Campanula, ook wel bekend als Klokjesbloem, kennen de meeste tuiniers wel. Maar de Campanula stekken, dat weten er niet zo veel. Toch kan het. En vrij eenvoudig zelfs.
Op deze pagina beschrijven we twee methodes om de Campanula te vermeerderen. De eerste is stengelstekken afnemen en proberen te laten wortelen op aarde. De tweede is het splitsen van de kluit in afzonderlijke planten.
Welke methode je ook kiest: je hoeft dus maar 1 keer een Campanula aan te schaffen om er meerdere jaren plezier van te hebben!
Campanula stekken
De Klokjesbloem stekken doen we in het voorjaar, zodra de plant begint uit te lopen. Dan heeft de plant de meeste energie en is de kans van slagen het grootst.
Gebruik bij het stekken altijd een schone en scherpe schaar. Met een botte schaar kun je de moederplant (onnodig) beschadigen. Het is ook verstandig om de schaar te ontsmetten om de kans op infecties te verkleinen.
Stap 1
Zoals hierboven gezegd is het vermeerderen van de Klokjesbloem het beste in het voorjaar. Selecteer de jongste stengels, dus degene die het kortst geleden omhoog zijn gekomen. Hier zit de meeste energie in en hebben de grootste kans van slagen.
Knip deze zo dicht mogelijk bij de grond af. Hoe dichter op de wortels, hoe beter.
Stap 2
De volgende stap is het voorbereiden van de stekken. Dit doen we door alle bladeren te verwijderen, behalve een aantal bovenop de stek. Als de bladeren bovenop erg groot zijn kun je deze nog halveren.
Stap 3
De Klokjesbloem stekken kunnen nu in de aarde. Om de kans op succes te vergroten kun je ze eerst nog in stekpoeder dopen. Gebruik het liefst stekgrond, hierin kunnen de nieuwe wortels zich goed ontwikkelen. Als je geen stekgrond beschikbaar hebt, meng dan wat plantenvoeding door de aarde.
Geef de stekjes flink wat water.
Stap 4
Plaats de potjes met stekken in een doorzichtige plastic zak. Hierin kun je hogere temperaturen en een hogere luchtvochtigheid creëren dan in de buitenlucht.
Door deze hoge luchtvochtigheid is de kans op rotting en schimmel vrij groot. Het is dan ook belangrijk om de zak regelmatig te luchten. Dan kun je ook meteen controleren of de aarde nog vochtig is.
Geef de zak een lichte standplaats, maar niet in de volle zon.
Stap 5
De stekken wortelen vrij snel. Je kunt dit testen door er zachtjes aan te trekken. Als je weerstand voelt zitten er worteltjes aan.
Nu kun je de Campanula’s verpotten en op hun gewenste plek zetten. Voor de verzorging kun je kijken op de pagina over de Campanula.
Campanula vermeerderen
De Campanula vermeerderen kan ook op een andere manier: door de kluit te scheuren! Er zijn een aantal planten die geschikt zijn voor deze methode, misschien ken je het wel van het stekken van de Alocasia.
Kies altijd een moment in het voorjaar. Dan zit de plant in het begin van de groeifase. Door deze te splitsen in deze fase is er nog genoeg tijd over om te herstellen en opnieuw uit te lopen.
Graaf jouw Campanula eerst uit. Als de plant in een pot staat kunnen de wortels een dicht blok zijn. Dan moet je de kluit eerst een beetje los masseren.
Vervolgens kun je de kluit splitsen. Meestal gebeurt dit in tweeën, maar als deze groot genoeg is kan het ook in drieën. Doe dit met je handen of een scherp mes.
Plaats de nieuwe planten terug op dezelfde diepte als de originele plant. Nu kunnen ze wel wat extra water en voeding gebruiken! Omdat het nog vroeg in het voor jaar is gaan deze nieuwe planten weer mooi uitlopen.