Een vetplant water geven, hoe vaak en hoeveel?

Vetplanten zijn ideale planten en het is dan ook niet zo gek dat ze zo populair zijn. Ze zijn namelijk makkelijk te verzorgen. Dus ook als je geen groene vingers hebt, is een vetplant een goede optie voor een kamerplant. Dat ze makkelijk te verzorgen zijn, betekent niet dat ze helemaal geen onderhoud en verzorging nodig hebben. We hebben het antwoord voor je hoe vaak je een vetplant water geven doet en wat voor ander onderhoud hij nodig heeft.

Miniatuur vetplanten in de tuin

Vetplanten uitgelegd

Vetplanten zijn eigenlijk heel slimme planten. Het zijn planten die zelf water vasthouden en opslaan in hun bladeren, stengels en wortels. Zo kunnen ze overleven in zeer droge gebieden zoals bijvoorbeeld de woestijn. Cactussen vallen bijvoorbeeld ook onder vetplanten, maar worden als een eigen categorie ingedeeld.

Veel kleine cactussen in verschillende vormen en verschillende kleuren groeien in potten

De meeste vetplanten kunnen dan ook goed tegen droogte omdat ze van oorsprong uit de woestijn komen. Dit betekent echter niet dat ze niet in Nederland zouden kunnen overleven, want dat kunnen ze alsnog erg goed! Wel zijn er een paar dingen waar rekening mee gehouden moet worden. Zo is het belangrijk dat ze de juiste hoeveelheid water krijgen, in de juiste grondsoort staan en genoeg daglicht krijgen.

Wat weer het beste voor een vetplant is, kan ook weer verschillen per soort. Zo zijn er vetplanten die graag in de felle zon staan, maar bij andere zullen de bladeren verbranden in de felle zon. Doe dan ook altijd goed onderzoek voordat je een vetplant koopt. Het zou zonde zijn als je hem koopt met een bepaalde plek in huis in gedachten en dat achteraf blijkt dat de plant helemaal niet goed groeit op die plek.

verzameling vetplanten op een lichtgekleurde tafel, close-up beeld

De beste plek voor een vetplant

Vetplanten zullen het erg goed doen als kamerplant. Ze houden van veel licht en zullen dan ook tevreden zijn met een plekje bij een raam met veel daglicht of in een serre. Als ze te weinig daglicht krijgen zullen ze slap worden en uitgerekt groeien. Dit doen ze om richting het licht te groeien om zo alsnog genoeg daglicht te krijgen.

Wel zijn er in de familie van de vetplanten een enkel aantal vetplanten die niet van felle zon houden. Zo houden bijvoorbeeld de peperomia’s en lidcactus meer van een halfschaduw plek. Hun bladeren zullen verbranden als ze bij een te zonnig raam staan. Wat de ideale plek voor je vetplant is, moet je dan ook altijd vooraf even goed uitzoeken.

hand met waterkan kamerplanten water geven op de vensterbank

Je vetplant water geven

Omdat het een vetplant is die goed zijn water kan opslaan in zijn bladeren en stengels, betekent dit niet dat je hem bijna geen water hoeft te geven. Ook een vetplant heeft gewoon water nodig om goed te blijven groeien. Wat wel een groot verschil is, is hoe vaak je hem water geeft. Dit kan ook weer per vetplant soort verschillen.

Over het algemeen is het een goede richtlijn om je vetplanten in het groeiseizoen, wekelijks een scheut water te geven. In de herfst en winter zal hij een stuk minder water nodig hebben dan in de lente en zomer.

Als je je vetplant water geven doet, kun je dit het beste niet volgens een schema doen. Het is belangrijk dat je, voordat je de plant water geeft, altijd even aan de aarde voelt. Wanneer de aarde nog licht vochtig aanvoelt, kun je beter nog even wachten met water geven. Een vetplant houdt namelijk niet van natte voeten. Als hij dit wel heeft, is de kans groot dat hij gaat rotten en dood gaat. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Je vetplant water geven, kun je dan ook het beste alleen doen als de grond echt droog aanvoelt.

Inhoudsopgave: