De Japanse Esdoorn in de winter: hoe pak je dat aan? De gedachte van veel tuiniers is dat een Japanse Esdoorn winterklaar gemaakt moet worden. Ze zijn immers afkomstig uit de warme gedeeltes van Azië, toch? Meestal hoef je echter niets te doen aan jouw Japanse Esdoorn als het gaat vriezen. Op deze pagina lees je waarom, maar ook in welke uitzonderingen je wel iets moet doen.
Is de Japanse Esdoorn winterhard?
Ja: een Japanse Esdoorn is winterhard. Vanwege het tropische uiterlijk in de zomer zou je dit misschien niet zeggen, maar de Japanse Esdoorn verdraagt zeer lage temperaturen.
Vanaf de herfst valt het blad en tegen de tijd dat de vorst komt zijn ze volledig kaal. De sapstroom is tot stilstand gekomen. Dit is een prima beschermingsmechanisme van de boom. Zo kunnen ze langdurige de koude temperaturen in de winter overleven. Een Acer Palmatum in de winter is bestand tot -25 graden Celsius. Een Acer Japonicum zelfs tot nog lagere temperaturen.
Japanse Esdoorn winterklaar maken
Jouw Japanse Esdoorn inpakken in de winter, om haar te beschermen tegen de kou, hoeft dus niet. Sterker nog: het kan schadelijk zijn. Soms zie je dat de Japanse Esdoorn wordt ingepakt in stoffen doeken of zelfs plastic folie. Dit is absoluut niet aan te raden.
De stoffen doeken verstoren het natuurlijke bioritme van de boom. De boom heeft de kou juist nodig, en die wordt nu tegen gehouden. Daarnaast wordt het snel vochtig binnenin wat vaak schimmelvorming tot gevolg heeft. Een ander risico van inpakken met stof is dat deze stof zwaar wordt door regen- en sneeuwval. Deze zware stof kneust en breekt de takken van de boom.
Kortom: jouw Japanse Esdoorn winterklaar maken hoeft niet. Al is de verleiding soms nog zo groot.
Een uitzondering kan worden gemaakt in situaties waar de Japanse Esdoorn op een zeer winderige plek staat en het een periode zeer koud wordt. De straffe koude wind kan dan in de winter wel schade veroorzaken. Mocht dit het geval zijn, gebruik dan lichte en doorzichtige stof. Haal het weer weg zodra de winderige periode is afgelopen.
Vorst in de lente: wat te doen
Hierboven schrijven we dat je jouw Japanse Esdoorn in de winter niet hoeft in te pakken. Het kan in de lente soms juist wel nodig zijn. Zodra de temperaturen hoger worden komt de sapstroom van de boom weer op gang. De slapende bladknoppen komen na de winter weer uit.
Als er nachtvorst optreedt nadat de boom al uit de knop aan het komen is, kan het aan te raden zijn deze te beschermen. Een Japanse Esdoorn beschermen tegen vorst is vooral relevant bij een jong boompje. Deze zijn extra kwetsbaar. Gebruik een laken of een speciaal vorstdoek. Haal het doek in de ochtend weer weg.
Tips voor een Japanse Esdoorn in de winter
Nog wat extra tips om jouw Japanse Esdoorn goed de winter door te laten komen:
- Zorg ervoor dat de kluit niet te vochtig is en blijft. Bij vorst bevriest deze natte kluit gemakkelijker dan een droge. De vorstschade aan de wortels is met een natte kluit groter.
- Kijk uit voor extreem harde wind tijdens vorst. Dit kan schade veroorzaken. Sowieso is het beter om deze bomen op een meer beschutte standplaats te zetten.
- Snoeien in de winter kan, maar uiterlijk tot januari. Daarna is de sapstroom alweer in gang gekomen en kun je het beter niet meer doen. Verder lezen over Japanse Esdoorn snoeien.
Japanse Esdoorn in pot overwinteren
Voor een Japanse Esdoorn in pot overwinteren gelden nagenoeg dezelfde regels als voor een exemplaar in de volle grond:
- Ook een Japanse Esdoorn in pot is goed winterhard en hoeft dus niet te worden beschermd.
- Een uitzondering is bij zeer strenge vorst. Dan is de kluit in pot gevoeliger voor bevriezing dan bij een Japanse Esdoorn in de volle grond. Het kan dan nuttig zijn de pot in te pakken.
- Zet de plant in pot nooit binnen tijdens de winter. Zo verstoor je het natuurlijke ritme.