Peperomia Prostrata stekken

Peperomia Prostrata stekken

Kun je de Peperomia Prostrata stekken? Dat kan zeker! Op deze pagina lees je de stappen die je moet volgen om dit te doen. Wel goed om er even bij te vermelden: het is gemakkelijk, maar je moet geduld hebben. Het laten uitgroeien van een stekje tot nieuwe plant kan een tijdje duren.

De Peperomia Prostrata is een erg leuk plantje dat verder gemakkelijk is in het onderhoud. Als het vermeerderen eenmaal is gelukt heb je er verder weinig omkijken meer naar.

Peperomia Prostrata stekken

Peperomia Prostrata stekken op water

De voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat geldt ook zeker voor de Peperomia Prostrata stekken. Ten eerste is het goed om pas te gaan stekken in de lente. De reden hiervoor is dat de plant dan de groeifase ingaat. Misschien is het je wel eens opgevallen aan jouw planten dat ze in de winter nauwelijks groeien. Zodra de dagen weer langer worden zie je nieuwe blaadjes ontstaan. Planten gaan de de groeifase in! Door dan pas te stekken heb je de meeste kans dat je stekjes ook lukken.

Ten tweede moet je altijd de (snoei)schaar ontsmetten. Je gaat met afknippen van de stekken wonden maken en je wilt niet dat die infecteren.

Stap 1

Het is altijd goed om meteen meerdere stekken van de Peperomia Prostrata te nemen. Als je er maar eentje neemt, en die mislukt, moet je weer opnieuw beginnen. Door er meerdere te nemen heb je meer kansen. Natuurlijk moet de plant hier wel groot genoeg voor zijn.

Selecteer een paar mooie ranken waar recent nog nieuwe blaadjes aan zijn gekomen en knip deze af.

Afgeknipte Peperomia Prostrata stekken
Afgeknipte Peperomia Prostrata stekken

Stap 2

Verwijder de onderste blaadjes van de stekken. Het gedeelte van de stengel zonder blaadjes komt in het water te staan. De reden hiervoor is dubbel. Ten eerste gaan blaadjes in het water snel rotten. Ten tweede groeien uit de bladknopen straks de nieuwe worteltjes.

Peperomia Prostrata stekken in water
Peperomia Prostrata stekken in water

Stap 3

Zet de Peperomia Prostrata stekken op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht. Nu is het wachten. Er zijn veel Peperomia soorten die heel snel wortelen, maar de Prostrata helaas niet. Het kan soms wel een paar maanden duren voordat je de eerste worteltjes ziet verschijnen.

Kijk af en toe of je het water moet bijvullen (dit verdampt) en of je het misschien moet verversen als het troebel is. Verder kun je niet veel meer doen dan wachten.

Stap 4

Als de worteltjes een paar centimeter zijn kun je ze in de aarde gaan zetten. Houdt de grond nog een periode goed vochtig zodat de jonge stekken kunnen wennen aan de overgang van water naar grond.

Na een paar weken kun je overgaan op de normale verzorging van deze plant.

Inhoudsopgave: