De monnikskap

De monnikskap, die we ook wel kennen als de aconitum, is een fascinerende bloeiende plant. Hij heeft zowel prachtige bloemen, maar ook een rijke geschiedenis in de medicinale context. Hij heeft hoge bloemen die direct opvallen en meteen je aandacht zal trekken, maar ook moet hij voorzichtigheid oproepen door zijn giftigheid.  We gaan je alles over de monnikskap leren.

monnikskap1
Close-up image of violet high altitude wildflowers (Aconitum napellus) against a rocky background in the Cirque de Troumouse, Pyrenees National Park, France

De rijke geschiedenis van de monnikskap

De monnikskap heeft een rijke en lange geschiedenis van medicinaal gebruik, terwijl de plant zeer giftig is. Hij werd in de traditionele Chinese geneeskunde gebruikt voor pijnverlichting en krampstillend medicijn. Ook in de Westerse geneeskunde werd de plant gebruikt voor het behandelen van bepaalde aandoeningen. Door de risico’s van toxiciteit hebben geleid dat de monnikskap steeds beperkter gebruikt werd.

De monnikskap staat dan al eeuwenlang bekend om zijn giftigheid en heeft dan ook geleid tot talloze vergiftigingsgevallen. Het contact met de plant of inname van zelfs maar een kleine hoeveelheid, kan leiden tot ernstige symptomen zoals braken, diarree, hartproblemen en bij hogere hoeveelheden zelfs de dood. Een plant waar dus zeker mee uitgekeken moet worden!

Kenmerken van de monnikskap

Naast dat de monnikskap bekend staat om zijn giftigheid, willen we hem natuurlijk liever kennen voor zijn indrukwekkende bloemen. De bloemen hebben de vorm van een kap, waar hij dan ook zijn naam aan te danken heeft. Ze hebben dichte en een rechte bloemaar. De bloemen zijn meestal wit, blauw of paars van kleur. De bladeren van de plant zijn diep ingesneden en hebben een donkergroene kleur wat mooi afsteekt tegen de bloemen.

monnikskap2
Aconitum carmichaelii is aAutumn Flowering Poisonous Plant

De monnikskap is een vaste plant die meerdere jaren mee zal gaan. Er zijn verschillende soorten en het kan per soort verschillen hoe groot hij groeit. Sommige soorten kunnen wel hoger dan een meter groeien. Dit kan meteen zorgen voor diversiteit in de tuin. Wel is het bij het planten van de plant belangrijk om rekening te houden met de giftigheid. De plant bevat alkaloïden die zeer giftig zijn voor zowel mensen als dieren.

Mocht je huisdieren hebben die planten interessant vinden, is dit dan ook niet de meest ideale plant voor in je tuin. Hier moet je je dan ook altijd bewust van zijn en passende voorzorgsmaatregelen voor nemen. Zorg bijvoorbeeld dat de monnikskap op een moeilijk bereikbare plek in de tuin geplant wordt of plant hem juist in een pot waar ze moeilijk bij kunnen. Als je geen huisdieren hebt kan het voor andere mensen, zoals de tuinman, slim zijn om er een klein waarschuwingsbordje bij te plaatsen

monnikskap3
Common Monkshood or Aconitum napellus flower

Ideale groeiomstandigheden

De monnikskap gedijt het beste in een gematigd klimaat. Hij kan goed overleven bij koudere temperaturen, maar staat het liefst wel in de zon in de tuin. Hij geeft de voorkeur aan vochtige omstandigheden, maar wil wel in een goede waterdoorlatende grond staan. Hij houdt niet van droogte en moet dan ook zeker regelmatig water krijgen. De bodem moet je dan ook regelmatig controleren op vochtigheid om te zorgen dat hij vochtig genoeg is.

Gelukkig heeft de monnikskap verder zo goed als geen onderhoud nodig. Alleen regelmatig water geven en zorgen dat hij niet droog komt te staan is belangrijk. Verder kun je de dode bloemen verwijderen om de plant gezond te houden. Wanneer de plant uitgebloeid is, kan de plant teruggesnoeid worden om de plant in vorm te houden en om de groei te bevorderen.

monnikskap4
Close-up of bloom of Aconitum napellus also known as aconite, monkshood, wolf’s-bane, leopard’s bane, mousebane, women’s bane, devil’s helmet, queen of poisons, or blue rocket

De toepassingen van de monnikskap

Over het algemeen wordt de monnikskap voornamelijk geteeld vanwege zijn mooie bloemen. Door de hoogte en de kleuren van de bloemen wordt hij vaak in tuinen geplaatst om wat meer kleur en hoogte toe te voegen. Hij zal dan ook met zijn kleuren direct een blikvanger in de bloembedden of borders vormen. Wanneer de monnikskap in de tuin geplant wordt, is het wel altijd aan te raden om er een waarschuwingsbord bij te plaatsen. Zo zul je zelf ook niet snel kunnen vergeten dat het een gevaarlijke plant is en je er echt mee moet uitkijken. Ook wanneer er vaak andere mensen in je tuin komen is dit zeker belangrijk.

monnikskap5
Aconite flower or wolf root is a poisonous plant. Violet flowers.

Daarnaast draagt de monnikskap ook bij aan de biodiversiteit in de tuin. Ondanks dat hij giftig is voor mensen en de meeste dieren, kan hij een rol spelen in het aantrekken van bestuivende insecten zoals vlinders en bijen. Door het planten van de monnikskap in de tuin kan hij bijdragen aan de biodiversiteit van de tuin en kan hij het ecosysteem ondersteunen.

De monnikskap is dus een zeer intrigerende plant met prachtige bloemen. Toch moet ermee uitgekeken worden, aangezien de bloemen ook zeer giftig zijn. Dit hoeft je niet per se te weerhouden om de plant in de tuin te planten. Hij draagt ook bij aan de diversiteit en het ecosysteem in je tuin.

Inhoudsopgave: