Rouwvliegjes Bestrijden Azijn: Effectieve Methode

Als je planten in je huis hebt, is de kans groot dat je vroeg of laat last krijgt van ongedierte in of op je planten. Wanneer dit op je planten is, zijn hier verschillende soorten bestrijdingsmiddelen voor, maar je kunt ook last krijgen van rouwvliegjes. Deze vliegen door je hele huis heen en verspreiden zich snel over al je planten. Maar hoe kom je hier vanaf? Werkt rouwvliegjes bestrijden azijn echt?

rouwvliegjes aan plant
rouwvliegjes aan plant

Wat zijn rouwvliegjes?

Rouwvliegjes zijn ook wel varenrouwmuggen, maar de meeste mensen kennen ze dus als rouwvliegjes. De volwassen rouwvliegjes leggen het liefst hun eitjes in de aarde, waar weer larven uitkomen. Deze larven voeden zich aan de wortels van je planten. Als ze genoeg gegroeid zijn in de aarde, verpoppen ze tot volwassen mugjes en deze vliegen weer rond in je huis. 

De vliegjes blijven vaak rondom je kamerplanten zitten. Wanneer je je planten water geeft, zie je ze vaak weer opvliegen. Het zijn kleine vliegjes van zo’n 1 à 5 mm lang en ze zijn zwartgrijs van kleur. Ze hebben een smal lijfje. Dit is dan ook het grote verschil dat je kunt zien tussen rouwvliegjes en fruitvliegjes. 

rouwvliegjes aan plant
rouwvliegjes aan plant

Het verschil tussen rouwvliegjes en fruitvliegjes

Rouwvliegjes en fruitvliegjes zijn beide even vervelend in je huis. Het grote verschil, naast dat ze er dus anders uitzien, is ook waar je ze tegenkomt in je huis. Volwassen fruitvliegjes voeden zich uit de gisten die vrijkomen uit rijpe groenten en fruit. De vrouwtjes leggen hun eitjes op of bij de groente of fruit in de buurt. Dit is vaak bij bijvoorbeeld de prullenbak of op de fruitschaal. 

Deze larven voeden zich met de bacteriën en schimmels die op de fruitschaal of prullenbak zitten. De fruitvliegjes zijn iets kleiner en zijn bruin van kleur. Er zit dus wel een redelijk groot verschil tussen fruitvliegjes en rouwvliegjes, ook al zullen ze op het eerste gezicht op elkaar lijken. 

rouwvliegjes bestrijden azijn2
Azijn in kopje voor vliegjes

Rouwvliegjes bestrijden azijn

Er zijn veel verschillende manieren waarop je rouwvliegjes kunt bestrijden. Zo zijn er veel bestrijdingsmiddelen in de winkels te vinden die zorgen dat de rouwvliegjes dood gaan. Deze bestrijdingsmiddelen zijn alleen niet allemaal even goed voor je plant en het milieu. Het is dan ook niet zo gek dat veel mensen kiezen voor het bestrijden van rouwvliegjes met natuurlijke middelen. 

Een van deze manieren is rouwvliegjes bestrijden azijn. Het bestrijden met azijn gaat eigenlijk heel makkelijk in zijn werk. De azijn zorgt ervoor dat je de volwassen vliegjes vangt. Zo kunnen ze geen eitjes meer leggen in de aarde van je planten en zullen de vliegjes verdwijnen.

Je kunt dit simpelweg doen door een bakje of glaasje met azijn neer te zetten. Dit zal de vliegjes aantrekken en wanneer ze in het bakje met azijn landen, zullen ze verdrinken. Niet alleen rouwvliegjes zullen hier op af komen, maar deze manier werkt ook heel goed tegen fruitvliegjes. 

Het enige nadeel van rouwvliegjes bestrijden azijn is de geur. Azijn heeft een sterke geur en deze zal je dan ook blijven ruiken wanneer je het bakje in de woonkamer of keuken neerzet. Dit is niet altijd even prettig. 

Foto van azijn dat kan worden gebruikt om rouwvliegjes te bestrijden
Foto van azijn dat kan worden gebruikt om rouwvliegjes te bestrijden

Andere manieren 

Rouwvliegjes bestrijden met azijn is een zeer effectieve manier om van je rouwvliegjes af te komen. Je moet er alleen wel wat geduld voor hebben tot je alle volwassen vliegjes gevangen hebt. Ook is een bakje azijn neerzetten een makkelijk, natuurlijke en goedkope manier om je rouwvliegjes probleem op te lossen. Maar dit betekent niet dat dit de enige manier is. 

Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor het bestrijden van rouwvliegjes met aaltjes. Deze aaltjes maken de larven ziek, waarna ze voedsel worden voor de aaltjes. Deze aaltjes eten de larven dus op en zorgen voor een bestrijding in het larvenstadium. Zo heb jij al snel geen vliegjes meer in huis. 

Er zijn nog veel meer manieren om van je rouwvliegjes in de aarde van je planten af te komen. Een andere betaalbare manier zijn vliegenstickers. Dit zijn prikkers met een sticker eraan die je in de aarde neerzet. Zodra de rouwvliegen rondom de aarde van je plant vliegen om eitjes te leggen of de larven die uitkomen, zullen ze tegen deze sticker aanvliegen. Dit is ook een zeer effectieve manier om de rouwvliegjes te vangen. 

Ook andere keukenmiddelen hebben al bewezen dat ze zeer effectief kunnen zijn in het bestrijden van rouwvliegjes. Zo kun je bijvoorbeeld koffie gebruiken als voeding voor je plant, maar heeft het als fijne extra dat het ook de rouwvliegjes weg zal kunnen jagen. Ook heeft bijvoorbeeld het strooien van kaneel hetzelfde effect op de rouwvliegjes. Ze vinden de geur van koffie of kaneel te sterk en zullen hier weg van vliegen. Dit zal voorkomen dat ze in de aarde waar je het op gestrooid hebt, eitjes kunnen leggen. Zo kom je op een milieuvriendelijke en betaalbare manier makkelijk en snel van je rouwvliegjes probleem af. 

Inhoudsopgave: