Polyscias fabian

Polyscias fabian

Polyscias fabian is een mooie plant. De bladeren zijn rond van vorm, hebben een diepgroene kleur en glanzen in het licht. In sommige gevallen kunnen de bladeren zelfs bijna zwart van kleur zijn. Deze bladeren groeien op een dikke stam, wat de Polyscias fabian een stoer uiterlijk geeft.

Ze komt een familie maar liefst honderd soorten Polyscias planten. Deze plantenfamilie is afkomstig uit het gebied rondom de Stille Oceaan, maar bepaalde soorten zijn ook in India en Afrika te vinden. Net zoals haar broertjes en zusjes is de Polyscias fabian redelijk eenvoudig in de verzorging. Hoe je dat doet lees je hier.

Polyscias fabian
Polyscias fabian

Polyscias fabian verzorging

Polyscias fabian standplaats en licht

Polyscias fabian is een plant die van schaduw houdt. Je zet haar dus bij voorkeur weg in een donker hoekje. Let op dat het nooit volledig donker is. Net zoals iedere plant heeft ook de Polyscias fabian daglicht nodig om te kunnen groeien. Let er ook op dat je haar niet tegen de verwarming zet, want dan droogt ze makkelijk uit. Verplaats de plant zo weinig mogelijk, want daar houdt ze niet van.

Een Polyscias fabian water geven

Polyscias fabian is een plant die niet echt van veel water houdt. Bij te natte voeten kan ze het loodje leggen. Geef haar daarom maar sporadisch water. Denk aan eens in de twee weken. Het is zaak een geschikte routine te vinden. Als ze echt te weinig water heeft, gaan de bladeren hangen. Dan is de grond te droog geworden. Gelukkig gaan de hangende bladeren weer mooi rechtop staan als je weer water geeft.

Een overschot aan water levert op de lange termijn meerdere problemen op. Een eerste teken is schimmel op de potgrond. Vaak gaat dit gepaard met zwarte vliegjes in de potgrond. Als het probleem langer voortduurt worden de bladeren geel, daarna vallen ze van de plant af. Uiteindelijk gaat de Polyscias fabian dood. Voorkom dit en zorg voor gaten in de bodem van de pot. Als je dan per ongeluk te veel water geeft kan het er aan de onderkant weer uit.

Polyscias fabian verzorging
Polyscias fabian is niet moeilijk te verzorgen

Zorgen voor luchtvochtigheid

Hoewel de Polyscias fabian weinig water nodig heeft om goed te kunnen groeien, moet je de bladeren wel regelmatig besproeien met water. Spray de bladeren om de paar dagen, dan kun je er vrij zeker van zijn dat de blaadjes niet uitdrogen en ook een groene, gezonde kleur behouden. Zou je niet benevelen, dan heb je kans dat de bladeren bruin en dor worden. Je kan er bovendien mee voorkomen dat de blaadjes aantrekkelijk worden voor kleine beestjes.

Plantenvoeding

Polyscias scutellaria Fabian zou je kunnen zien als een winterslaper. In de herfst en in de winter hoef je deze plant geen voeding te geven, want dan is ze in rust. Als je haar in de lente en de zomer wel extra voeding geeft, is plantenvoeding voor groene bladplanten de beste optie. Lees altijd goed de aanbevolen hoeveelheid op de verpakking en wees dan alsnog wat zuinig. Je kan beter iets minder geven dan geadviseerd wordt, omdat je de Polyscias fabian makkelijk te veel voeding kan geven, wat haar fataal kan worden.

Een Polyscias fabian snoeien

Polyscias fabian kan je het best elke lente een snoeibeurt geven. Mocht er dan iets misgaan, dan is dit de beste tijd van het jaar voor de plant om zich makkelijk te kunnen herstellen. Soms verschijnen er onder aan de stam van de Fabian een aantal kleine blaadjes. Deze kunnen geen kwaad en kan je gerust laten zitten.

polyscias fabian snoeien
Door de onderste blaadjes niet te snoeien kun je de Polyscias fabian voller krijgen

Polyscias fabian verpotten

Als Polyscias fabian gaat groeien, doet ze dat in de stam. Je zal niet snel een nieuwe pot hoeven te zoeken omdat het bladerdek te breed wordt. Maar de stam moet wel voldoende ruimte krijgen om te groeien. Na verloopt van de tijd zal ze dan ook in de breedte groeien, doordat de stam groeit.

Om de wortels dan bewegingsvrijheid te kunnen geven, moet je Polyscias fabian eens in de twee jaar verpotten. Als je wil dat ze dan lekker door kan groeien en het naar haar zin blijft houden, zorg er dan voor dat de nieuwe bloempot ongeveer een kwart groter is dan de vorige. Dan kun je hem verder met rust laten. Handig voor een plant die niet van verandering houdt.

Eisen aan de nieuwe pot

Het maakt niet veel uit wat voor bloempot je kiest voor deze plant. Zorg er alleen altijd voor dat er gaten in de bodem zitten. Zo kan overtollig water wegstromen en voorkom je problemen als gele bladeren, bladuitval en wortelrot.

Polyscias fabian pot
Polyscias fabian komt altijd in een kweekpot met gaten

Polyscias fabian veilig houden van beestjes

Helaas is Polyscias fabian niet alleen een mooie, maar ook een lekkere plant. Spint en schild- en bladluizen weten deze plant redelijk snel te vinden. Als je eraan denkt om de bladeren een paar keer per week te benevelen, dan zal je niet snel last hebben van ongedierte. Het vraagt wat onderhoud, maar dan zal luis in de regel sneller wegblijven de plant.

Veel gestelde vragen en problemen

Polyscias fabian verliest bladeren

Mocht er bladval ontstaan, raak dan niet in paniek. Je hebt haar waarschijnlijk net iets te weinig water gegeven. Ga dit vooral niet compenseren met extra voeding! Een klein beetje extra water is meestal voldoende. Een andere veel voorkomende reden van het laten vallen van bladeren is te weinig licht.

Is de Polyscias fabian giftig?

Nee, deze plant is niet giftig. Je kunt haar dus gewoon in huis halen als je katten, honden of andere huisdieren hebt.

Uiterlijk van de Polyscias fabian

De Polyscias fabian is makkelijk te herkennen. Ze heeft grappige, kleine, ronde, platte bladeren. Het blad heeft een mooie donkergroene kleur. Met name door de ronde vorm kan je haar makkelijk onderscheiden van andere soorten binnen deze plantenfamilie. Als de plant nog jong is, zal je merken dat de stam nog relatief dun is. Naarmate de plant ouder wordt, wordt de stam steeds dikker.

Polyscias fabian bladeren
Polyscias fabian bladeren

Verschillende namen

Het gaat hier steeds over de Polyscias Fabian, maar je kunt deze plant ook tegenkomen onder de naam Polyscias scutellaria, de schildaralia of ook pruimaralia. In alle gevallen gaat het om dezelfde plant. Het kan ook voorkomen dat je deze plant onder een andere familienaam tegenkomt, dan heet ze vaak Aralia fabian.

Polyscias fabian stinkt

Als jouw Polyscias fabian stinkt zitten er waarschijnlijk beestjes op. De vieze geur is een methode van de plant om beestje, zoals luis en spintmijt, af te weren.

Kan deze plant buiten staan?

De Polyscias fabian buiten zetten kan enkel tijdens de zomermaanden. Lage temperaturen, en zeker vorst, zorgt ervoor dat de plant dood gaat.

Hoe groot wordt een Polyscias fabian?

Deze plant kan maximaal 2 meter hoog en 1 meter breed worden. Deze hoogte bereikt ze tussen de 10 en 20 jaar. De groeisnelheid is afhankelijk van de verzorging.

Samenvatting

Botanische naamPolyscias fabian
Ook bekend alsPolyscias scutellaria, Polyscias schildaralia of ook pruimaralia
AfkomstAzië
Behoefte aan lichtWeinig tot veel
Behoefte aan voedingWeinig
Giftig?Nee

Inhoudsopgave: