De cephalanthus

De cephalanthus staat beter bekend onder de naam ‘de kogelbloem’. Als je naar de bloemen van de plant kijkt is de naam dan ook niet heel verrassend. Hij staat dan ook bekend om zijn unieke uiterlijk, maar ook zijn bijdrage aan de biodiversiteit in de tuin is zeker de moeite waard. Hij kan heel goed gecombineerd worden in de tuin met bijvoorbeeld de hydnophytum. We gaan je alles over de ideale verzorging van de cephalanthus vertellen!

cephalanthus2
Buttonbush plant growing in the wetlands.

De groei en bloei

De cephalanthus groeit over het algemeen als een compacte struik. Hij is te herkennen aan zijn smalle en groene bladeren. Over het algemeen vereist hij weinig onderhoud en hoef je er niet vaak naar om te kijken. Het is dan ook een goede toevoeging aan je tuin en kan daarom ook goed gecombineerd worden met andere planten. Hij bloeit van juli tot en met september en kan wel 1,5 meter hoog groeien!

De bloemen van de cephalanthus groeien in de zomer. Het zijn opvallende bolvormige bloemen die net op kleine kogels lijken. De bloemen zijn wit van kleur en zijn erg geliefd bij bijen, vlinders en andere insecten. Als de bloemen uitgebloeid zijn, vormen er kleine vruchten aan de plant. Deze vruchten zijn weer geliefd bij vogels en deze eten ze dan ook graag op. De toevoeging van de cephalanthus aan je tuin kan er dus echt voor zorgen dat je tuin geliefd wordt door verschillende dieren.

Ideale standplaats

De cephalanthus staat het liefst op een zonnige plek in je tuin. Hij past zich makkelijk aan verschillende omstandigheden aan. Zo kan hij goed groeien in vochtige grond, maar zal hij ook makkelijk kunnen overleven in drogere omstandigheden. Toch raden we je aan om hem niet te lang droog te laten staan. Let er vooral op dat je hem in droge periodes regelmatig water geeft en de grond licht vochtig houdt.

cephalanthus3
Flowering plant buttonbush, button-willow or honey-bells (Cephalanthus occidentalis) blooming in summer. Macro shot of white flower arranged in dense spherical inflorescence

Verder heeft hij geen speciale bemesting nodig. Wel kan hij profijt hebben van algemene mest voor bloeiende planten. Dit kan de bloei stimuleren. Ook het regelmatig verwijderen van dode takken en uitgebloeide bloemen zullen bijdragen aan een betere groei en bloei. Als je de grootte onder controle wilt houden raden we je aan om hem in het voorjaar te snoeien.

Over het algemeen is de cephalanthus goed winterhard en verdraagt hij temperaturen tot wel -20 graden. Het is echter wel raadzaam om hem in de winter wat extra bescherming te bieden. Dit kun je doen door mulch rond de basis van de plant aan te brengen. Dit zal de plant wat meer warm houden tegen de strenge vorst.

Goed voor de biodiversiteit

De cephalanthus zal een goede toevoeging zijn voor de biodiversiteit in je tuin. De bloemen trekken veel insecten aan. De bijen en vlinders die erop afkomen zorgen weer voor de bestuiving van andere planten en bomen in je tuin. Wanneer je bijvoorbeeld een fruitboom in de tuin hebt staan, is het plaatsen van een cephalanthus een goede toevoeging in de buurt.

cephalanthus4
A selective focus shot of sugar shack buttonbush (cephalanthus occidentalis)

Ook de vruchten die de plant ontwikkeld zorgt voor extra biodiversiteit. Ze zijn een goede voedselbron voor vogels. Hierdoor draagt de cephalanthus op zijn eigen manier bij aan het behoud van de vogelpopulatie.

Op deze manier kun je je eigen tuin erg geliefd voor dieren maken. Om nog meer dieren aan te trekken kun je ook een vijver aanleggen. In de vijver kun je weer planten plaatsen zoals de hydrocleys nymphoides. De hydrocleys nymphoides maken gemakkelijk uitlopers aan en drijven op het water. Zo bieden de hydrocleys nymphoides schaduw aan eventuele vissen of andere dieren die in of rondom de vijver leven. Zorg er wel voor dat de vijver de juiste temperatuur heeft. Zo verhoog je de biodiversiteit in de tuin nog meer!

cephalanthus5
Cephalanthus occidentalis (Buttonbush) Native North American Wetland Plant

Combineren in de tuin

De kogelbloem kan met erg veel verschillende planten goed samen in de tuin gezet worden. Bij voorkeur kies je voor planten die het liefste dezelfde groeiomstandigheden vereisen. Zo is hij goed te combineren met een vlinderstruik, de zonnehoed en de hydnophytum. De hydnophytum is ook zeer onderhoudsvriendelijk en houdt ook van een standplaats met helder licht. Wel houdt hij iets meer van de schaduw, waardoor je ze goed naast elkaar kunt planten om zo je tuin te vullen.

Door zijn mooie en bijzondere bloemen zal de kogelbloem zeker een blikvanger in je tuin zijn. Doordat hij winterhard is en verder weinig onderhoud nodig heeft, zal hij het ook goed doen in elke tuin. De bloemen zijn opvallend en zullen er nog meer uitspringen wanneer er planten met andere kleuren om hem heen geplant zijn. Op deze manier kun je zelf een prachtige tuin aanplanten. Het is nog leuker om verschillende struiken te kiezen die allemaal bijen en vlinders aantrekken. Zo zul je nooit uitgekeken raken in je tuin en nog een goed steentje bijdragen aan de biodiversiteit ook!

Inhoudsopgave: