Scindapsus Pictus: Verzorging, Kenmerken & Tips

Planten in je interieur zijn prachtig om te zien, maar je hebt er niet altijd de ruimte voor om ze neer te zetten. Dit is dan ook waarom verschillende hangplanten steeds populairder worden. Een voorbeeld hiervan is ook de scindapsus pictus, een prachtige hangplant die niet moeilijk te verzorgen is. Niet alleen ziet hij er erg mooi uit, ook is hij nog eens luchtzuiverend. We gaan je alles over de scindapsus pictus vertellen. 

Scindapsus pictus plant hangend in een stijlvolle pot.
Scindapsus pictus plant hangend in een stijlvolle pot.

De scindapsus pictus

De scindapsus pictus kennen veel mensen ook wel onder de naam scindapsus epipremnum. Er zijn veel verschillende varianten van de epipremnum, welke allemaal even mooi zijn. Het is een kamerplant die makkelijk te verzorgen is en goed groeit op welke plek hij dan ook staat. De pictus variant is vooral mooi door zijn prachtige bladkleuren. In bepaald licht zal het zelfs kunnen lijken alsof er glitter op het blad zit, zo mooi glimt hij! 

Een van de bijnamen van de scindapsus pictus is dan ook de zilverrank. De bladeren hebben een soort zilveren glans op de bladeren zitten. Door de mooie donkergroene kleur springt de zilveren glans er extra uit. Zeker wanneer de zon op het blad valt, zul je dit extra goed kunnen zien. De bijzondere bladeren van de scindapsus pictus is dan ook een van de redenen dat het zo’n populaire kamerplant is.

Close-up van het zilverachtig gevlekte blad van Scindapsus pictus
Close-up van het zilverachtig gevlekte blad van Scindapsus pictus

Meestal zie je de scindapsus pictus als hangplant. Als hangplant komt hij erg goed tot zijn recht en zal hij erg goed groeien. Daarnaast vind je de scindapsus pictus ook steeds vaker op een mosstok. Hierbij wordt er een mosstok in de pot geplaatst, waar de plant tegenop omhoog geleid wordt. Hij zal ook kleine wortels kunnen groeien en zich op deze manier zelf aan de mosstok vasthouden. 

De pictus op een mosstok is erg handig als je een grotere staande kamerplant zoekt. Als hij tegen een mosstok opgroeit zal hij ook niet te breed groeien. Zo heb je wel een mooie kamerplant die een lege hoek opvult, maar blijft hij wel smal genoeg dat hij niet de hele plek overneemt.  

De standplaats en water geven

De scindapsus pictus groeit van nature in het tropische regenwoud. Hier groeit hij onder de schaduw van de grote bomen. Dit zorgt ervoor dat je hem op veel plekken in huis kunt plaatsen als kamerplant. Zowel in de schaduw als op een lichte plaats zal hij goed kunnen groeien. 

Direct zonlicht kun je wel beter vermijden, maar dat geldt over het algemeen voor bijna elke plant. De bladeren kunnen slecht tegen het felle zonlicht en daardoor zullen zijn bladeren verbranden. 

Omdat hij van nature in het regenwoud groeit, houdt de scindapsus pictus wel van een iets vochtige grond, maar hij wil niet in het water blijven staan. Je kunt hem dus regelmatig een scheut water geven. Zorg hierbij dat de grond niet helemaal uitdroogt. 

Water geven aan een Scindapsus pictus voor optimale groei
Water geven aan een Scindapsus pictus voor optimale groei

In de winter houdt dit in dat je hem 1 keer per week water kunt geven en in de zomer 2 keer per week. Voordat je water geeft moet je wel altijd eerst aan de potgrond voelen. Als deze nog te vochtig aanvoelt, kun je beter even wachten met water geven. Je kunt hem in de zomer eventueel eens per maand wat plantenvoeding geven, maar dit is niet per se nodig. Hij zal hoe dan ook goed groeien. 

Omdat het een tropische plant is, zal hij ook blij worden van een sproeibeurt van zijn blaadjes zo nu en dan. Je kunt hem bijvoorbeeld onder de douche zetten of makkelijk even besproeien met een plantenspuit. Zo maak je de bladeren ook meteen weer schoon en vrij van stof! 

Kleine scindapsus in de hand van een persoon
Kleine scindapsus in de hand van een persoon

Een scindapsus pictus stekken

Het stekken van planten is zeker leuk om te doen. Je kunt op deze manier je planten meer volume geven door de stekjes terug te planten of een nieuwe plant laten groeien. Als je bijvoorbeeld je plant te lang vindt worden, kun je hem makkelijk wat korter knippen en de afgeknipte stengels in wat water zetten. Je zult zien dat er snel wortels zullen groeien. 

Het kan erg verschillen hoe snel er wortels groeien. Over het algemeen staan de scindapsus soorten er wel om bekend dat ze redelijk snel wortels groeien. Wanneer de wortels een paar centimeter lang zijn, kun je ze in potgrond planten. Hij zal snel weer verder groeien en zo heb je weer een nieuwe plant.

Deze manier van stekken is dus erg makkelijk te doen en werkt hetzelfde voor alle scindapsus soorten. Op den duur zal hij ook wat blaadjes kunnen verliezen. Het kan daardoor voorkomen dat hij bovenop wat kaal kan gaan lijken, wel dat de rest van de plant wel mooi vol is. Door wat stekjes boven in de pot erbij te planten, zal ook de bovenkant van de plant weer goed gevuld lijken en zal uiteindelijk ook het gedeelte wat hangt nog voller worden.

Inhoudsopgave: