Kamperfoelie snoeien

kamperfoelie snoeien

Kamperfoelie snoeien is niet heel lastig. Er zijn een paar dingen waar je op moet letten. Als je die goed aanpakt, kun je het niet fout doen. Het gaat vooral om wanneer je de Kamperfoelie snoeit. Als je deze plant op een verkeerd moment snoeit kan dat ten koste gaan van de bloei.

De meesten kennen de Kamperfoelie als klimplant. Een snelle groeier die gemakkelijk over een schuurtje, pergola of regenpijp heen groeit. De plant maakt prachtige bloemen die heerlijk geuren. Wil je dit zo houden, dan is snoeien noodzakelijk.

Ook zijn er Kamperfoelie struiken. Voor het snoeien van deze soorten is er een andere aanpak nodig. Ook voor het snoeien van Kamperfoelie struiken lees je de aanpak op deze pagina.

kamperfoelie snoeien

Wanneer Kamperfoelie snoeien

Het allerbelangrijkste is: nooit een Kamperfoelie snoeien tijdens het bloeiseizoen. Dit stopt de groei en gaat bloeien tegen. Wanneer dan wel? Dat hangt af van de soort: is het een laatbloeier of vroegbloeier? Ook hang het er vanaf of het een klimplant is of een heester.

  • Laatbloeiende soorten: deze snoei je in het voorjaar. Uiterlijk in mei. Laatbloeiende soorten bloeien op de nieuwe uitgroei van het huidige seizoen. Als je dus te lang wacht met snoeien loop je de bloei mis.
  • Vroegbloeiende soorten: na de bloei. Deze Lonicera bloeien op de kortere zijtakken die tijdens het vorige seizoen ontstaan. Als je deze ranken na de bloei terugsnoeit stimuleert dit nieuwe bloei in het volgende seizoen. Doe dit in het najaar, uiterlijk in september.
  • Struiken: ook deze snoei je na de bloei (lees verderop meer over Kamperfoelie struiken snoeien).

Groenblijvende Kamperfoelie

Er zijn ook groenblijvende soorten Lonicera, zoals de Japonica. Deze soorten hebben niet noodzakelijk een snoei nodig. Een reden om wel te snoeien kan zijn dat de plant te groot wordt. Het snoeien van de groenblijvende Kamperfoelie moet in het begin van het voorjaar gebeuren. Als je hier te lang mee wacht verklein je de kans op bloei dat jaar.

Naast deze vormsnoei kun je tijdens de snoei de zieke, dode en rotte takken wegsnoeien. Hetzelfde geldt voor de takken die tegen elkaar aan schuren of anderzijds ongewenst zijn.

wanneer kamperfoelie snoeien

Kamperfoelie snoeien: klimplant

Een Kamperfoelie Lonicera snoeien vraagt om een goede snoeischaar. Zorg er altijd voor dat deze scherp is. Een botte schaar maakt onnodige wonden aan de plant. Ook is het goed om de snoeischaar te ontsmetten om het risico op ziektes te verkleinen.

De meeste Kamperfoelie soorten zijn snelle groeiers. Soms groeien ze zo’n 2 meter per seizoen. Je kunt ze bij de snoei dus flink inkorten.

Stap 1

De eerste stap in het snoeien van een Kamperfoelie is opruimen. Verwijder alle takken die dood, beschadigd, ziek of rot zijn. Deze takken snoei je zo dicht mogelijk tegen de gezonde plant aan. Je laat dus zo weinig mogelijk rot of dood hout zitten.

wegknippen dode takken kamperfoelie
De eerste stap is het wegsnoeien van dode takken

Stap 2

De tweede stap is uitdunnen. Dit is belangrijk om zonlicht bij de overblijvende takken (en bloemen) te laten komen. Ook is het zo makkelijker om de plant te geleiden.

Uitdunnen doe je door de ranken die tegen elkaar aan schuren weg te snoeien. Daarna snoei je alle ranken weg die geen bloemen hebben geproduceerd.

Snoeien doe je door de tak weg te knippen op ongeveer een halve centimeter voor een bladknop. Je laat dus een stukje boven een knop zitten. Hiermee stimuleer je nieuwe groei.

Als je een gezond stuk Kamperfoelie afsnoeit hoef je deze niet per se weg te gooien. Je kunt deze vrij eenvoudig uit laten groeien tot een nieuwe plant. Benieuwd? Lees verder over Kamperfoelie stekken.

Stap 3

Het begeleiden van de vers gesnoeide Kamperfoelie is de belangrijke derde stap. Deze planten kunnen snel gaan woekeren. Als je hem stuurt in de groei tegen, bijvoorbeeld, een rek of pergola is de snoei volgende jaren een stuk makkelijker.

snoeien kamperfoelie

Verwaarloosde en overwoekerde Kamperfoelie snoeien

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen heeft het snoeien van een Lonicera een gestructureerde aanpak. Soms is dit echter niet mogelijk. Een Kamperfoelie is een zeer snelle groeier en deze plant kan snel gaan woekeren.

Dan is het zo’n grote warboel en is selectief snoeien onmogelijk geworden. Dat is jammer, want snoeien is dan juist noodzakelijk. Een verwaarloosde en woekerende Kamperfoelie groeit namelijk niet meer mooi. De onderste takken krijgen geen licht meer en worden kaal.

De enige manier om zo’n overwoekerde Kamperfoelie te snoeien, is door de rigoreuze aanpak: snoei hem helemaal terug tot ongeveer 30 centimeter boven de grond. Het is belangrijk dat deze snoei in de winter gebeurt, als de plant in rust is.

Houd er rekening mee dat de Kamperfoelie het komende seizoen (hoogstwaarschijnlijk) niet zal bloeien. De plant moet eerst herstellen. Houdt de grond dit jaar goed vochtig en geef wat extra voeding. De bloei keert het volgende seizoen terug!

Lonicera struik snoeien

Al hoewel minder bekend, er zijn ook veel heester Kamperfoelie soorten. Denk bijvoorbeeld aan de bijzondere Lonicera Fragrantissima, ook wel de Winterkamperfoelie genoemd. Een andere bekende is de Lonicera Tatarica. Deze moeten anders worden gesnoeid dan de klimmende varianten.

Snoeien van struikkamperfoelies moet direct na de bloei gebeuren. Gezien er soorten zijn die in de zomer bloeien, maar ook in de winter, kun je daar dus geen eenduidige lijn op trekken.

Alle Lonicera soorten hebben tijd nodig om hun bloemknoppen te ontwikkelen na de snoei. Als je op een ander tijdstip zou snoeien dan direct na de bloei, snoei je de bloemknoppen weg die volgend seizoen moeten gaan bloeien.

  • Verwijder eerst alle dode, rotte en zieke takken.
  • Het is goed mogelijk dat jouw Kamperfoelie struik flink is gegroeid sinds vorig jaar. Haal daarom een paar takken uit het midden weg. Hierdoor kan er licht en lucht in de kroon van de plant. Deze takken kun je tot vlak boven de grond wegsnoeien.
  • De rest is puur voor de vorm: snoei de takken weg waarvan jij vindt dat ze nodig zijn om de Kamperfoelie in vorm te krijgen. Snoei nooit meer dan 30% van de tak weg.
lonicera snoeien

Kamperfoelie snoeien filmpje

Voor sommigen is een instructievideo fijner werken dan een geschreven tekst. Op YouTube is genoeg te vinden over het Kamperfoelie snoeien. Een goed filmpje is deze. Let op: het filmpje is in het Engels. Het gaat over de “Honeysuckle”, dat is de Engelse bijnaam van de Kamperfoelie.

Veel gestelde vragen

Wanneer moet je Kamperfoelie snoeien?

Dat hangt helemaal af van de soort. Heester soorten moeten direct na de bloei worden gesnoeid. Voor de Kamperfoelie klimplanten zijn er nog onderlinge verschillen. Lees op deze pagina de juiste snoeitijd.

Hoe kort Kamperfoelie snoeien?

Het echte antwoord is: zo kort als je wilt. Natuurlijk kun je door te snoeien de plant netjes in vorm houden en bloei bevorderen, maar de Kamperfoelie is een zeer sterke groeier. Hoe kort je hem ook terugsnoeit, hij zal het seizoen erna altijd meerdere meters groeien.

Veel belangrijker is rekening houden met de snoeitijd. Als je die verkeerd kiest kun je de bloei in het volgende seizoen mislopen.

Inhoudsopgave: