Japanse Esdoorn in Pot: Verzorging & Tips

Een Japanse esdoorn in de tuin geeft meteen kleur en sfeer. Zijn prachtige rode blad valt direct op tussen al het groen in de tuin. In het voorjaar zal hij schattige kleine bloemetjes hebben. In de herfst verkleuren de bladeren juist weer prachtig naar oranje, geel, rood en zelfs paars. Het is zeker een aanwinst voor je tuin. Maar groeit een Japanse esdoorn in pot ook goed of moet hij echt in de volle grond geplant worden om er zo mooi uit te zien? We hebben het voor je uitgezocht!

Japanse esdoorn in een sierlijke pot op een terras
Japanse esdoorn in een sierlijke pot op een terras

De Japanse esdoorn

De Japanse esdoorn is een vaste plant die winterhard is. Het kan uitgroeien tot een compacte struik of een kleine boom. Het is dan ook de bekendste soort esdoorn voor in de tuin. Zeker omdat ze niet zo groot zijn en ook niet snel groeien, zijn ze eigenlijk wel geschikt voor elke tuin of zelfs op het balkon zal hij nog goed kunnen groeien. Er zijn veel verschillende soorten. Bepaalde soorten zullen ook mooi klein blijven, wel dat andere soorten echt zullen uitgroeien tot een boom van formaat.

Close-up van de kleurrijke bladeren van een Japanse esdoorn in pot.
Close-up van de kleurrijke bladeren van een Japanse esdoorn in pot.

De Japanse esdoorn is vooral geliefd door zijn mooi gevormde blad en zijn prachtige opvallende kleuren in de herfst. Maar ook in het voorjaar is de boom natuurlijk mooi. Er zullen dan hele kleine bloemen in de boom verschijnen. Deze zijn zo klein, dat ze bijna niet opvallen. Deze kleine bloemen zullen uitgroeien tot gevleugelde vruchten, die wij beter kennen als de helikopters van de esdoorn.

Waar plant je de Japanse esdoorn?

japanse esdoorn in pot3

De Japanse esdoorn groeit het liefst in de halfschaduw. Hij kan niet zo goed tegen de felle zon. Dan zullen zijn bladeren namelijk verbranden. Het liefst groeit hij in een humusrijke en licht zure grond. In kleigrond of kalkhoudende grond zal hij niet helemaal goed kunnen groeien.

Volgroeide Japanse esdoorn in een grote pot naast tuinmeubilair.
Volgroeide Japanse esdoorn in een grote pot naast tuinmeubilair.

De aarde waar in hij staat mag niet te droog zijn, maar moet wel goed gedraineerd zijn. Dit betekent dat de Japanse esdoorn in pot ook goed zal groeien. Dit moet wel een grote pot zijn, waar hij genoeg ruimte in heeft. Ook moet de pot genoeg gaten in de bodem hebben zitten. In dit geval geldt ook dat je de Japanse esdoorn in pot niet in de directe zon moet plaatsen. Hij zal dan ook in pot gewoon goed kunnen groeien tot een mooie struik of een klein boompje.

Moet je hem ook snoeien?

De Japanse esdoorn is een plant die erg langzaam groeit. Dit betekent dan ook dat hij niet of nauwelijks gesnoeid hoeft te worden. Als je vindt dat hij in de verkeerde richting groeit of te groot begint te worden, kun je hem wel snoeien.

Water geven aan een Japanse esdoorn gehouden in een pot
Water geven aan een Japanse esdoorn gehouden in een pot

Dit kun je het beste doen in de maanden juli of augustus. Als je hem in het voorjaar zou snoeien zullen de snijwonden gaat bloeden en kan je Japanse esdoorn ziek worden. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Wanneer je ziet dat je struik witte takken heeft, kun je deze wel zonder problemen wegknippen. Een witte tak betekent dat de tak dood is. Het wegknippen heeft dan geen risico.

Hij is gelukkig voor weinig ziekten of plagen vatbaar. Hij kan maar door 1 ziekte aangetast worden, namelijk verticillium, ook wel de verwelkingsziekte genoemd. Dit is een schimmel die in de grond leeft. De wortels van de plant kunnen deze opnemen. Zo verspreid de ziekte zich makkelijk door de plant via de sapstroom. Hij zal zorgen voor zwarte takken. Als je dit ziet, is het belangrijk dat je deze takken zo snel mogelijk weg knipt. Zo kun je voorkomen dat het makkelijker naar andere takken verspreid en zo de hele boom aantast.

Inhoudsopgave: