Rouwvliegjes Bestrijden met Koffie: Hoe Werkt Het?

Kamerplanten in huis zorgen voor erg veel sfeer en kleur in huis, maar ze kunnen ook zorgen voor vervelende vliegjes in huis. Dit zijn meestal rouwvliegjes. Ze lijken op fruitvliegjes, maar komen niet van je fruit af, maar van de aarde van je kamerplanten. Dit kan erg vervelend zijn en wil je dan ook het liefste snel vanaf komen. Dit kun je doen met bijvoorbeeld koffie. Maar hoe pas je dit toe en werkt dit wel echt? We hebben het voor je uitgezocht! 

rouwvliegjes bestrijden koffie4
Foto van koffie, klaar om rouwvliegjes te bestrijden

Rouwvliegjes, wat zijn dat?

Iedereen heeft wel eens last van kleine vervelende vliegjes in huis. Vaak denken we meteen dat dit fruitvliegjes zijn. Ze zijn immers klein en vliegen rond. Als je kamerplanten in huis hebt, kan het ook heel goed zijn dat dit geen fruitvliegjes zijn, maar rouwvliegjes. Vaak wanneer je een nieuwe plant in huis hebt of wat kamerplanten in nieuwe potgrond hebt gezet, is de kans aanwezig dat er wat larven van rouwvliegjes in de aarde zitten. Dit merk je vaak pas na een tijdje en dan kun je het alleen nog maar proberen te bestrijden. 

Close-up van rouwvliegjes op een plantenblad
Close-up van rouwvliegjes op een plantenblad

Rouwvliegjes zijn eigenlijk varenrouwmuggen. Het zijn dus geen vliegjes, maar muggen! Dit zijn gelukkig geen muggen die je kunnen prikken, maar ze kunnen wel schadelijk zijn voor je planten. De volwassen rouwvliegjes leggen hun eitjes in de aarde van je kamerplanten. Uit deze eitjes groeien larven. Deze larven leven in de aarde en voeden zich aan de wortels van je planten. Wanneer ze zich genoeg gevoed hebben, verpoppen ze zich tot volwassen varenrouwmuggen en vliegen ze in je huis rond. Hierna kunnen ze zelf ook weer eitjes leggen.

Rouwvliegjes zijn kleine vliegjes van 1 à 5 mm en zijn zwart grijs van kleur. Doordat ze zo klein zijn, lijken ze eigenlijk heel erg op fruitvliegjes. Toch zit hier een verschil in. Fruitvliegjes zijn bijvoorbeeld rond de 3 mm en zijn juist bruin van kleur. Ook zitten fruitvliegjes niet rondom je planten, maar leggen zij alleen eitjes in de prullenbak of op je fruitschaal. Zij voeden zich namelijk aan groenten en fruit en niet aan je kamerplanten. 

Close-up van rouwvliegjes op een plantenblad
Close-up van rouwvliegjes op een plantenblad

Hoe kom je van rouwvliegjes af?

De rouwvliegjes leggen dus hun eitjes in de aarde van je kamerplanten. Het is dus soms moeilijk te achterhalen waar ze precies vandaan komen. Je kunt in dat geval ook het beste alle kamerplanten aanpakken in huis. Er zijn verschillende manieren hoe je van je rouwvliegjes af kunt komen. 

Je kunt hierbij kiezen voor chemische bestrijdingsmiddelen. Deze zijn alleen vaak zeer slecht voor het milieu en kunnen ook schadelijk zijn voor de wortels van je plant. Gelukkig zijn er ook genoeg natuurlijke manieren die je uit kunt proberen om van de rouwvliegjes af te komen. De meeste manieren heb je gewoon al in je keukenkastje staan. 

Een van de manieren die goed werkt, is rouwvliegjes bestrijden met koffie. Ja, je leest het goed! Nadat je een kop koffie hebt gezet, moet je het koffiedik niet weg gooien. Door een laagje koffiedik over de potgrond te strooien, jaag je de volwassen rouwvliegjes weg. Het heeft verder ook geen negatieve effecten op de potgrond of op de groei van je planten. Een goede, natuurlijke en goedkope manier van rouwvliegjes bestrijden dus. 

Rouwvliegjes rond een plantenpot.
Rouwvliegjes rond een plantenpot.

Rouwvliegjes bestrijden met koffie zorgt er alleen voor dat de volwassen rouwvliegjes aangepakt worden. De larven die in de aarde leven is met deze methoden niet te bestrijden. Maar als er geen volwassen rouwvliegjes meer zijn, kunnen ze ook geen eitjes meer leggen en zul je alsnog snel van het probleem af kunnen komen. 

De larven bestrijden

Naast de rouwvliegjes bestrijden met koffie, is er ook een goede manier om de larven in de aarde te bestrijden. Zo pak je het rouwvliegjes probleem in huis bij de bron aan en zul je er nog sneller vanaf komen. Zo kun je aaltjes over je aarde strooien. 

Deze aaltjes zullen de larven ziek maken. Deze zieke larven zijn weer voeding voor de aaltjes. De aaltjes zelf zijn verder niet schadelijk voor de wortels van je plant en eten echt alleen de larven op. Zo voorkom je dat er nieuwe volwassen rouwvliegjes ontpoppen. Op deze manier zorg je ervoor dat de cirkel van voortplanten doorbroken wordt en ben jij een stuk sneller van de vervelende vliegjes in huis af. 

In de bestrijding tegen rouwvliegjes wordt er vaak gekozen voor een combinatie van koffiedik op de aarde strooien en aaltjes in de aarde. Koffie heeft namelijk echt alleen effect op de volwassen vliegjes en de aaltjes alleen effect op de larven. Zo zorg je ervoor dat je snel van alle rouwvliegjes in huis af bent. Je kunt daarna beide technieken ook preventief gebruiken om te voorkomen dat de rouwvliegjes weer terugkomen. Het kan geen kwaad voor je plant zelf en het zorgt ervoor dat de rouwvliegjes uit je huis wegblijven. Je koffiedik dus niet meer weggooien, maar lekker bij je planten strooien! 

Inhoudsopgave: