De cotinus coggygria

De cotinus coggygria wordt in Nederland ook wel de pruikenboom genoemd. Het is een struik die zeer groot kan groeien. Hij valt op door zijn opvallende rood paarse bladeren. Dit maakt hem erg mooi te combineren met andere planten zoals de Aegopodium podagraria of hepatica nobilis. Maar hoe kun je de cotinus coggygria het beste verzorging en waar kun je hem het beste planten?

cotinus coggygria2
Macro shot of yellow flowers of smokebush (Cotinus coggygria) ‘Royal Purple’ with attractive rich maroon-red foliage of rounded leaves

De bijzonder bladeren en bloemen

De cotinus coggygria is een struik die bekend staat om zijn prachtige opvallende bladeren. Deze zijn rood paars van kleur. Hij verliest in de winter zijn bladeren, maar voordat dit gebeurt verkleuren de bladeren in het najaar naar een prachtig helder rode kleur. Dit is een prachtig herfsttafereel in je tuin!

In de zomer krijgt hij prachtige bloemen. Deze zijn net als bij de

lichtpaars van kleur. Ook kunnen ze geel paars zijn. Ze groeien in pluimen aan de struik, wat ook alweer een prachtig aanzicht is. De bijzondere bloei is een kenmerkend aspect voor alle cotinus soorten. Net als bij de aegopodium podagraria zal de bloei van de cotinus coggygria niet elk jaar opvallen. Dit omdat zowel bij de aegopodium podagraria en de cotinus coggygria de bloemen erg klein zijn.

De standplaats

De cotinus coggygria noemen we in Nederland ook wel de pruikenboom. Hij is een van de populairste van zijn soorten. De struik kan erg groot groeien. Na 10 jaar kan hij wel een hoogte bereiken van 3,5 meter. Dit maakt hem ook een van de grootste cotinus soorten.

cotinus coggygria3
Smoke tree flowers in early summer. Anacandiaceae dioecious deciduous tree. The flowering season is from May to August.

Hij groeit het best op een zonnige tot half schaduwrijke plek in de tuin. Zorg er wel voor dat hij niet de hele dag in de felle zon staat. Dit kan ervoor zorgen dat de bladeren verbranden. Zorg ook dat hij genoeg ruimte om zich heen heeft om te groeien. Hij groeit vooral in de breedte en kan zeer groot worden. Hier moet hij wel de ruimte voor hebben zonder dat hij met andere planten om ruimte of voedingsstoffen in de grond moet gaan concurreren.

De struik is goed te combineren met andere planten of andere soortgenoten in de tuin. Hij is van zichzelf al een blikvanger, maar door hem bijvoorbeeld te combineren met de hepatica nobilis zul je een prachtig contrast van kleuren kunnen creëren.

Verzorging van de pruikenboom

De pruikenboom is gelukkig erg makkelijk in onderhoud. Dit is dan ook waarom hij zo populair is en in veel tuinen te vinden is. Als eerste is het natuurlijk belangrijk dat hij op de juiste standplaats staat. Hij houdt van een goed waterdoorlatende grond die neutraal tot licht basisch is. Hij houdt dan ook niet van een te natte bodem.

Controleer altijd de grond rondom de pruikenboom voordat je hem water geeft. Wanneer je hem te veel water geeft is de kans groot dat hij last krijgt van wortelrot. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Door hem in de goede grond te planten, kan het overtollige water makkelijk wegstromen en zal de kans klein zijn dat dit gebeurt.

cotinus coggygria4
Branch of Cotinus coggygria Royal Purple (Rhus cotinus, European smoketree) with young purple leaves against blue sky. Selective focus. Concept of nature of North Caucasus for design. Place for text.

De plant is makkelijk winterhard en dit maakt hem dan ook ideaal voor tuinen in Nederland. Hij kan de Nederlandse winters met gemak aan. Temperaturen tot de -20 graden zijn voor deze struik geen probleem. Wanneer het kouder wordt dan dat, waar de kans in Nederland klein voor is, is het wel belangrijk dat je de plant bescherming biedt.

Je hoeft hem gelukkig ook nauwelijks te snoeien. Wel kun je hem snoeien wanneer je de struik compact wilt houden. Als je in het voorjaar de struik alleen wat meer terug in model knipt, zal hij in de zomer gewoon kunnen bloeien. Als je ervoor kiest om hem echt drastisch te snoeien, is de kans groot dat je in de zomer geen bloemen zult krijgen. Pas dus goed op hoeveel je wegsnoeit van de struik.

cotinus coggygria5
Raindrops on young purple leaves of Cotinus coggygria Royal Purple (Rhus cotinus, European smoketree) against green of garden. Selective focus. Concept of nature of North Caucasus for design.

Toepassing van de pruikenboom

De struik wordt natuurlijk voornamelijk geplant door zijn bijzondere bladeren. Doordat deze het hele jaar door kleur aanbrengen in je tuin, is hij dan ook zeer geliefd. In het najaar zal hij zijn bladeren wel verliezen, maar deze groeien zodra het warmer wordt buiten snel weer terug.

Niet alleen hier om kiezen veel mensen voor de pruikenboom in de tuin. Ook bij bloemisten is hij erg populair. Zijn prachtige bladeren worden erg graag toegevoegd aan boeketten. De dunnere takken worden hier vaak voor afgeknipt, zodat hij makkelijk tussen de andere bloemen past. Op deze manier kun je ook met het bladgroen wat je normaal bij een boeket plaatst meer kleur toevoegen aan het boeket. Combineer zijn bijzondere rood paarse bladeren met een vrolijke kleur combinatie van rode, gele of paarse bloemen en je maakt zo een prachtig, vrolijk en zomers boeket. Zo kun je ook van de struik genieten terwijl hij binnen op tafel staat.

Inhoudsopgave: