Polyscias ming

Polyscias ming

Polyscias ming komt oorspronkelijk uit het gebied rondom de Stille Oceaan. Het blad van deze stoere plant heeft een opvallende kleur. De tinten groen verschillen enorm: van fris lichtgroen tot bijna zwartachtig donkergroen. Maar vrijwel altijd maakt een combinatie van de kleur en de vorm van het blad van deze planten hen tot een unieke blikvanger. Daarnaast is de Polyscias ming vrij eenvoudig te verzorgen. Alles daarover lees je hier.

Polyscias ming
Polyscias ming

Wat is een Polyscias ming?

De Polyscias ming is een interessant en zeer mooie plant. Je kan haar herkennen aan haar lichtgroene kleur en karakteristieken krulachtige bladeren. Doordat deze bladeren klein van formaat zijn, geeft dat de plant een algeheel frisse en vlotte uitstraling. Deze plant is ideaal voor op kantoor, omdat ze relatief makkelijk te onderhouden is en niet van verandering houdt. Haal je haar uit haar vertrouwde omgeving, laat haar daar dan voorlopig echt staan. Veel verplaatsen en verhuizen vindt ze niet leuk.

Deze plant heet trouwens voluit Polyscias hawaiiana ming. Het is niet gek als je haar onder ook onder andere namen tegenkomt. Een andere veelgebruikte naam is Ming Aralia (of Aralia Ming). De reden: de planten in de Polyscias familie hebben een dubbele naam (Polyscias of Aralia). Een andere veelgebruikte naam is Polyscias fruticosa.

Polyscias ming verzorging

Polyscias ming heeft een kantoor als ideale standplaats

Polyscias ming heeft net als iedere plant een ideale standplaats. Vaak wordt deze plant gekocht als kantoorplant. Er zijn meerdere redenen waarom deze plant ideaal is voor op kantoor. Ten eerste houdt ze niet van verandering. Je zult een kantoor niet zo vaak willen herinrichten en dat vindt deze plant alleen maar fijn.

Daarnaast is deze plant gek op schaduw. Vaak zijn kantoren nu eenmaal niet zonovergoten. Dat is dus prima voor de Aralia ming. Dan is het ook nog eens zo dat je deze plant niet zo vaak water hoeft te geven. Het bijhouden van deze plant is dus geen administratieve dagtaak. Zet haar alleen niet bij de verwarming, dan wordt de lucht te droog.

Natuurlijk betekent dit alles niet dat je deze Polyscias ming niet als kamerplant mag hebben. Ook als kamerplant is het een geweldige plant om te hebben. Lekker makkelijk in de verzorging dus!

Polyscias ming verzorging

Een Polyscias ming water geven: met mate

Een voordeel van de Polyscias ming is dat ze niet veel water nodig heeft. Eens in de week, zelfs eens per twee weken is voldoende. De beste test is om eens in de zoveel tijd even te voelen hoe droog de potgrond is. Die moet licht vochtig zijn, maar zeker niet meer dan dat, want anders kan de plant verdrinken. Als je twijfelt, geef dan liever geen water.

Bladeren benevelen

De bladeren benevelen is wel belangrijk om de plant in goede conditie te houden en te beschermen tegen ongedierte. Doe dat dus wel regelmatig. Dan blijft de plant gezond en kan je blijven genieten van haar prachtige groene kleuren. Benevelen kan eenvoudig door een plantenspuit op nevelstand te zetten en alle bladeren besproeien tot ze volledig nat zijn.

polyscias fruticosa ming
Polyscias fruticosa ming

Het strenge dieet van een Polyscias ming

De Polyscias ming heeft een streng dieet dat moet worden opgevolgd. Ze is in de herfst en winter in rust, dus dan hoef je haar niets te geven. Maar als je haar in de lente en zomer dan wel voedt, let dan op wat je geeft. Deze plant heeft groene plantenvoeding nodig en mag bovendien niet te veel krijgen, want dat kan haar fataal worden. Lees goed op de verpakking na wat wordt aanbevolen en geef eerder te weinig dan te veel.

Een Polyscias ming snoeien

Als je ooit een Polyscias ming gezien hebt, zou je best eens aan een bonsaiboompje gedacht kunnen hebben. En zelfs mensen zonder groene vingers weten: bonsai betekent snoeien! Gelukkig hoeft de Polyscias ming niet zo vaak aangepakt te worden. Eens per jaar is voldoende, dan behoudt ze haar compacte vorm.

Als de bladeren wat beginnen te verdorren is dat geen reden tot paniek. Dit komt regelmatig voor en is meestal een gevolg van te droge lucht. Haal de bruine en verdorde blaadjes voorzichtig van de plant af, daar heb je geen snoeischaar voor nodig.

Polyscias ming blad
Polyscias ming blad

Een Polyscias ming in een andere pot zetten

Een Polyscias ming is een boom van een plant. Of zo ziet hij er in ieder geval uit. Als je de plant ziet, zal je begrijpen dat dit niet een plant is waar je veel mee wil sjouwen. Daar is hij qua vorm onhandig voor en hij voelt zich er ook nog eens vreselijk bij. Zorg daarom dat je een goede pot hebt.

Belangrijk is – dat kan je ook zien aan de kweekpot- dat je altijd gaatjes in de bodem hebt, zodat overtollig water altijd weg kan als dat nodig is. Om de twee jaar moet je haar verpotten, omdat ze dan te groot is geworden voor haar oude onderkomen. Verpot een Polyscias ming altijd in de lent. Ze kan in die periode namelijk makkelijker herstellen als er tijdens de verhuizing wat schade is opgelopen.

Een goede pot voor de Polyscias ming

Als je de een nieuwe bloempot uitzoekt voor de Polyscias ming, let er dan op dat hij groot genoeg is. Ruimte is belangrijk omdat ze dan verder kan groeien en wat ruimte over heeft om naar vocht te zoeken. Overweeg de pot te vullen met substraat, dat helpt om vocht vast te houden. Zo is de kans kleiner dat je mooie plant verdrinkt.

aralia ming

Polyscias ming en ongedierte

Hoewel Polyscias ming over het algemeen vrij weinig onderhoud nodig heeft, is ze wel erg gevoelig voor spint. Ook kan ze ongewenst bezoek krijgen van andere soorten ongedierte, zoals luis. Daarom is het sproeien van de bladeren extra belangrijk. Niet alleen wordt het blad daar mooier van, je houdt er de beestjes ook makkelijker mee op afstand.

Samenvatting

Botanische naamPolyscias ming
Ook bekend alsPolyscias fruticosa, Polyscias hawaiiana ming, Polyscias fructicosa ming, Ming aralia
Originele habitatAzië
BladkleurGroen
Licht behoefteSchaduw of halfschaduw
Water behoefteGrond mag niet uitdrogen

Inhoudsopgave: