De kiwibes

De actinidia arguta, welke we beter kennen als de kiwibes, de baby kiwi of mini kiwi, is een vruchtdragende klimplant uit de actinidiaceae familie. Het is een plant die inheems is in Oost-Azië, met name China, Japan, Korea en Rusland, maar ondertussen is de plant en de vrucht wereldwijd populair geworden is. Niet alleen door hoe de plant eruit ziet, maar ook de kleine en smaakvolle vruchten. We gaan je alles over de kiwibes vertellen.

De Kiwibes plant

De kiwibes plant is een krachtige klimplant, waar heerlijke vruchten aan groeien. De plant is een bladverliezende wijnstok, die dan ook, net als druiven, ondersteuning nodig heeft. De bladeren van de plant zijn groen van kleur, ovaal en hebben gekartelde randen. De bladeren zijn dan ook zeer vergelijkbaar met de bladeren van zijn bekendere familielid: de kiwi.

Wel zijn de vruchten anders dan die van de kiwi. Het zijn kleine ronde vruchten, die dezelfde grootte hebben als druiven. Ze hebben een gladde en eetbare schil. Dit is dan ook waar de kiwibes verschilt van de harige kiwi. Er zijn verschillende soorten en verschillen onderling van kleur van groen tot rood. Ze hebben sappig, groen vruchtvlees met kleine zwarte zaadjes in het midden. Erg vergelijkbaar met de gewone kiwi! Toch wordt de smaak van de kiwibes eerder beschreven als een combinatie van aardbei en kiwi, lekker fris, maar toch zoet.  

Hoe groeit hij het best?

De kiwibessen hebben een krachtige groeiwijze. Ze groeien als klimplanten en hebben dan ook ondersteuning nodig om goed te groeien. Een pergola of trellis is hier een goede oplossing voor. Ze groeien verder het beste in een gematigd klimaat en zijn dan ook sterke winterharde planten. Ze kunnen dan ook goed tegen koudere temperaturen, wat deze plant zeer geschikt maakt voor verschillende klimaten. Hij zal dan ook goed in Nederland kunnen groeien.

Hij gedijt het best in een goed waterdoorlatende grond en op een zonnige plaats in de tuin. Ook een lichte schaduwplek zal hij waarderen, maar hij heeft wel voldoende zonlicht nodig om vruchten te kunnen produceren. Alleen in een warmer klimaat raden we aan om hem op een lichte schaduwplek te zetten. In het Nederlandse klimaat kun je hem beter in de volle zon planten.

Om goed te kunnen groeien heeft de kiwibes wel wat onderhoud nodig. Ze hebben een rustperiode nodig in de winter om gezond te blijven. Zo krijgen ze rust en hebben ze weer genoeg energie om in het groeiseizoen weer verder te kunnen groeien. Ook is het belangrijk om het jaarlijks te snoeien. Dit houdt de groei onder controle en bevordert de luchtcirculatie. Verder hoef je er alleen op te letten dat hij regelmatig water krijgt. Zeker in de droge periodes moet je hier extra op letten. Als hij niet genoeg water krijgt, zal hij een stuk minder vruchten produceren.

De voordelen van de vrucht

Naast dat de plant mooi is om te zien in de tuin, bieden ook de vruchten verschillende voordelen. Zo zijn de kiwibessen rijk aan vitamine C, vezels en antioxidanten. Ook nog eens erg gezond dus! Ze dragen bij aan een gezond dieet en kunnen bijdragen aan een sterker immuunsysteem en een goede spijsvertering.

Daarnaast bevat de kiwibes weinig calorieën. Een ideale vrucht voor wanneer je bijvoorbeeld wilt afvallen of graag een gezonde snack-optie wilt. Gelukkig is de kiwibes redelijk makkelijk te kweken. Ze zullen goed groeien en vruchten kunnen produceren in je eigen tuin en zijn qua onderhoud zowel geschikt voor ervaren tuinders als voor beginners.

Toepassingen van de kiwibes

Als eerste is de kiwibes een goede keuze in de tuin door zijn vruchten. Het is een heerlijke snack, maar kan ook goed verwerkt worden in smoothies of een dessert. Daarnaast staat het natuurlijk ook prachtig in de tuin. Door zijn klimmende groeiwijze kun je de kiwibes plant makkelijk gebruiken om verticale elementen, zoals een pergola, hek of trellis, te bedekken. Zo voegen ze een aantrekkelijke en groene optie toe in de tuin, welke ook nog eens heerlijke vruchten produceert.

Ook biedt de kiwibes ecologische voordelen in de tuin. Door hun bloemen trekken ze bestuivende insecten aan zoals bijen en vlinders. Dit draagt bij aan de biodiversiteit in de tuin. Daarnaast zal de kiwibes door zijn groeiwijze ook bijdragen aan het creëren van natuurlijke schaduwplekken in de tuin. Door de pergola dicht te laten groeien met de kiwibes creëer je op een makkelijke manier bijvoorbeeld een fijne natuurlijke overkapping om in de schaduw te kunnen genieten van de tuin.

De kiwibes biedt dus niet alleen heerlijke en voedzame vruchten, maar is dus om nog meer redenen een waardevolle aanvulling op je tuin. Met de juiste standplaats en verzorging kun je genieten van heerlijke vruchten uit eigen tuin, die je heerlijk kunt eten in de schaduw die de plant ook geeft.

Inhoudsopgave: