Philodendron Erubescens: Verzorging, Kenmerken & Tips

Als je een beginner bent met kamerplanten en dus op zoek bent naar een kamerplant die makkelijk te onderhouden is, dan is de philodendron erubescens een goed idee. Zowel het verzorgen als het stekken van deze plant is niet moeilijk en ze zullen weinig last hebben van ziektes. We gaan je alles over de philodendron erubescens vertellen. 

Close-up van het glanzende blad van Philodendron Erubescens.
Close-up van het glanzende blad van Philodendron Erubescens.

Oorsprong van de philodendron erubescens

De philodendron erubescens hoort bij de philodendron familie. Deze staan erom bekend dat ze met hun luchtwortels hoog in de bomen kunnen klimmen. Hun natuurlijke habitat is het oerwoud, waar ze met hun luchtwortels hoog de bomen in klimmen. Met deze luchtwortels nemen ze ook voedsel en water op. 

De philodendron erubescens is een bijzondere in de philodendron familie. Hij valt namelijk erg op met zijn mooie rode stengels. Wanneer je deze plant laat klimmen op een boom, steken deze rode stengels mooi af tegen de donkerbruine kleur van de boom. 

Philodendron Erubescens plant met zijn kenmerkende roodachtige stengels.
Philodendron Erubescens plant met zijn kenmerkende roodachtige stengels.

De philodendron erubescens als kamerplant

De philodendron erubescens wordt vaak verward met de philodendron scandens. Het verschil tussen deze twee soorten is dat de scandens wat kleinere en rondere bladeren heeft welke meer egaal groen van kleur zijn. De bladeren van erubescens zijn juist wat groter en lopen meer spits toe. Het grote verschil tussen deze 2 planten zit hem in de stengel. 

De stengel van de erubescens is opvallend rood, net als de onderkant van zijn bladeren. Dit zal een leuk kleureffect kunnen toevoegen aan je interieur. Omdat hij van klimmen houdt, zul je de rode onderkant van de bladeren ook goed kunnen zien. 

philodendron erubescens3

Hem laten klimmen

Het is dus een kamerplant die houdt van in de hoogte klimmen. In het oerwoud kan hij dit natuurlijk makkelijk tegen een boom aan doen, maar in Nederland zal hij buiten niet goed kunnen groeien. Hij wordt hier dan ook alleen als kamerplant gehouden. Maar hoe kun je hem dan laten klimmen?

Er zijn verschillende manieren hoe je een philodendron erubescens kunt laten klimmen in je eigen huis. De meest voorkomende manier is het toevoegen van een mospaal aan de plantenpot. Dit is meestal een stok of pijp die is omhuld met een soort mos. In dit mos kunnen de luchtwortels van de plant zich vastgrijpen en er ook water en voeding uit halen. 

Het is dan ook niet alleen belangrijk dat je de potgrond goed water geeft, maar ook de mospaal moet je water geven. Door middel van de luchtwortels zal de philodendron steeds verder omhoog kunnen klimmen. Mocht je een mospaal niet mooi vinden, kun je er ook voor kiezen om hem via de muur omhoog te laten klimmen. In dat geval kun je hem houvast geven door hem met speciale planten haakjes omhoog te laten groeien. De luchtwortels zullen dan niets hebben om aan vast te groeien, maar zo kun je hem alsnog laten klimmen. 

Volgroeide Philodendron Erubescens in een helder verlichte kamer.
Volgroeide Philodendron Erubescens in een helder verlichte kamer.

Onderhoud en verzorging

Over het algemeen is de philodendron erubescens een zeer makkelijk plant om te onderhouden. Hij zal snel tevreden zijn. Toch zijn er een paar dingen waar je op moet letten als je wilt dat hij echt mooi groot groeit. Zo zal hij in de zomerperiode het fijn vinden om eens in de 2 weken wat extra voeding te krijgen. Dit zal ervoor zorgen dat hij mooie grote bladeren zal ontwikkelen. 

In de winterperiode heeft hij geen voeding nodig en hoef je hem ook wat minder water te geven dan in de zomer. Voordat je water geeft, is het belangrijk dat je altijd even aan de aarde voelt. Bij de philodendron mag de aarde tussen waterbeurten door wel even droog worden, maar nooit te lang. De aarde mag ook niet te vochtig blijven. Dit kan namelijk leiden tot wortelrot en zal zorgen dat de bladeren geel worden. 

De standplek voor deze kamerplant is op een zonnige plek, maar wel met indirect zonlicht. Wanneer hij te weinig licht krijgt, zal hij lange stengels gaan vormen en weinig bladeren ontwikkelen. Staat hij juist in te felle zon, is er een kans dat de bladeren verbranden. 

Daarnaast is het nog belangrijk dat je de bladeren eens in de zoveel tijd even goed schoonmaakt. De bladeren kunnen namelijk best wat stof opvangen. Dit kun je gewoon afnemen met een doekje of je kunt hem even onder de douche zetten om hem af te spoelen. 

Philodendron Erubescens stekken

Het stekken van deze kamerplant gaat zeer makkelijk. Wanneer hij te hoog groeit, kun je makkelijk de topstek net onder een groeipunt afsnijden met een schoon mesje. Deze hoef je alleen in water te zetten en hij zal snel wortels gaan groeien. Wanneer de wortels groot genoeg zijn, kun je ervoor kiezen om hem in een nieuw potje te planten en er een nieuwe plant van te laten groeien, maar je kunt hem ook terug planten bij de moederplant. Zo wordt de moederplant een stuk voller en zul je steeds een grotere plant kunnen groeien. 

Inhoudsopgave: