een langere periode van bijvoeden. De zouten in de plantenvoeding kunnen zich in de grond ophopen, wat leidt tot de verbrande bladeren. De oplossing is om de grond goed te spoelen. Zet de plant in de gootsteen en laat water een paar minuten langzaam door de grond stromen. Hierom is het natuurlijk belangrijk dat er gaten onderin de pot zitten. Hierna zou het probleem verholpen moeten zijn. De beschadigde bladeren herstellen niet meer, maar de nieuwe bladeren blijven mooi.

Oxalis Triangularis

De plant overwinteren

Kijk niet vreemd op als de bladeren van de Oxalis Triangularis na enkele maanden van sterke groei bruin beginnen te worden en uitdrogen. Dit is het begin van de rustperiode van de plant. Dit is het normale proces. De plant heeft een rustperiode nodig om op te laden voor een nieuwe periode van groei.

Deze plant als tuinplant heeft een duidelijke cyclus. Als de dagen korter worden gaat de rustfase in. Als kamerplant kan deze rustperiode soms wat onvoorspelbaar zijn. Soms kan de plant zelf meerdere rustperiodes per jaar doormaken. Vaak is dit het gevolg van grote temperatuurschommelingen.

Wanneer het blad bruin begint te worden en begint af te sterven geef je minder water. De bruine bladeren moet je eerst volledig laten uitdrogen, daarna kun je ze wegknippen. Verplaats de Geluksklaver naar een koelere plaats voor een periode van 4 weken.

Daarna kun je hem verhuizen naar een lichtere plaats. Geef ook weer normaal water en wat plantenvoeding om nieuwe groei te stimuleren. Je plant zou nu weer tot leven moeten komen.

Bloemen van de Oxalis Triangularis

Als je de verzorging van deze plant goed aanpakt, en de plant heeft het naar zijn zin, kun je worden beloond met bloei. De bloemen van de Oxalis Triangularis zijn klein en wit en groeien in trossen. Nadat de bloemen zijn uitgebloeid kun je ze verwijderen om de plant energie te laten besparen.

bloemen aan de Oxalis Triangularis

Kun je Oxalis Triangularis stekken?

Je kunt deze plant vermeerderen met de knolletjes. Als de plant in winterrust is kun je deze uit de pot halen. Haal de plant voorzichtig uit de pot en verwijder de knolletjes.

De knolletjes plant je zo’n 1,5 tot 2 centimeter diep in de grond. Zet ze op een lichte plek en houd de aarde goed vochtig. In het voorjaar komen ze uit.

Een moeilijkere methode is de Oxalis Triangularis stekken op water. Je knipt dan een blad op steel af en zet deze op water. Zet hem weg op een lichte plek. Na 2 tot 6 weken verschijnen er worteltjes en kun je de stek in de aarde zetten. Let wel: dit lukt niet altijd. Om de kans te vergroten kun je het beste meerdere stekken nemen en dit in het voorjaar doen.

Oxalis Triangularis stekken

Veel gestelde vragen en problemen

Wat zijn de witte vlekken op de bladeren?

Als je Oxalis Triangularis witte vlekken op de bladeren krijgt is dat meestal een teken van een schimmelproblemen. Meestal heb je te maken met meeldauw. Een andere mogelijkheid is roest. In dat geval zie je ook kleine, lichtgele vlekjes op de bladeren.
Of het nu meeldauw is of roest, beiden worden veroorzaakt door verkeerde licht- of vochtomstandigheden. Verplaats de plant naar een lichtere en warmere plek en verlaag de luchtvochtigheid. Mocht het probleem echt te erg zijn is het slim om dat eerst op te lossen met een fungicide. Door daarna de standplaats te verbeteren zou het probleem in de toekomst voorkomen moeten zijn.

Is Oxalis Triangularis giftig voor katten?

De bladeren van deze plant zijn giftig als er grote hoeveelheden van worden gegeten. Gelukkig smaken de bladeren tevens bitter. Dat betekent dat een kind of kat er na het proeven al snel genoeg van heeft. Wil je echt geen risico lopen, houd deze plant dan uit de buurt van kinderen en huisdieren.

Bewegen de bladeren?

Dat heb je goed gezien. De bladeren sluiten zich ‘s nachts en gaan overdag weer open. Dit is ook een kenmerk van Calathea’s en Maranta’s.

Moet ik deze plant besproeien?

Oxalis Triangularis luchtvochtigheid

De Geluksklaver is niet zo veeleisend op het gebied van luchtvochtigheid als de meeste kamerplanten. Je hoeft dus niet aan de slag met een plantenspuit of een luchtbevochtiger.

Kan de Oxalis Triangularis buiten staan?

Zeker! Dit knolgewas kan een prima aanvulling zijn voor tuin en balkon. Zodra de nachtvorst voorbij is kun je ze buiten zetten. Zodra de dagen korter worden moeten ze weer naar binnen. Het zijn geen winterharde planten. Wil je er volgend jaar weer van genieten? Overwinter ze dan binnen.

Waarom worden de bladeren geel?

Als de bladeren geel worden betekent dit meestal dat je te veel water geeft. Dit kan erger worden door grond die niet goed draineert of door een pot die geen drainagaten in de bodem heeft.

Inhoudsopgave: