De gentiana

De gentiana, een prachtige plant met bijzondere bloemen die direct je aandacht zullen trekken. Ook is het een plant die je makkelijk kunt combineren met andere planten zoals de jacobsladder of de hoge fijnstraal. Om te kunnen genieten van de bloemen is het belangrijk dat de gentiana de juiste verzorging krijgt. We gaan je er alles over uitleggen zodat jij een prachtige gentiana in de tuin kan groeien!

gentiana2
Closeup of medicinal herb Great yellow gentian (Gentiana lutea) in the French Alps

Waar komt hij vandaan?

De gentiana is onderdeel van de gentianaceae familie, welke bestaat uit meer dan 400 verschillende soorten. Alle planten uit deze familie zijn prachtige bloeiende planten. Je kunt ze over de hele wereld tegenkomen. Zo komen ze bijvoorbeeld net als de hoge fijnstraal veel voor in Amerika. Maar ook in de bergachtige gebieden van Europa, Azië en zowel Noord- als Zuid- Amerika ga je de gentiana kunnen vinden.

In Europa komen ongeveer 35 van de 400 soorten veel voor. Deze groeien vooral in de Alpen. In veel Europese landen, waaronder ook Nederland, zijn alle soorten van de gentiana beschermd. Ze worden ook wel gekweekt zodat je ze in de tuin kunt planten. Het kweken van de gentiana gaat alleen niet altijd even makkelijk. Dit is ook afhankelijk van de soort.

De standplaats

De gentiana staat in de tuin het liefste op een zonnige of halfschaduw rijke plek. Dit zorgt ervoor dat je hem goed kunt combineren met de aster bloem. De aster bloem groeit ook mooie kleurrijke bloemen en staat het liefst in de zon.

gentiana3
a closeup of a great yellow gentian, Gentiana lutea

De grond waarin je de gentiana plant moet goed waterdoorlatend zijn en mag niet te nat worden. De grond moet wel voldoende vochtig blijven tijdens de groeiperiode, maar niet te nat. De jacobsladder en aster bloem kunnen in dezelfde soort grond geplant worden. Dit is dan ook waarom de jacobsladder en aster bloem vaak bij de gentiana in de tuin geplant worden.

Welke verzorging heeft hij nodig?

Om de gentiana optimaal te laten groeien, is het geven van de juiste verzorging belangrijk. Zo is het als eerste belangrijk dat hij in de juiste grond en op de juiste plek in de tuin staat. Geef de plant regelmatig water, maar voorkom dat je te veel water geeft en de grond drassig wordt. Vergeet in het groeiseizoen niet om hem wat evenwichtige meststof te geven. Dit stimuleert de groei en zorgt ervoor dat hij meer gaat bloeien.

Er zijn veel soorten onkruid of planten die zich snel verspreiden in je tuin. Een van de soorten is de hoge fijnstraal. Hoe mooi de bloemen van de hoge fijnstraal ook zijn, rondom de gentiana kun je hem beter verwijderen. Zo verwijder je de concurrentie om de voedingsstoffen in de grond en zullen alle voedingsstoffen naar de gentiana gaan en niet naar onkruid of andere planten dichtbij. Zo zal hij mooi groot kunnen groeien.

gentiana4
flower of gentian in summertime

De gentiana hoeft niet elk jaar gesnoeid te worden. Om de gezondheid van de plant te bevorderen raden we wel aan om de dode en beschadigde takken weg te knippen. Verwijder ook de uitgebloeide bloemen om zo de ontwikkeling van nieuwe groei te stimuleren.

De gentiana is ook gevoelig voor ziekten, zoals bladvlekkenziekte, bladluizen of meeldauw. Als je dit bij de plant ziet, kun je het beste de aangetaste delen helemaal verwijderen en weggooien om verdere verspreiding of aantasting te voorkomen. Je kunt daarna eventueel ook nog een biologisch bestrijdingsmiddel gebruiken om er zeker van te zijn dat de ziekte of schimmel helemaal weg is.

Omdat er zoveel verschillende soorten gentiana’s zijn, kan het per soort altijd verschillen of er nog extra verzorging nodig is. Niet alle soorten zijn namelijk even makkelijk te verzorgen. Gelukkig zijn de prachtige blauwe of paarse bloemen de extra verzorging meer dan waard. Ze zijn echt een prachtige blikvanger in de tuin.

Kun je de gentiana stekken?

Het stekken van de gentiana kan een uitdaging zijn en zul je dan ook genoeg geduld voor moeten hebben. Het stekken doe je bij voorkeur in het voorjaar. Snijd dan een stekje van de toppen van de stelen af. Deze steel kun je plaatsen in een potje met stekzand. Dit is een mengsel van turf en zand.

Zet het stekje op een warme plek. Je kunt het potje eventueel ook afdekken om een kas effect te creëren, maar let hierbij wel op dat je het potje niet helemaal afdekt, zodat het vocht een beetje kan verdampen. Geef het stekje regelmatig water. Probeer hierbij het stekje zelf niet met water te raken, dit kan ervoor zorgen dat hij te vochtig wordt.

gentiana5
Yellow Bitterwort in Alps mountains

Zodra er wortels aan het stekje gegroeid zijn, kun je een nieuwe plek in de tuin zoeken voor de gentiana. Plant hem hier wel pas als hij genoeg wortels heeft om zich aan de grond te hechten. Op deze manier kun je zelf meer van deze prachtige planten kweken en je hele tuin vullen met de prachtige blauwe bloemen die ze geven.

Inhoudsopgave: