Oleander gele bladeren? Oorzaken en oplossingen

oleander gele bladeren

Oleanders zijn een prachtige aanwinst voor elke tuin door hun levendige bloemen kunnen kleur. Maar wat moet je doen als je gele bladeren ziet aan de Oleander? Is dit een teken dat er iets mis is? Wat kun je doen om het te voorkomen? Op deze pagina lees je over de meest voorkomende oorzaken van gele bladeren aan de Oleander. Bij de verschillende oorzaken lees je natuurlijk ook de juiste oplossing.

oleander gele bladeren

1. Gele bladeren aan de Oleander door een overschot aan water

Een van de meest voorkomende redenen waarom je gele bladeren aan een Oleander ziet: overbewatering. Als je de Oleander te veel water geeft, kunnen de wortels niet genoeg zuurstof krijgen en zullen ze beginnen af te sterven. Hierdoor kunnen de wortels niet meer doen wat ze moeten doen, namelijk voeding opnemen voor de bladeren.

Uiteindelijk zullen de bladeren geel worden en afvallen (of je kunt deze bladeren van de Oleander snoeien). Dus als je gele bladeren ziet aan je Oleander, geef dan minder vaak water. Deze oorzaak komt voornamelijk voor bij de Oleander in pot. Zorg in deze situatie dan ook altijd voor gaten in de bodem. Zo kan overtollig water weglopen en voorkom je de gele bladeren.

2. Gele bladeren aan de Oleander door een gebrek aan water

Als je gele bladeren aan je Oleander ziet, kan dat ook een teken van droogtestress zijn. Dit gebeurt wanneer de plant niet genoeg water krijgt en de bladeren beginnen uit te drogen, en daarmee dus geel worden.

Dit klinkt misschien vreemd: een Oleander is een plant die van nature groeit in warme en droge gebieden. Dat is waar, maar dan gaat het om sterke en volwassen exemplaren. Jongere en kleinere struiken dienen nog regelmatig voldoende water te krijgen. Daarnaast is een Oleander in pot extra gevoelig voor een tekort aan water. Op warme dagen is de aarde in een pot snel uitgedroogd, zeker als het daarbij ook nog waait.

3. Gele bladeren aan de Oleander door plagen

Een derde mogelijkheid van de gele bladeren is een teken van ongedierte of ziektes. Enkele veel voorkomende plagen die Oleanders kunnen aantasten zijn bladluizen, schildluizen en wolluizen. Deze beestjes zuigen het sap uit de plant, waardoor de bladeren geel worden en uiteindelijk afvallen.

Hoe kom je er achter of ongedierte de reden is van de gele bladeren? De enige manier om dit te controleren is om van heel dichtbij de bladeren te bestuderen. Zie je beestjes zitten? Kijk voor een aantal minuten. Vaak zijn ze makkelijker te zien als ze zich verplaatsen. Als de Oleander last heeft van beestjes zitten die meestal op basis van de jonge bladeren en stengels. Daar zitten de meeste sappen in de plant en is dus een favoriete plek voor de beestjes.

=> Fan van deze plant? Wist je dat je gemakkelijk een Oleander kunt stekken?

4. Gele bladeren aan de Oleander door een tekort aan voedingsstoffen

Als je gele bladeren ziet aan je Oleander, kan dit ook een teken zijn van een tekort aan voedingsstoffen. In dit geval zijn het voornamelijk de onderste bladeren die geel worden. Vlak nadat ze van kleur zijn veranderd vallen ze van de plant af. Ook kan het zijn dat je bruine vlekken op de bladeren ziet. De meest voorkomende tekorten aan voedingsstoffen waar Oleanders last van kunnen hebben zijn stikstof, fosfor en kalium. Gebruik een meststof die speciaal is ontwikkeld voor mediterrane planten, daar zitten deze stoffen in de juiste verhoudingen in.

Inhoudsopgave: