Japanse Esdoorn snoeien

japanse esdoorn snoeien

Hoe en wanneer een Japanse Esdoorn snoeien? Die vraag wordt vaak gesteld. En dat is niet zo verwonderlijk: de Japanse Esdoorn is een zeer populaire tuinplant.

Het alom bekende spreekwoord “snoeien is groeien” gaat bij de Japanse Esdoorn niet op. De algemene regel bij deze planten is juist om zo min mogelijk te snoeien. Hoe dan wel een Japanse Esdoorn snoeien, dat lees je hier.

japanse esdoorn snoeien

Wanneer Japanse Esdoorn snoeien

Wanneer je een Japanse Esdoorn mag snoeien hangt volledig af van het doel dat je wilt bereiken. Ieder jaargetijde heeft voor- en nadelen.

In de zomer

De beste tijd om een Japanse Esdoorn te snoeien is in de zomer, en dan specifiek in juli of augustus.

Dan snoeien heeft twee belangrijke voordelen:

  1. De Japanse Esdoorn is in al haar pracht uitgekomen. Het bladerdek zou nu groot en bijna compleet moeten zijn. Nu kun je goed beoordelen wat er moet worden gesnoeid om haar mooi in vorm te krijgen.
  2. Eind juli is de Japanse Esdoorn zo goed als uitgegroeid. Dit betekent dat de sapstroom weer redelijk tot rust is gekomen. Door nu te snoeien verklein je de kans op bloedingen.

Vermijd in de zomer om de Japanse Esdoorn te snoeien in een hete periode, zeker als de boom op een zonnige plek staat. De reden is dat de stam, die normaal in de schaduw van de bladeren staat, na het snoeien meer zonlicht te zien krijgt. Hier is de stam niet aan gewend en kan verbranden. Ditzelfde geld voor jonge bladeren die eerst ook in de schaduw groeiden.

Extra tip: snoei in deze periode niet te veel weg, maar houd het bij vormsnoei. In deze maanden stimuleer je namelijk minder groei met snoeien dan in bijvoorbeeld de winter. De Japanse Esdoorn blijft na de zomersnoei dus langer uitgedund.

In de winter

Het voordeel van snoeien in de winter is dat de Japanse Esdoorn dan in ruststand staat. Een ander voordeel is dat de boom dan kaal is. Zo kun je precies zien hoe de takken lopen en tot elkaar in verhouding staan.

Om te kunnen profiteren van de ruststand van de boom is niet niet aan te raden om later dan begin januari te snoeien. De sapstroom komt daarna namelijk op gang en duurt ongeveer tot eind juni.

In het voorjaar

Kies er het liefst niet voor om een Japanse Esdoorn in het voorjaar te snoeien. De sapstroom van de boom is dan volledig op gang. Dit kun je zien omdat de boom in deze tijd veel nieuwe bladeren aanmaakt. Door in het voorjaar te snoeien heb je grote kans op bloedende wonden waar een boom soms slecht van kan herstellen.

In het najaar

Een Japanse Esdoorn snoeien in het najaar kan, maar het liefst wacht je nog even tot de winter. Dan is de sapstroom volledig tot stilstand gekomen. Daarnaast kun je dan goed zien hoe de takken lopen omdat de boom dan al haar blad heeft verloren.

doel japanse esdoorn snoeien
Het doel van de Japanse Esdoorn snoeien is die karakteristieke gelaagdheid

Japanse Esdoorn snoeien: een stappenplan

Benodigdheden

Een Japanse Esdoorn snoeien vraagt om een goede snoeischaar. Een jonge boom kan nog met een matige snoeischaar worden gesnoeid, maar een oudere boom met dikke takken vereist toch echt een snoeischaar van zware kwaliteit.

Wat voor type snoeischaar je ook mocht gebruiken, het ontsmetten ervan is noodzakelijk voordat je begint met snoeien. Dit kan bijvoorbeeld met een alcoholdoekje. Door de snoeischaar te ontsmetten verklein je de kans op ziektes en infecties aan de boom.

De voorbereiding: kijken

Het kan zijn dat je deze boom (of struik) al langere tijd hebt en de groei jou volledig bekend is. Iedere nieuwe tak wordt opgemerkt. Zo niet, neem hier dan eerst uitgebreid de tijd voor. Het is belangrijk de Japanse Esdoorn goed te leren kennen voordat je gaat snoeien. Dat klinkt misschien een beetje gek, maar deze geïnvesteerde tijd betaalt zich absoluut terug.

Doordat je goed de groeiwijze van de takken kent kun je namelijk beter bepalen wat de uiteindelijke vorm moet worden. Met het snoeien van een Japanse Esdoorn kun je nauwelijks een vorm creëren. Het idee van de snoei is juist om de natuurlijke vormen te accentueren.

Bedenkt tijdens dit proces alvast:

  • Welke takken moeten worden gesnoeid?
  • Wat is de hoofdtak en waar zitten de dikke zijtakken?
  • Zitten bepaalde takken elkaar in de weg?
  • Zie je al een bepaalde vorm die je graag als eindresultaat wilt hebben?

Stap 1: verwijderen dood en overtollig hout en blad

De eerste echte stap in het snoeien van de Japanse Esdoorn is het verwijderen van alle dode takken en dode bladeren. Bij een jong exemplaar is dit meestal zo gedaan. Bij een grote boom of struik is dit vaak wat meer werk.

De belangrijkste regel bij het Japanse Esdoorn snoeien, “liever te weinig dan te veel”, gaat bij dood hout niet op. Al het dode hout moet worden gesnoeid.

Stap 2: schurende en kruisende takken

Het algemene doel van een Japanse Esdoorn snoeien is om een zo vol mogelijke boom te krijgen met zo min mogelijk takken. Met “zo min mogelijk” bedoelen we niet dat je veel moet wegsnoeien, juist niet, maar de conflicterende takken die tegen elkaar schuren moeten weg. De bladeren van deze takken zitten tegen elkaar aan en de boom heeft dus maar één van deze twee takken nodig.

Snoei dus alle takken weg die tegen een andere tak aanschuren. Hierbij behoud je natuurlijk het mooiste exemplaar. Ook snoei je takken weg die naar binnen groeien, richting de hoofdstam. Je kunt er ook voor kiezen om de schurende en naar binnen groeiende takken terug te snoeien totdat ze weer juist groeien. Of je hiervoor kiest hangt af van de grootte van de boom. Als je voldoende overhoud kun je ze volledig wegsnoeien.

Stap 3: Japanse Esdoorn in vorm snoeien

Over het algemeen groeien Japanse Esdoorns van zichzelf sierlijk en mooi in vorm. Bij het snoeien is het uitgangspunt dan ook: liever te weinig dan te veel snoeien! Vanuit deze gedachte gelden de volgende regels:

  • Snoei maximaal 20% van de boom.
  • Als je er voor kiest om een tak terug te snoeien, doe dit dan nooit meer dan 20%.
  • Snoei geen dikke takken weg. De vuistregel is geen zijtakken wegsnoeien die de helft van de dikte van de hoofdstam hebben.
  • Verwijder nooit meer dan een kwart van de bladeren van een tak.

Andere regels met betrekking tot de vorm:

  • Er mag slechts één hoofdstam zijn. Dat is de tak die vanaf de grond recht omhoog groeit en waar de eerste zijtakken op groeien.
  • Houd de kroon open. Dit is vooral bij jonge boompjes van belang.
  • Vermijd het inkorten van de hoofdstam. Over het algemeen groeit de boom dan minder mooi terug.
hoofdstam japanse esdoorn snoeien
Snoei nooit meer dan een vijfde van de hoofdstam van de Japanse Esdoorn

Extra tips

Daarnaast zijn hier nog wat extra tips om het Japanse Esdoorn snoeien zo goed mogelijk te doen:

  • Snoei altijd vlak boven een bladknoop, ook wel een knop genoemd. Als je een lang stuk tussen de snijwond en de bladknoop overlaat vergroot dit de kans op ziektes aan de Japanse Esdoorn.
  • Als je het helemaal goed wilt doen: snoei net boven een knop die naar buiten wijst. Zo stimuleer je de tak om ook naar buiten terug te groeien.
  • Snoeien veroorzaakt wonden. Een gezonde boom kan dit prima hebben. Als jouw boom een slechte gezondheid heeft, wacht dan met snoeien totdat ze is hersteld.

Een jonge Japanse Esdoorn snoeien

Een jonge Japanse Esdoorn snoeien heeft wat extra toelichting nodig. De jonge boompjes groeien soms wat mager en hebben dan weinig zijtakken. Hetgeen wat dan logisch lijkt: snoeien. Toch blijkt dat een jong en iel boompje snoeien het probleem alleen maar erger maakt. Het advies: wachten en met rust laten. Na verloop der tijd groeit de boom voller. Daarna heeft snoeien pas het gewenst effect.

Inhoudsopgave: