Op zoek naar een unieke en kleurrijke toevoeging aan je interieur? De streptocarpus is hier zeker een goed idee voor! De streptocarpus staat bekend als de spiraalvrucht en wordt voornamelijk vaak in de tuin geplant. Maar hij doet het ook erg goed als kamerplant! Hij kan namelijk niet zo goed tegen kou en staat net als de ludisia en de bouvardia liever wat warmer. We gaan je alles vertellen over de streptocarpus en hoe je hem het beste kunt verzorgen!
De herkomst van de streptocarpus
De streptocarpus staat beter bekend als de spiraalvrucht. Hij kent zijn herkomst in het zuiden van Afrika. Daar groeit hij voornamelijk in de tropische regenwouden en ook is hij veel te vinden op Madagaskar. De plant staat bekend om zijn prachtige bloemen in verschillende kleuren. Deze variëren van zachte pasteltinten tot levendige en felle kleuren. Vaak zijn dit lila, blauwe of zacht paarse bloemen. Door de verschillende kleuren maakt hij de perfecte plant om te combineren met andere planten zoals de bouvardia of de cyclaam.
Hij heeft zijn naam te danken aan hoe de vruchten groeien. De vruchten hebben namelijk een bijzondere spiraalvorm. Dit maakt de plant dan ook zeer uniek en een echte blikvanger in elke ruimte. Het is een eenjarige plant die zowel binnen als buiten goed zal groeien. Hij zal bijvoorbeeld erg mooi staan als hangplant samen met bijvoorbeeld een cyclaam.
Welke verzorging heeft hij nodig?
Over het algemeen is de streptocarpus net zo makkelijk in onderhoud als een cyclaam of bouvardia. Hij gedijt het beste bij warmere temperaturen rond de 24 graden en is daarom dan ook goed als kamerplant te houden. De beste plek voor de streptocarpus is dan ook een vensterbank met een raam op het oosten of westen. Hij houdt namelijk ook veel van licht, maar niet te veel direct zonlicht. Als hij in direct zonlicht staat zal hij het risico lopen om zijn bladeren te verbranden en te verliezen.
Omdat zijn herkomst ligt in tropische gebieden, houdt hij ook van een hogere luchtvochtigheid. Net als bij de ludisia, is het raadzaam om de luchtvochtigheid in huis wat te verhogen. We raden je weer niet aan om de plant met water te besproeien. De bladeren en de bloemen van zowel de streptocarpus als de ludisia zullen hier niet blij van worden en dood gaan.
Je kunt beter de luchtvochtigheid verhogen door de pot op een schotel met kiezels te zetten en de schotel met water te vullen. Zorg wel dat het water uit de schotel de pot niet raakt. Door slechte ventilatie en een te hoge luchtvochtigheid kan de plant juist weer aangetast worden door meeldauw. Er moet genoeg ventilatie zijn, maar let er wel op dat hij de streptocarpus niet op de tocht komt te staan.
Geef de plant regelmatig genoeg water. De grond moet vochtig zijn, maar niet doorweekt. Voel dan ook altijd aan de aarde voordat je hem weer water geeft. Als deze nog vochtig aanvoelt, kun je beter een paar dagen wachten. Zorg dan ook dat de grond niet te vochtig blijft, dit kan namelijk zorgen voor wortelrot. Als je de plant water geeft, vergeet dan niet hem eens in de zoveel tijd wat vloeibare meststof te geven. Hier zal hij goed van gaan groeien en meer bloemen door produceren.
De grond
De streptocarpus groeit het liefst in een humusrijke grond. Je kunt het beste kiezen voor een mengsel van turf. Voor het beste resultaat kun je nog wat calciumcarbonaat door de aarde mixen. Zo creëer je een luchtige grond, waar hij goed in zal groeien.
Je kunt hem het beste planten in een schaal. De wortels groeien namelijk voornamelijk in de breedte en dicht tegen de oppervlakte. Je mag je plant pas verpotten als de hele pot vol met wortels gegroeid is. Meestal kun je dit het beste doen in het voorjaar of net na de bloei. Zo heeft de plant nog genoeg energie om zich te herstellen.
De streptocarpus in de winter
De streptocarpus komt uit een warm land en kan daarom ook niet goed tegen de kou. Hij groeit het beste bij een temperatuur rond de 20 graden. Zodra de temperatuur onder de 10 graden zakt, moet je hem echt verplaatsen naar een warmere plek. In de zomer zal hij dus wel buiten kunnen blijven staan, maar in het najaar moet hij echt naar binnen verplaatst worden.
Voordat je hem naar binnen verplaatst is het aan te raden om alle dode bloemen eruit te knippen en hem eventueel wat meer in model te knippen. Zo heeft hij meer energie om te herstellen en in zijn winterslaap te komen. Dit zorgt ervoor dat hij het jaar erna weer zal gaan groeien en een sterke plant zal worden.
Dit is dan ook waarom hij ook zo goed groeit als kamerplant. Hier heeft hij gemiddeld het hele jaar door een temperatuur van rond de 20 graden. Hij zal dan ook niet in een winterslaap gaan. Toch is het aan te raden om hem in de winter op een koelere plek in huis te zetten. Zo kan hij wel in winterslaap gaan en rusten. Zo is de kans een stuk groter dat hij in het voorjaar weer gaat groeien een vele nieuwe bloemen zal gaan geven.
Kun je een streptocarpus stekken?
Het vermeerderen van de streptocarpus is eenvoudig te doen. Kies als eerst een stevige steel uit van de volwassen plant. Je kunt ook een dunne steel kiezen, maar deze zullen geen sterke nieuwe plant groeien. Snijd de steel af met een scherp en schoon mes of snoeischaar, dit voorkomt infecties aan de plant en stek. Haal de onderste bladeren van de steel af.
Je kunt de stek hierna in een pot met vochtige potgrond plaatsen. Zet deze pot op een warme plek waar genoeg indirect daglicht binnenvalt. Houdt de grond goed vochtig, maar niet doorweekt. Binnen elke weken zullen er nieuwe wortels gaan groeien. Zodra hij geworteld is, zul je ook zien dat er nieuwe uitlopers beginnen te groeien. Na ongeveer 2 maanden kan de stek overgepot worden naar een grotere pot en zal hij uitgroeien tot een mooie nieuwe plant!