Laagblijvende Winterharde Siergrassen: Soorten & Tips

Laagblijvende siergrassen kunnen veel meer aan je tuin toevoegen dan je vooraf misschien zou denken. Ze kunnen worden gebruikt om een eenheid van je tuin te maken en verschillende planten met elkaar te verbinden. Het zijn ideale bodembedekkers, maar ook in bloembakken of sierpotten zullen ze erg mooi staan. Zo kun je ze ook in een kleine tuin mooi plaatsen. Maar welke soorten zijn laagblijvende siergrassen winterhard?

Verscheidenheid aan laagblijvende siergrassen in een wintertuin
Verscheidenheid aan laagblijvende siergrassen in een wintertuin

Het schapengras

Een siergras dat het hele jaar door groen blijft, is het schapengras. Dit wordt ook wel eens zwenkgras noemt, maar heet eigenlijk de ‘festuca glauca, Elija Blue’. Het is een siergras dat een bijzonder grijskleurig blad heeft en tot de categorie wintergroene siergrassen behoort.

Dichtbij beeld van winterhard, laagblijvend siergras bedekt met rijp
Dichtbij beeld van winterhard, laagblijvend siergras bedekt met rijp

Het is een soort die het hele jaar door kleur zal toevoegen aan je tuin en ook laag blijft. Dit maakt hem de ideale bodembedekker. Een variant die erop lijkt, is het berenvel siergras. Deze komt uit dezelfde familie, maar is alleen geheel groen van kleur. Deze soort vormt stevige stekelbolletjes en wordt maar maximaal 20 centimeter hoog.

Deze soorten laagblijvend siergras zijn beide winterhard en worden vaak gebruikt als randbeplanting. Zo kun je ze bijvoorbeeld in potten planten en als alternatief voor de klassieke buxusbol neerzetten. In mei en juni zal hij kleine aartjes groeien, wat er ook weer erg vrolijk en mooi uit ziet.

Lampenpoetsersgras

Alleen voor de naam zal je dit siergras al in je tuin willen zetten! Je kent misschien wel het imposante lange, wuivende pluimen siergras. Dit lampenpoetsersgras is een dwergsoort van deze imposante versie siergras. Deze bloeiaren, ook wel de ‘Pennisetum alopecuroides, Little Bunny’ genoemd, groeien maar maximaal 40 centimeter hoog.

Winterhard siergras met ochtenddauw glinsterend op de bladeren
Winterhard siergras met ochtenddauw glinsterend op de bladeren

Hij zal ook redelijk goed omhoog groeien en vooral niet breed worden. Dit maakt hem dan ook goed te combineren met andere vaste planten in de tuin. In de zomer zullen zijn bloemen verschijnen. Deze bloemen hebben aan het uiteinde een zacht bolletje dat op een konijnenstaartje lijkt. Daar heeft hij dan ook zijn naam ‘little bunny’ aan te danken.

In de winter wordt dit siergras bruin, maar hij zal wel voor sfeer en structuur in de tuin blijven zorgen. Hij houdt van een warme en zonnige plek, maar niet al te droge standplaats in de tuin. In een pot of bloembak zal hij het ook goed doen, als hij maar wel een goede afwatering heeft.

Trilgras

Een van de siergrassen die het leukste is om naar te kijken, is ook wel het trilgras. Ze worden ook weleens bevertjes genoemd. Dit omdat de bloeiaren die in mei verschijnen plat zijn en op de staart van een bever lijken. De bloeiaren zijn groen met paars van kleur en doordat ze plat zijn zullen ze al snel gaan trillen en dansen bij een zuchtje wind. Deze bloeiaren zijn ook erg mooi om te plukken en in een vaasje in huis te zetten.

Landschap met diverse laagblijvende, winterharde siergrassen
Landschap met diverse laagblijvende, winterharde siergrassen

Het is een zeer stevige en mooi gevormde siergras variant. Het is geen siergras dat snel gaat woekeren en daardoor veel onderhoud nodig heeft. Er zijn verschillende varianten te vinden waarvan de hoogte kan verschillen tussen de 40 en 60 centimeter. Houd hier dus rekening mee als je hem op een specifieke plek in de tuin wilt planten.

Wil je hem liever in een pot planten? Dit kan ook! Controleer in dit geval wel elke 2 jaar of de wortels nog wel genoeg ruimte hebben. Als de wortels te strak tegen de pot aan beginnen te groeien, moet je ze verpotten naar een grotere pot zodat ze meer ruimte hebben. In deze grotere pot zullen ze dan ook snel weer beter gaan groeien.

Japans berggras

Japans berggras is een siergras dat mooi groen, weelderig en vol groeit. De pollen van deze siergras worden maximaal 40 centimeter hoog en vallen niet snel uit elkaar. Het is wel een soort die langzaam groeit, maar wel erg breed kan groeien. Het heeft een bamboeachtig blad met verschillende groene tinten.

In de nazomer zal dit siergras mooie zilver paarse aren groeien. Tegelijkertijd veranderen de bladeren van groen naar goudgeel, naar oranje tot lichtgeel. Dit zal een prachtig gezicht zijn in je tuin. Je kunt het Japanse berggras ook goed in bloembakken planten. Je kunt kiezen voor kleine exemplaren die mooi vol zullen groeien, maar een hoger exemplaar zal mooi over de rand van de bloembak heen kunnen vallen.

Kleurrijk liefdesgras

Als je een siergras wilt dat echt mooi laagblijvend is, dan zal liefdesgras een goede toevoeging aan je tuin zijn. Het liefdesgras zal maximaal 30 centimeter hoog worden en is een goede bodembedekker. Hij bloeit in oktober in een prachtige rood paarse kleur. De aren lichten vurig op als de herfstzon erop valt.

Hij houdt dan ook zeker van een zonnige plek en kan ook goed tegen droogte. Het is een zeer fraaie herfstbloeier die erg veel kleur aan je tuin kan geven in het najaar.

Inhoudsopgave: