De fallopia baldschuanica

De fallopia baldschuanica is een van de snelst groeiende klimplanten die je in de tuin kunt planten. Hij bloeit, net als de eremophila nivea, in het begin van de late zomer tot het begin van de herfst. Hij zorgt er in een oogopslag voor dat je tuin vol kleur staat. Maar als hij zo snel groeit, hoeveel onderhoud en verzorging heeft deze plant dan nodig? We hebben het voor je uitgezocht en op een rijtje gezet!

fallopia baldschuanica2
Silver lace vine, russian vine in flower. Fallopia baldschuanica

De Chinese bruidssluier

De fallopia baldschuanica kennen we allemaal beter als de Chinese bruidssluier. Het is een van de snelst groeiende klimplanten. Hij groeit graag tegen een gevel, schutting of pergola aan. Een volwassen plant kan wel 10 meter worden. 1 plant kan dan ook met gemak een hele muur of schutting bedekken.

Zoals de naam al doet vermoeden komt de Chinese bruidssluier van oorsprong uit China. Daar groeit hij voornamelijk in het zuidwesten van China. Hij is dan ook zeker wel wat warmte en zon gewend. Maar toch zal hij goed kunnen groeien in het Nederlandse klimaat.

Het grote voordeel van de fallopia baldschuanica is dat hij net als de leymus arenarius graag in de volle zon staat. Dit zorgt ervoor dat je hem overal in de tuin kunt plaatsen. Het is dan ook niet zo gek dat hij zo populair is en in veel tuinen terug te vinden is. Zeker omdat hij zo snel groeit is hij ook perfect als natuurlijke afscheiding. Door hem tegen een schutting aan te laten groeien, kan hij snel zorgen voor meer groen en ook meer privacy in de tuin. Ook is het de perfecte oplossing voor als je een oud of lelijk schuurtje in de tuin hebt. Door hem te laten begroeien met de fallopia baldschuanica valt deze helemaal niet meer op.

fallopia baldschuanica3
Flowers of Russian vine (Fallopia baldschuanica)

De ideale standplaats

De fallopia baldschuanica staat graag samen met de leymus arenarius of de eremophila nivea op een plek in de volle zon. Hij zou eventueel ook nog wel goed kunnen groeien op een halfschaduw plek. Ze zijn wel wat minder geschikt om in de schaduw te planten. Wanneer de fallopia baldschuanica niet genoeg zon krijgt, zal hij minder rijk bloeien.

Wat betreft de grondsoort zijn zowel de fallopia baldschuanica, leymus arenarius en de eremophila nivea tolerant. Ze groeien in principe goed in elke soort tuingrond. Zorg wel dat de aarde genoeg water doorlaat, niet te veel vocht vasthoudt en voedingsrijk is. Wanneer de aarde te vochtig is, zal er wortelrot kunnen ontstaan en hier wordt geen enkele plant beter van.

Verzorgen van de fallopia baldschuanica

Doordat de fallopia baldschuanica een erg snelle groeier is, heeft hij niet mega veel verzorging nodig. Zolang hij op de juiste plek in de tuin geplant wordt, zal de kans al groot zijn dat hij goed zal groeien. Natuurlijk moet je niet vergeten om hem water te geven als de grond droog is. Let hier zeker goed op tijdens de droge zomerperiode. Omdat hij zo snel groeit en aan het einde van de zomer pas gaat bloeien, mag hij zeker niet droog blijven staan in de zomer.

fallopia baldschuanica4
Flowers of Russian vine (Fallopia baldschuanica)

Het kan dan ook zeker geen kwaad om hem eens in de zoveel tijd wat extra plantenvoeding te geven tijdens het water geven. Kies hierbij altijd een plantenvoeding uit die het beste geschikt is voor de fallopia baldschuanica. Houd dan ook altijd de aanbevolen verhouding aan die op de verpakking staat.

Als hij uitgebloeid is en de winterperiode aanbreekt, zal hij zijn blad verliezen. Dit ziet er natuurlijk treurig uit, maar je hoeft je hier geen zorgen om te maken. In het voorjaar, zodra het weer wat warmer wordt buiten, zal hij snel weer nieuwe scheuten en nieuwe bladeren groeien.

fallopia baldschuanica5
Fallopia baldschuanica flowers and leaves

De fallopia baldschuanica snoeien

Omdat het zo’n snelle groeier is, mag je zeker niet vergeten om regelmatig te snoeien. Als het nodig is kun je dit zelfs 2 keer per jaar doen. We raden je aan om in het voorjaar alle overhangende en uitstekende scheuten weg te knippen. Zo zorg je dat de fallopia baldschuanica in het wilde weg blijft groeien. Mocht hij in de zomermaanden eventueel te snel groeien, kun je ook dan wat wegknippen, dit zal alleen de bloei van dat jaar niet ten goede komen.

Het is niet alleen belangrijk om hem te snoeien zodat hij in vorm blijft. Ook is het belangrijk dat je voorkomt dat er te veel gewicht komt te hangen aan de schutting of pergola. Vanwege de groeisnelheid en de maximale hoogte die ze kunnen groeien, kunnen ze erg zwaar worden. Het zou zonde zijn als je schutting het begeeft onder het gewicht van deze prachtige plant. Verder zal het snoeien natuurlijk ook zorgen dat de plant meer energie heeft voor het maken van bloemen en zal het de groei van de plant stimuleren.

Inhoudsopgave: