Pampasgras

Pampasgras, ook wel bekend als de Cortaderia Selloana, is een decoratieve plant die erg opvalt in de tuin. Hij is dan ook wereldwijd geliefd door zijn indrukwekkende pluimen en sierlijke uitstraling. Hierdoor is hij dan ook zeer geliefd om in de tuin te plaatsen. Niet alleen door zijn mooie uiterlijk, maar ook door andere toepassingen kan het voordelen voor de tuin opleveren. We gaan je er alles over vertellen!

pampasgras1
Cortaderia selloana, Poaceae wild spike savana flower background

Waar komt pampasgras vandaan?

Pampasgras heeft een rijke geschiedenis. Deze gaat helemaal terug tot de inheemse volkeren van Zuid-Amerika. Door deze volkeren werden voornamelijk de pluimen gebruikt voor veel verschillende doeleinden. Zo werd het bijvoorbeeld gebruikt voor het maken van kleding en de bouw van huizen. Verder gebruikte ze de pluimen ook veel voor ceremoniële doeleinden en decoratie.

In de loop van tijd verspreidde pampasgras zich naar andere delen van de wereld, zo ook naar Europa en Noord-Amerika. Hier kreeg het een nieuwe rol als decoratieve sierplant in de tuin. Het pampasgras is dan ook een zeer kenmerkend element dat in veel tuinen in de 19e eeuw voorkwam. De pluimen gaven een exotische sfeer aan de tuin. De uitstraling van de pluimen in de tuin is dan ook een van de redenen waarom pampasgras nog steeds in veel tuinen te vinden is.  

Kenmerken van pampasgras

Pampasgras staat vooral bekend om zijn uiterlijk. Hij heeft grote en weelderige pluimen die boven de bladeren uitsteken. De pluimen kunnen verschillende kleuren hebben, van zacht wit tot zachtroze. Dit geeft de plant zijn majestueuze uitstraling. De bladeren van pampasgras zijn lang en smal en hebben scherpe randen.

pampasgras2
Cortaderia selloana pumila silver yellow plant pampas grass foliage. High quality photo

De grootte van pampasgras kan per plant verschillen. Een volwassen plant kan wel een hoogte van 2 tot 4 meter bereiken. Dit zorgt er dan ook voor dat ze zo’n blikvanger in de tuin kunnen worden. Gelukkig is hij een meerjarige plant en zal hij een paar jaar in de tuin kunnen blijven staan. Wel heeft hij in de winter een rustperiode. In deze periode zal het bovengrondse deel van de plant afsterven. Zijn wortels zullen zich in de winterslaap voorbereiden op het volgende groeiseizoen. Zodra het weer buiten weer wat warmer wordt, zal de plant weer ontwaken en gaan groeien.

De ideale groeiomstandigheden

Aangezien pampasgras uit Zuid-Amerika komt, houdt hij het liefst van een gematigd tot warm klimaat. Toch zullen ze het ook goed doen in het koelere weer van Nederland. Hij houdt dan ook wel van een goed zonnige standplaats in de tuin.

Het liefst staat hij in een goed waterdoorlatende en vruchtbare bodem. De grond moet niet te vochtig zijn of lang vochtig blijven. Pampasgras is namelijk nogal gevoelig voor wortelrot. Een luchtige grond is dan ook zeker belangrijk om het water makkelijk af te voeren de grond in.

pampasgras3
A closeup of Cortaderia plants with a blu seky in the background

Verder hoeft pampasgras niet veel onderhoud te hebben. Om de gezondheid van de plant te bevorderen kan het wel goed zijn om dode of beschadigde planten regelmatig te snoeien. In het voorjaar kan het goed zijn om de plant geheel terug te snoeien om nieuwe groei te stimuleren.

Voordelen van pampasgras in de tuin planten

In veel tuinontwerpen zal je pampasgras terug kunnen vinden. De plant is een opvallende blikvanger in de tuin en voegt hoogte, textuur en speelsheid toe. Ook kan het een luxe en exotische sfeer brengen in de tuin. Daarnaast kun je de pluimen van pampasgras ook makkelijk knippen en ze in een droogboeket of als decoratie in huis plaatsen. Ze blijven dan ook erg lang mooi in huis en hoeven geen water te hebben.

Naast het visuele aspect van pampasgras in de tuin, heeft het nog meer functies die een groot voordeel kunnen zijn. Pampasgras heeft een diep wortelstelsel. Dit maakt het ook een zeer nuttige plant voor erosiebestrijding. Omdat de wortels diep de grond in gaan, zal het zorgen dat de bodem op zijn plaats gehouden wordt. Dit is dan ook een zeer effectieve keuze voor gebieden waar bodemerosie een probleem is. Het is dan bijvoorbeeld ook niet gek dat je pampasgras veel in duingebieden tegenkomt.

pampasgras4
Cortaderia selloana pumila silver yellow plant pampas grass foliage. High quality photo

Daarnaast is het ook een milieuvriendelijke plant. Het is namelijk een plant die zeer weinig eisen stelt aan de teelt ervan. Zeker op plaatsen waar het pampasgras inheems is, zal hij makkelijk groeien. Dit zorgt ervoor dat er weinig chemicaliën en kunstmest voor nodig is om een mooie plant te groeien.  Wanneer je bij het aanleggen en onderhouden van je tuin duurzame keuzes wilt maken, is pampasgras zeker een goede toevoeging.

Pampasgras is dan ook niet alleen maar een prachtige opvallende blikvanger in de tuin, maar dus ook een zeer veelzijdige en praktische keuze. Door zijn lage onderhoudsbehoefte en indrukwekkende verschijning zal pampasgras zeker de komende jaren bij veel mensen over de hele wereld een favoriet blijven.

pampasgras5
Pampas grass in autumn. Natural background. Dry beige reed. Pastel neutral colors and earth tones. Banner. Selective focus.

Inhoudsopgave: