Polyscias Balfouriana

Polyscias Balfouriana

De Polyscias Balfouriana is een unieke plant die iedere ruimte opfleurt met zijn prachtige ronde groene bladeren. Deze plant komt van oorsprong uit de Polynesische eilanden tussen Australië en Zuid-Amerika en is hier erg geliefd omdat hij veel schaduw creëert. De naam Polyscias betekent dan ook ‘veel schaduw’. De Polyscias Balfouriana is verkrijgbaar als grote plant, maar is ook beschikbaar in een kleinere variant. En het leuke is: ook de kleine planten hebben al een sterke stam en lijken daardoor op kleine boompjes. De perfecte aanwinst voor jouw woning!

Wil je weten hoe je deze plant moet verzorgen? Op deze pagina lees je alle informatie over verzorging: van water geven tot de juiste potgrond.

Polyscias Balfouriana

Polyscias Balfouriana verzorging

Wat moet je weten over de verzorging van de Polyscias Balfouriana? Net zoals de andere Polyscias soorten ziet deze plant er misschien onverwoestbaar uit, maar de juiste zorg is erg belangrijk om zo lang mogelijk te kunnen genieten van je nieuwe groene aanwinst. Hier lees je hoe je deze mooie plant moet verzorgen.

Water geven

De Polyscias Balfouriana moet ‘s zomers in een vochtige grond staan en mag niet uitdrogen. Geef de plant dan ook regelmatig water en controleer of de grond nog vochtig is. Steek hierbij je vinger in de grond en voel of de plant water nodig heeft. Als de temperatuur omlaag gaat en er minder licht in huis valt, kun je de hoeveelheid water ook verminderen. Je kunt de grond van de Polyscias Balfouriana in de winter dan ook iets laten uitdrogen. Geef de plant bij voorkeur regenwater in plaats van kraanwater. Bij kraanwater zal de Polyscias Balfouriana kalkresten gaan tonen op de bladeren.

Hoeveel water moet je deze plant geven? Dit hangt af van de plek waar je de plant neerzet en wat de omgevingstemperatuur is. Over het algemeen mag je de plant in de lente en zomer 2 keer per week water geven. Begin bij een nieuwe plant altijd met kleine hoeveelheden water. Als de grond nog erg nat is na een paar dagen, kun je de hoeveelheid water verminderen. Is de grond droog, geef dan meer water. Voorkom altijd dat er water onderin de pot gaat zitten, dit kan wortelrot veroorzaken. Houd dit dus goed in de gaten.

Polyscias Balfouriana verzorging
Verzorging van de Polyscias Balfouriana is niet moeilijk, maar je moet wel weten wat je moet doen

Luchtvochtigheid

Je maakt de Polyscias Balfouriana blij met een hoge luchtvochtigheid. Je doet er dan ook goed aan om de plant regelmatig te besproeien met water. Als de luchtvochtigheid te laag is kun je dit merken aan de bladeren die wat geler gaan worden en ook uit gaan vallen. Het besproeien van de plant komt daarnaast ook de groei en uitstraling ten goede én je voorkomt hiermee luis: genoeg redenen om af en toe de plantenspuit erbij te pakken!

Standplaats

De standplaats van de Polyscias Balfouriana is bij voorkeur een plek met genoeg licht. Deze plant geeft de voorkeur aan een plek waar hij meerdere uren direct zonlicht krijgt. Staat de plant te ver van het raam, dan is er een kans dat blad gaat uitvallen en de plant niet verder gaat groeien. De plant moet in het begin even wennen aan de nieuwe standplaats en het is dan ook belangrijk om hem hierin de tijd te geven.

In de winter zul je over het algemeen wat meer last hebben van bladval, omdat de plant dan niet genoeg licht krijgt. Zet de plant in dit geval dichterbij het raam. De plant kan in principe goed tegen directe middagzon, maar je moet hem hier wel aan laten wennen. Schuif de plant steeds kleine stukjes richting het raam.

Polyscias Balfouriana blad
Het prachtige blad van de Polyscias Balfouriana

Voeding

Het is belangrijk om deze plant alleen in de lente en de zomer te bemesten. Gebruik vloeibare voeding voor groene kamerplanten en let op de dosering die op de verpakking staat aangegeven. Laat de Polyscias Balfouriana in de winter zoveel mogelijk met rust. In deze periode verbruikt de plant bijna geen voedingsstoffen: het heeft niet veel zin om dan voeding te geven.

Pot en verpotten

Een plant verpotten stimuleert de groei en verhoogt de gezondheid van je plant. Ook bij de Polyscias Balfouriana is het aan te raden om hier rekening mee te houden. Verpot deze plant bij aankoop: kies voor een pot die 20 procent breder is dan de kweekpot. Merk je na een aantal maanden dat jouw plant een grotere pot nodig heeft? Doe dit dan in de lente: beschadigde wortels herstellen dan sneller. Leg geen hydrokorrels onderin de pot, dit zorgt ervoor dat de wortels minder goed bij het water kunnen.

Snoeien

Moet je de Polyscias Balfouriana snoeien? Dit is zeker mogelijk, wanneer je vindt dat de plant te hoog wordt. Maar ook als je wilt dat er meer nieuwe takken gaan groeien kun je de snoeischaar erbij pakken. In zowel de lente als de zomer kun je jouw plant snoeien. Aanrader: snoei je plant voor de herfst begint. Zonlicht komt dan dichtbij de kern van de plant waardoor jouw groene vriend weer flink kan gaan groeien in de lente. Hij kan zeker een meter of zelfs hoger worden!

Voorkomende problemen bij de verzorging

Wat zijn problemen waar je tegenaan kunt lopen met je Polyscias Balfouriana? Een van de problemen waar je mee te maken kunt krijgen is dat de bladeren wit gaan kleuren. Dit is kalkaanslag dat afkomstig is van het kraanwater. Het is dan ook aan te raden om de plant te bevochtigen met regenwater. Zorg er wel voor dat je de plant niet teveel water geeft. Als de plant een overschot aan water krijgt, worden de bladeren geel en worden ze op den duur afgestoten.

Een ander probleem dat zich kan voordoen is dat je plant het slachtoffer wordt van een ziekte. De Polyscias Balfouriana is redelijk gevoelig voor ziektes zoals blad- en schildluis. Luis pak je aan met de juiste bestrijdingsmiddelen; dit kun je ook preventief gebruiken. Spint is een andere plaag waar de plant last van kan krijgen. Je kunt dit verwijderen met een wat hardere waterstraal, maar je moet hierbij oppassen dat je de bladeren niet beschadigd.

Polyscias Balfouriana blad close up
De Polyscias Balfouriana is geliefd vanwege het mooie en bijzondere blad

Verrijk je huis met prachtig groen

De Polyscias Balfouriana is een plant die meteen opvalt zodra je een kamer binnenkomt. De sterke stam en de prachtige bladeren zijn echt een eyecatcher. En wanneer je eenmaal weet hoe je deze plant moet verzorgen, ga je er heel veel plezier van hebben. Laat de plant wennen aan zijn nieuwe omgeving en ga rustig uitvinden hoeveel water hij nodig heeft. Je zult zien dat de plant zich uitstekend zal gaan ontwikkelen!

Polyscias Balfouriana samenvatting

Botanische naamPolyscias Balfouriana
Ook bekend alsAralia Balfouriana, Polyscias variegated
StandplaatsVeel indirect licht
WaterbehoefteGrond mag niet uitdrogen

Inhoudsopgave: