Papegaaiplant: Verzorging, Kenmerken & Teelttips

De Strelitzia heeft verschillende bijnamen. Zo wordt hij ook wel de papegaaiplant of de paradijsvogelbloem genoemd. Deze bijnamen zijn niet zomaar bedacht. Je zult meteen snappen waarom hij zo genoemd wordt als je naar de bloemen van de plant kijkt. We gaan je meer vertellen over deze bijzondere plant. 

"Close-up van het gestreepte en gespikkelde blad van de Papegaaiplant.
“Close-up van het gestreepte en gespikkelde blad van de Papegaaiplant.

De strelitzia

De paradijsvogelbloem is een prachtige tropische plant. Hij heeft mooie grote bladeren en betoverende kleurrijke bloemen. De combinatie van deze twee zorgt er dan ook voor dat hij zeer geliefd is als kamerplant bij veel mensen thuis. 

Het is niet vanzelfsprekend dat hij makkelijk zal bloeien. Alleen wanneer hij in de meest ideale omstandigheden in huis staat en de juiste verzorging krijgt, zal hij de bijzondere bloem kunnen groeien. Het verzorgen van deze tropische plant is gelukkig makkelijker dan je zou verwachten. 

Papegaaiplant met zijn opvallende bladpatronen in natuurlijk licht.
Papegaaiplant met zijn opvallende bladpatronen in natuurlijk licht.

De papegaaiplant verzorgen

De verzorging van de papegaaiplant is makkelijker dan verwacht. Omdat het zo’n grote plant is, hoef je hem bijvoorbeeld maar eens per week water te geven. Het is en blijft een tropische plant. Je moet er dus voor zorgen dat hij genoeg indirect zonlicht krijgt en op een warmere plek in huis staat. Je kunt hem in de zomer zelfs in de tuin neerzetten. 

Je moet hem in de winter wel weer uit de tuin kunnen halen om hem op een warmere plek te laten overwinteren. Je kunt hem in de winter bijvoorbeeld binnen neerzetten of laten overwinteren in een kas. Zorg dat het hier nooit kouder dan 7 graden wordt, anders kunnen de bladeren en de wortels van de plant beschadigen. 

De papegaaiplant in bloei

Bladeren zal de papegaaiplant makkelijk blijven ontwikkelen. Dit kost voor de plant namelijk minder energie. Wanneer het warmer is, zal hij ook de mooie bloemen kunnen gaan produceren. In zijn natuurlijke habitat in warme landen, bloeit de paradijsvogelbloem het hele jaar door. Omdat het in Nederland een stuk kouder wordt in de winter, gaat de plant in winterstop en zal hij gedurende de koudere maanden geen bloemen ontwikkelen. 

De bloemknoppen zelf worden in de herfst al zichtbaar. Er zal hier tijdens de wintermaanden niets mee gebeuren omdat de groei geremd wordt door de lagere temperatuur. Wanneer het in het voorjaar weer wat warmer wordt en de plant meer daglicht gaat krijgen, zal hij weer nieuwe bladeren gaan groeien en de bloemknoppen verder gaan ontwikkelen. 

Wanneer je de papegaaiplant altijd in huis op een zonnige plek hebt staan, dan is de kans ook aanwezig dat hij in de wintermaanden een bloem kan groeien. Omdat hij op een warmere plek staat en alsnog genoeg zonlicht krijgt, is de kans kleiner dat de plant in winterstop gaat. In dat geval zal hij het hele jaar door de mooie bloemen kunnen produceren. 

Volgroeide Papegaaiplant
Volgroeide Papegaaiplant

Hoe zit de bloem eruit?

De bloemen van de papegaaiplant zijn zeer bijzonder. Wanneer er een knop in de plant komt, zal deze eerst rechtop gaan staan. Als hij rechtop staat, zal er een soort knik in groeien, waardoor hij eruit ziet als de snavel van een vogel. 

Tussen het opengaan van de knoppen totdat de eerste bloem er echt is, kan weken zitten. Meestal zal de plant halverwege juni gaan bloeien. Wanneer hij gaat bloeien lijkt het alsof de snavel open gaat en je zult de eerste fel oranje bloemblaadjes zien zitten. De paarse kroonbladeren steken mooi af tegen de oranje bloemblaadjes. Dit maakt het een tropisch en prachtig geheel om te zien. 

De bloem zal ongeveer een week of 6 bloeien, zolang hij goed beschermd staat. Als hij buiten staat kan wind of harde regen de bloemen snel beschadigen. Binnen zul je hier natuurlijk geen last van hebben. De kans dat er meerdere bloemen tegelijkertijd zullen groeien is groot. Zo is de papegaaiplant een prachtig en vrolijk gekleurd geheel. 

Bloemen wegknippen

Na een week of 6 zijn de mooie bloemen uitgebloeid. Je kunt dan gewoon de stengels uit de plant knippen. Dit is vaak het moment waarop mensen kiezen om de plant naar buiten te zetten. De bloemen kunnen dan niet meer beschadigd raken en de plant zal blij worden van de weersomstandigheden buiten. 

Je kunt hem buiten op een zonnige, maar beschutte plek plaatsen. Omdat hij op een zonnige plek buiten staat, zul je er rekening mee moeten houden dat je hem iets vaker water moet geven. Zo kun je hem om de dag een kleine scheut water geven. 

Als hij uitgebloeid is, zul je al snel zien dat er nieuwe knoppen in de plant zich ontwikkelen. In de herfst zal je papegaaiplant vaak alweer helemaal vol zitten. Deze knoppen gaan pas het jaar erna weer bloeien. In de herfst kun je dus al zien hoeveel bloemen je volgend jaar gaat krijgen. In dit geval geldt ook, hoe beter jij de plant verzorgt en zorgt voor de ideale omstandigheden, hoe meer knoppen hij gaat ontwikkelen en hoe meer bloemen je dus gaat krijgen. 

Inhoudsopgave: