Pioenroos Verplanten: Stappen & Aanbevelingen

Pioenen zijn prachtige bloemen en eigenlijk zou elke tuin wel een paar pioenrozen moeten hebben, zo mooi zijn ze. Het is een plant die meerdere jaren achter elkaar prachtige bloemen geeft. Maar soms kan het zijn dat de pioenroos te groot wordt en je hem op een andere plek wil zetten of dat hij ineens niet meer goed bloeit. We gaan je uitleggen hoe je het beste een pioenroos kunt verplanten. 

Pioenroos klaar om verplant te worden met blootgestelde wortels.
Pioenroos klaar om verplant te worden met blootgestelde wortels.

Mijn pioenroos bloeit niet meer!

Een veel voorkomende klacht over pioenrozen is dat hij ineens een stuk minder bloemen maakt dan voorheen. Dit kan door diverse oorzaken komen, maar er is een reden die het meeste naar voren komt. Vaak wordt de pioenroos bij het verplanten te diep in de grond geplant. Wanneer hij dieper in de grond ligt, zal hij zijn energie besteden aan het groeien van meer wortels. Hierdoor zal er minder energie over blijven voor het ontwikkelen van de nieuwe bloemknoppen. 

Een andere reden kan zijn dat de bladeren na de bloei te snel verwijderd zijn. De wortelstokken hebben de terugvoeding van de bladeren nodig voordat ze in winterslaap gaan of verplant worden. De bladstelen mag je echt pas afknippen als ze helemaal bruin zijn geworden en je moet ze dan ook zo laag mogelijk bij de grond afknippen. 

Vers verplante pioenroos in een nieuw bloembed
Vers verplante pioenroos in een nieuw bloembed

De pioenroos verplanten

De pioenroos verplanten is geen probleem. Zolang je het maar op de juiste manier doet. Een veelgemaakte fout is dat mensen geneigd zijn om een zo groot mogelijk plant uit te graven. Dit graven ze uit en zetten ze zo op de nieuwe gewenste plek neer.  

Je kunt hem beter zo klein mogelijk met hoogstens 3 of 5 ogen uitgraven. Zo heeft de plant door het verplanten maar een kleine beschadiging die hij moet herstellen. Het kost hem dan minder energie om dit te herstellen en zal dus sneller weer energie hebben om bloemknoppen te vormen. 

Handen die een pioenroos voorzichtig uit de grond halen voor verplanting.
Handen die een pioenroos voorzichtig uit de grond halen voor verplanting.

Je kunt het beste de plant met een goed scherp mes in stukken snijden. Dit is ook de manier waarop je de pioenroos makkelijk kunt stekken tijdens het verplanten. Als je de pioenroos gaat verplanten is het wel belangrijk dat je hem op een plek plant waar niet eerder al pioenen gestaan hebben. De haarwortels laten een stof achter in de grond. Deze stof kan ervoor zorgen dat alle nieuwe planten die er geplant worden doodgaan. Je moet de grond anders flink afgraven en vervangen of 7 jaar wachten tot je er weer nieuwe kunt planten. 

pioenroos verplanten4

Kun je altijd de pioenroos verplanten?

Aan pioenrozen hoef je niet veel te doen. Ze groeien het best in kleigrond en zijn zeer gebaat bij een koude winter. Ze zijn dan ook zeker niet geschikt voor het kweken in kassen. Dit is dan ook waarom je niet het hele jaar door pioenrozen kunt kopen, maar bijvoorbeeld wel normale rozen. Normale rozen hebben geen koude winter nodig en doen het wel goed in kassen. 

Het beste kun je de pioenroos dan ook verplaatsen in zijn rustperiode. Deze rustperiode loopt van oktober tot april. De plant groeit dan niet meer actief en spaart zijn krachten op om de winter door te komen. Omdat hij in die ruststand is, zal hij een stuk makkelijk aan zijn nieuwe plek kunnen wennen. Zo is hij goed geacclimatiseerd voordat het voorjaar begint en de groeiperiode weer start.

Als je gaat verplanten in het voorjaar of in de zomer, zal je plant hier niet blij mee zijn. Al zijn energie moet dan gaan naar het acclimatiseren aan zijn niet plek en de nieuwe grond. Hij zal dan geen energie meer over hebben voor het groeien van bloemknoppen, nieuwe stengels of nieuwe wortels. 

Inhoudsopgave: