Pannenkoekenplant gekruld blad?

pannenkoekenplant gekruld blad

Heeft jouw Pannenkoekenplant gekruld blad? Dat is jammer, want het gaat ten koste van de sierwaarde van deze leuke plant. Als jouw Pannenkoekenplant bladeren krullen kan dat ook een “medische” oorzaak hebben. Dan is het niet alleen zonde van de sierwaarde, maar is het ook nog eens slecht voor de plant.

Overigens hoeven gekrulde bladeren aan jouw Pannenkoekplant niet direct een probleem te zijn. In welke situatie dat prima is lees je hieronder eerst. Mocht die situatie niet van toepassing zijn, dan kun je verder lezen voor de mogelijke andere oorzaken.

pannenkoekenplant gekruld blad

Pannenkoekenplant blad krult? Niet meteen een probleem

Heeft jouw Pannenkoekenplant gekrulde bladeren? Beoordeel dan eerst of dit echt een probleem is. Het is goed om te beseffen dat de kleine blaadjes eerst gekruld ontstaan, om vervolgens volledig uit te rollen. Je herkent deze kleine blaadjes aan de frisgroene kleur, veel lichter dan de oudere bladeren. Daarnaast zijn dit altijd de blaadjes die vanuit de bovenkant van de stam opkomen. Hieronder op de foto zie je dat verschil goed.

Dit nieuwe blad rolt zich uit om vervolgens nog een tijdje in afmeting te groeien. Blijft het blad daarna nog steeds gekruld? Dan is er iets anders aan de hand. Lees de mogelijke oorzaken hieronder.

pannenkoekenplant bladeren krullen bij nieuw blad
Pannenkoekenplant bladeren krullen als ze nieuw zijn, dit is normaal en komt vanzelf goed
“Pilea peperomioides 20200614_164822” by benhosg is licensed under CC BY-NC-ND 2.0

Oorzaken gekruld blad

Blijven de bladeren opgekruld, vooral de oudere bladeren, dan kan het een probleem zijn. Bekijk of de onderstaande mogelijkheden op jouw Pannenkoekplant van toepassing zijn:

Een te lage luchtvochtigheid

Een te lage luchtvochtigheid is meestal de oorzaak als de Pannenkoekenplant bladeren krullen. Deze planten zijn zeer populair en je kunt ze tegenwoordig overal kopen. Dat is natuurlijk leuk, maar vaak vergeten we dat deze planten van origine uit zeer warme en tropische gebieden komen. In de natuurlijke habitat is de luchtvochtigheid een stuk hoger dan hier.

Je kunt de Pannenkoekplant een handje helpen door dagelijks de bladeren te benevelen met een plantenspuit. Ook is het goed om de plant uit de buurt te houden van een kachel.

Bladluizen zorgen voor gekruld blad

Een andere oorzaak van gekruld blad is bladluis. Deze insecten zuigen het sap uit de bladeren waardoor ze omkrullen. Inspecteren op luis is eenvoudig: omdat ze het sap uit de bladeren halen zitten de luizen altijd op de nieuwe aangroei. Daar is de sapstroom het grootst. Bekijk dus het midden en bovenkant van de plant.

Heb je inderdaad luis? Dan kun je meerdere dingen doen. Als het er nog niet veel zijn kun je ze met handmatig of met een doekje weghalen. Als het er heel veel zijn zul je wellicht een bestrijdingsmiddel moeten overwegen.

Controleer ook altijd de planten die rondom je Pannenkoekplant staan: deze beestjes verspreiden zich snel!

Teveel of juist te weinig water

Gekrulde bladeren kunnen ook een reactie zijn op een tekort of overschot aan water. Het is belangrijk dat je pas water geeft als de bovenste paar centimeter van de aarde zijn opgedroogd. Doe je dit eerder, dan geef je teveel. Doe je dit later, en laat je de Pannenkoekplant volledig uitdrogen, dan geef je te laat.

Zorg ook altijd voor gaten in de onderkant van de pot. Zo kan overtollig water wegstromen en heb je geen kans op wortelrot.

Krullende blaadjes door voedingstekort

Net zoals alle andere planten heeft ook jouw Pannenkoekplant voeding nodig. Wanneer is de laatste keer dat je dit hebt gegeven? Vergeet niet dat een plant in een pot volledig afhankelijk is van wat jij geeft.

Ook interessant om te lezen: dit stappenplant om een Pannenkoekplant te toppen.

Meer over dit onderwerp (Engelstalig):

Inhoudsopgave: