Een Weigelia stekken is niet heel moeilijk. Dit komt omdat de wortels van deze plant vrij sterk zijn. Er zijn een paar dingen waar je op moet letten, maar als je die in de gaten houdt lukt het iedereen. Die vertellen we je graag op deze pagina.
Kies om te beginnen altijd een moment in het voorjaar of de vroege zomer. Een Weigelia heeft dan stukken met zacht hout. Deze stukken van de Weigelia kun je goed vermeerderen. In de herfst en winter heeft de plant juist veel hardhout. Dit kan ook, maar is een stuk lastiger te stekken.
De Weigelia is een zeer populaire heester. De plant komt oorspronkelijk uit Azië, maar doet het hier ook prachtig. Hij is geliefd vanwege de uitbundige bloei. Er bestaan vele soorten. Wat je hier leest over het stekken van de Weigelia is van toepassing op iedere soort.
De voorbereiding
Een plant stekken vraagt wat van de plant. Je gaat namelijk stukken afsnijden. Neem dan ook altijd voorzorgsmaatregelen om de plant zo netjes mogelijk te behandelen. Zorg voor scherp snijmateriaal en maak dit ook altijd goed schoon.
Het is verleidelijk meteen te beginnen, maar spendeer echt even 2 minuten aan deze voorbereiding. Dit minimaliseert de kans op kruisbesmetting die kan leiden tot rot of ziekte. Doe dit altijd voordat je een plant gaat stekken, niet alleen bij de Weigelia.
Gedaan? Mooi, dan kunnen we nu echt gaan beginnen!
Weigelia stekken: Stap 1
Zoals hierboven al gezegd kiezen we altijd stukken zachthout van de Weigelia om te vermeerderen. Deze wortelen het makkelijkste. Kies mooie, jonge takken uit. Snijd of knip stukken van 10 tot 15 centimeter van de uiteinden van takken af.
Ook kan het zijn dat je sowieso al takken beschikbaar hebt door het snoeien van de Weigelia. Dan is het stekken natuurlijk een bonus!
Van deze stekken haal je alle bladeren af, behalve de bovenste paar plukjes. Uit de onderkant gaan de nieuwe wortels groeien. Dit gedeelte doop je in stekpoeder. Dit wordt ook wel hormoonpoeder genoemd omdat er groeiregulatoren in zitten.
Stap 2
Maak de potjes klaar waar ze in komen te staan. Kies potjes met drainage gaten in de onderkant. Vul deze met potgrond. Als je het echt goed wilt doen gebruik je een mix van potgrond en perliet (50/50).
Hier zet je de stekjes in. Kies een mooie schaduwrijke plek uit om ze neer te zetten. Het liefste staan de nieuwe Weigelia stekken ook uit de wind.
Stap 3
Nu is het zaak om de aarde vochtig genoeg te houden om ze te stimuleren te gaan wortelen. De eerste week is daarbij essentieel. Je mag de stekjes meerdere keren per dag een beetje water geven. Zeker als het warm is buiten! Dan drogen ze namelijk snel uit in zo’n klein potje.
Stap 4
Dan de makkelijkste stap: wachten. Binnen enkele weken kunnen de stekjes gaan wortelen. Dit kun je weten door er heel zachtjes aan te trekken. Voel je weerstand? Dan hebben ze wortels gemaakt! Na nog iets langer zul je nieuwe bladknoppen moeten zien verschijnen aan de uiteinden van de stekken.
Stap 5
Als ze al flink wat nieuwe blaadjes hebben is hun wortelgestel flink uitgebreid. Ze hebben dan ook wat meer ruimte nodig. Tijd om te verpotten! Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om ze in de volle grond te plaatsen of jouw nieuwe Weigelia weg te geven aan een vriend.