Syngonium Pixie: Verzorging, Kenmerken & Tips

De syngonium is vooral een populaire plant door de leuke vorm van zijn bladeren. Zeker wanneer de plant nog jong is, heeft hij bijzondere pijlachtige bladeren. Daarnaast hebben de bladeren ook nog mooie kleuren en patronen. Zo zijn er syngoniums in het geel, paars en zelfs roze te krijgen. Een van deze bijzondere soorten is de syngonium pixie. We gaan hem aan je laten zien.

De syngonium familie

Close-up van het heldergroene blad van Syngonium Pixie
Close-up van het heldergroene blad van Syngonium Pixie

De syngonium is van nature een klimplant. Hij groeit dan in het tropische regenwoud. Alle syngonium soorten behoren tot de aronskelken familie. Dit kun je dan ook herkennen aan de bladeren. Deze planten hebben allemaal unieke bladeren met een prachtige bladtekening. 

Vaak hebben ze gestreepte of gevlekte bladtekeningen. Dit is dan ook waarom veel mensen de syngoniums zo mooi vinden. De meeste soorten hebben een groen blad met grijze of witte tekeningen erop. Dit springt mooi uit tegen het groen en valt erg op. De kleur en textuur van de bladeren kan veranderen als de plant ouder wordt. 

Jonge Syngonium Pixie plant in een stijlvolle pot
Jonge Syngonium Pixie plant in een stijlvolle pot

De verzorging van de syngonium

De verzorging van de syngonium pixie is vergelijkbaar met de verzorging van alle andere syngonium soorten. Ze houden van een standplaats in huis waar ze in de ochtend wat direct zonlicht opvangen en gedurende de rest van de dag indirect zonlicht. Te veel direct zonlicht zal ervoor kunnen zorgen dat de bladeren verbranden en dood gaan. 

Ze houden ook van een constant vochtige potgrond, maar niet drijfnat. Ze houden er niet van om met hun wortels in het water te blijven staan. Voel dan ook altijd de grond voordat je de plant een scheut water geeft. Wanneer de grond droog aanvoelt, kun je hem weer water geven zodat de grond altijd licht vochtig is. 

Daarnaast heeft de syngonium pixie nog een paar andere verzorgingsbehoeften. Zo houdt hij, net zoals de meeste tropische planten, van een hoge luchtvochtigheid. Je kunt dit bereiken door de plant regelmatig met water te besproeien, een luchtbevochtiger te plaatsen of een schotel met water onder de plantenpot te plaatsen. 

Water geven aan een Syngonium Pixie voor optimale groei
Water geven aan een Syngonium Pixie voor optimale groei

De syngonium pixie

De syngonium pixie is een van de syngonium soorten die je vaak voorbij ziet komen in bijvoorbeeld tuincentra. Hij heeft een kleiner blad, wat hem iets subtieler dan andere syngoniums maakt. De bladeren zijn groen en hebben een lichte bladtekening in het midden. Dit zorgt ervoor dat elk blad uniek is. 

Het is een prachtige en compacte plant die het al snel goed doet in huis. De mooie pijlvormige bladeren zijn grotendeels groen, maar hebben soms zelfs een vleugje roze in de bladtekening zitten. Dit zorgt voor een levendig en speels uiterlijk en is dan ook de reden waarom de syngonium pixie zo populair is onder plantenliefhebbers. Omdat hij zo compact en makkelijk te verzorgen is, is het niet alleen een populaire keuze voor thuis, maar ook op veel kantoren zul je deze plant tegen kunnen komen. 

Hij is zeer makkelijk om te verzorgen en te onderhouden. Het is dus ook een goede plant voor als je net begint met kamerplanten in huis. Het is hierbij wel belangrijk dat je de natuurlijke habitat van de plant probeert na te maken in huis. 

Overzicht van een volgroeide Syngonium Pixie
Overzicht van een volgroeide Syngonium Pixie

Ongedierte in je syngonium pixie

Het kan voorkomen dat je plant het even niet zo lekker doet. Dit kan door verschillende redenen komen. Wanneer hij te veel of juist te weinig water krijgt, kunnen zijn bladeren geel worden en dood gaan. Dat is gelukkig een probleem dat snel opgelost is. Ook kan het zijn dat je syngonium pixie af en toe last krijgt van ongedierte. 

Ongedierte in je plant is nooit fijn en soms kan het ook moeilijk zijn om ze op te merken. Wanneer je ze wel ziet op je plant, is het belangrijk om je syngonium meteen te behandelen hiertegen. Zeker spintmijten en bladluizen kunnen voorkomen op je syngonium. 

Het behandelen van dit ongedierte kun je op verschillende manieren doen. Je kunt het als eerst proberen met een insecticiden zeepoplossing. Dit spray je op de bladeren en stengels en zou moeten zorgen dat het ongedierte doodgaat en niet meer terugkomt. Om dit te voorkomen is het aan te raden om regelmatig je plant te besproeien en stofvrij te houden. Zo zul je insecten al snel wegvegen of wegspoelen of het zal je eerder opvallen dat ze er zitten. 

Als er bladeren lelijk zijn geworden door ouderdom, verkeerde verzorging of ongedierte, kun je deze makkelijk snoeien. Het snoeien van de syngonium pixie zal de groei bevorderen en ook zorgen dat de plant zijn vorm behoudt. Je kunt dit snoeien het beste in het voorjaar of de zomer doen. In die periode is de plant het meest actief. Je kunt de bovenkant van de stengels er af knippen om de plant te stimuleren om zijtakken te groeien. De stukken die je eraf knipt kun je makkelijk stekken. Zet ze in een glas water en ze zullen wortels gaan groeien. 

Inhoudsopgave: