De actaea pachypoda of ook wel christoffelkruid genoemd, is een prachtige plant die in elk seizoen mooie kleuren aan je tuin toevoegt. In de zomer heeft hij prachtige witte bloemen die hij daarna inruilt voor gekleurde bessen. Hij is ook prachtig te combineren met andere planten in de tuin zoals bijvoorbeeld de cephalotaxus harringtonia of de cyrtomium falcatum. We gaan je alles vertellen over de actaea pachypoda.
De bladeren en bloemen van de actaea pachypoda
De actaea pachypoda is een opvallende schaduwplant. Hij heeft net als de cephalotaxus harringtonia een grijze gloed over zijn bladeren heen. Dit zorgt ervoor dat zowel de cephalotaxus harringtonia als de actaea pachypoda ook al zonder hun bloemen een prachtige en bijzondere plant is.
Ook de vorm van de actaea pachypoda bladeren zijn prachtig. Ze lijken wel op varen bladeren, waardoor je al snel kunt denken dat hij familie is van de cyrtomium falcatum. Dit is niet helemaal zo, aangezien de actaea pachypoda onder de actaea familie valt en de cyrtomium falcatum onder de niervaren familie.
De bloemen van de actaea pachypoda zijn wit van kleur en groeien in een grote pluim. De bloemen ontwikkelen zich in de periode van mei tot juni. De pluimen zijn opvallend tegen de grijs groene bladeren van de actaea pachypoda en worden zo echte blikvangers in de tuin. Als ze uitgebloeid zijn, zal de plant mooie grijs witte besjes ontwikkelen. Ze hebben een zwart puntje aan het uiteinde en de stelen waar ze aan groeien zijn rood van kleur. Ook alweer zo’n mooi contrast!
Zijn standplaats in de tuin
Ondanks dat het een prachtige plant is, is hij toch nog niet mega populair in Nederland. Dit omdat hij zeer giftig is. Zeker als je kinderen of huisdieren hebt, is het plaatsen van de actaea pachypoda niet een heel slim idee. Toch kan hij zeker een prachtige toevoeging zijn in de tuin.
De plant is zeer geschikt om te planten in tuin waar meerdere volwassen bomen of heesters geplant zijn. Hij heeft dan ook de voorkeur voor een plekje half in de schaduw. Hij staat het liefst in een voedzame en humusrijke grond, maar wel met weinig boomwortels in de buurt. Plant hem dan ook niet te dicht bij de bomen.
Als je de actaea pachypoda te dicht bij een boom, heester of andere grote plant plaatst, is de kans aanwezig dat ze moeten gaan vechten om de voedingsstoffen in de grond. Een grote boom met al zijn wortels zal dit natuurlijk winnen, waardoor er weinig voedingsstoffen overblijven voor de actaea pachypoda.
De verzorging van de actaea pachypoda
Over het algemeen vraagt de actaea pachypoda niet om veel verzorging. Zolang hij op de juiste plek in de tuin geplant wordt, zal hij al goed kunnen groeien en ook zeker bloemen kunnen ontwikkelen. Hij houdt wel van een vochthoudende boom.
Je moet dan ook zeker niet vergeten om hem wat extra water te geven als het lange periode droog is buiten. Houdt hem dus zeker in de zomer in de gaten. Hij mag best wel wat extra water krijgen. Vergeet ook zeker niet om wat passende plantenvoeding aan het water toe te voegen of mestkorrels te strooien. Kies hierbij altijd voor plantenvoeding die het beste bij de plantensoort past. Houdt hierbij altijd de verhouding aan die op de verpakking staat.
Qua snoeien hoef je je ook niet druk te maken. Je kunt snoeien het beste in het voorjaar doen bij de actaea pachypoda. Laat na de bloei dan ook de bloemen en de afgestorven plant delen tot het voorjaar op zijn plek zitten.
In het voorjaar kun je ervoor kiezen om de dode of beschadigde takken te snoeien. Doe dit altijd met een scherpe en schone snoeischaar of mes. Dit zorgt ervoor dat je de takken het minst beschadigt. In het voorjaar heeft de plant meteen weer genoeg energie om te herstellen.
Niet alleen om dode takken te verwijderen is snoeien belangrijk, maar ook om de struik in vorm te houden mag je wat uitstekende takken wegknippen in het voorjaar. Dit zorgt ervoor dat hij goed op zijn plek kan blijven staan en geen omliggende planten beperkt. Ook zal het snoeien van de plant zorgen dat de groei en bloei meer gestimuleerd wordt.
Wanneer je ervoor kiest om een grote snoeibeurt te doen in het voorjaar, dan is de kans groot dat de actaea pachypoda in het groeiseizoen minder bloemen zal produceren. Zorg dus dat je vroeg genoeg in het voorjaar snoeit, bij voorkeur meteen begin maart wanneer de temperatuur buiten weer een beetje begint te stijgen. Als je dit elk jaar doet en hem niet eens in de zoveel jaar een grote snoeibeurt hoeft te geven, zal hij gewoon in het seizoen weer prachtige pluimen aan bloemen groeien.