Kalanchoë Tomentosa

Kalanchoë Tomentosa Pandaplant

De Kalanchoë Tomentosa is een plant met een populaire combinatie van een mooi uiterlijk en een betrekkelijk eenvoudige verzorging. Deze plant, ook wel Pandaplant genoemd, is een struikachtige plant met mooie, fluwelen bladeren in een groengrijze kleur. De Kalanchoë Tomentosa komt oorspronkelijk uit Afrika (Madagaskar) en behoort tot de familie van vetplanten. Dit staat meestal garant voor een makkelijke verzorging.

De zachte en aaibare blaadjes geven de plant een lief uiterlijk. Maar omdat de uiteinden van het blad wat bruin van kleur zijn, krijg de plant juist ook weer een stoere look. De Kalanchoë Tomentosa past dan ook heel goed bij vrijwel ieder interieur. Wil je weten hoe jij optimaal gaat genieten van deze groene aanwinst? Alles over de verzorging vind je op deze pagina!

Kalanchoë Tomentosa oftewel Pandaplant
Kalanchoë Tomentosa oftewel Pandaplant

Kalanchoë Tomentosa verzorging

Natuurlijk wil je zo lang mogelijk van je kamerplant genieten. Maar hoe zorg je ervoor dat je jouw Kalanchoë Tomentosa goed verzorgd? Hier lees je alles wat je moet weten en haal jij het optimale uit je mooie kamerplant!

Water geven

De Kalanchoë Tomentosa is een vetplant en dit betekent dat je deze plant weinig water hoeft te geven. Eens per week een beetje water geven is ruim voldoende. Je kunt de grond dan ook beter te droog laten dan te nat. Je doet er zelfs goed aan om de grond tussen twee gietbeurten door volledig uit te laten drogen. Omdat de plant van oorsprong op rotsachtige ondergronden groeit, is teveel water funest. Het is dus geen probleem als de plant tussen twee gietbeurten door zeer droog aanvoelt. Sterker nog: dit doet jouw Pandaplant juist veel goeds!

pandaplant verzorging
Pandaplant verzorging is niet moeilijk en je krijgt er veel voor terug

Standplaats Pandaplant

Wat is nu de ideale plek voor jouw Kalanchoë Tomentosa? Vanwege de tropische oorsprong is deze plant wel iets gewend, en daarom kun je de plant ook gewoon in het zonnetje zetten. Ook direct zonlicht is in principe geen probleem voor de plant. Wist je dat je de Kalanchoë Tomentosa ook buiten kunt zetten? Een plek in de zon is dan de juiste keuze. De plant kan niet goed tegen vorst.

Qua temperatuur houdt de Pandaplant van een plek die tenminste 10 graden is. Ook gedijt de plant goed bij droge lucht en dit betekent dat de luchtvochtigheid niet hoog hoeft te zijn of dat je hier veel aandacht aan hoeft te besteden. Het is dan ook zeker niet nodig om deze plant te sproeien. Dit wordt zelfs sterk afgeraden, omdat het jouw plant niet ten goede komt.

Voeding

Je maakt jouw Kalanchoë Tomentosa zeker blij wanneer je hem eens in de drie weken wat plantenvoeding geeft. Je kunt gewoon kiezen voor vloeibare voeding dat je met water mengt. De plant zal hier mooi van gaan groeien en daarnaast is je plant op deze manier meteen voorzien van de juiste voedingsstoffen.

pandaplant bladeren
Pandaplant bladeren

Snoeien

In principe hoef je jouw Pandaplant niet te snoeien. Maar wanneer de plant onder de ideale omstandigheden leeft, kan deze flink in de hoogte gaan groeien. Vind je dit niet mooi of wordt je zicht beperkt, dan kun je ervoor kiezen om de plant te knippen. Jouw plant ziet er dan meteen weer fris uit. Verwijder af en toe ook de dode of slechte bladeren, zodat de plant in goede conditie blijft.

Pot en verpotten

Een plant verpotten doe je om een aantal redenen. Je plant heeft meer ruimte om te groeien en daarnaast zorg je ervoor dat je plant nog langer meegaat. Wil je zo lang mogelijk genieten van je Kalanchoë Tomentosa? De plant groeit niet heel snel en hoeft dan ook niet vaak verpot te worden. Eens in de drie jaar is voldoende: kies dan een pot die 20% groter is en ververs ook meteen het potgrond. Je kunt het beste speciale potgrond voor cactussen en vetplanten gebruiken. De juiste potgrond biedt de optimale verzorging aan jouw plant.

De Pandaplant is giftig

Het is een minder goed idee om voor de Kalanchoë Tomentosa te kiezen als je kinderen of huisdieren hebt. In de bladeren en stelen van de plant zit een soort sap die giftig is voor mensen. Let hier daarom goed op voordat je de plant gaat aanschaffen.

 Kalanchoë Tomentosa Baker
Kalanchoë Tomentosa Baker

Kalanchoë Tomentosa kopen

Wil je deze leuke Kalanchoë Tomentosa kopen? Je kunt deze vinden bij Bol.com. Deze webshop heeft een breed aanbod en vaak mooie aanbiedingen. Gebruik onderstaande knop om naar die website te gaan.

Veel gestelde vragen en problemen

Kun je de Kalanchoë Tomentosa stekken?

Je kunt zeker proberen de Kalanchoë Tomentosa te stekken. Een vetplant stekken is niet moeilijk: het is met een blaadje al mogelijk om de Kalanchoë Tomentosa te stekken. Soms valt een blaadje zelf van je plant af, anders kun je deze zelf van de plant halen. Let er hierbij op dat je een blad kiest dat nog helemaal intact is en haal het blad voorzichtig van de steel.

Leg het blaadje of meerdere blaadjes in een nieuw potje op de aarde. Zorg ervoor dat de zon niet vol op het potje schijnt, zodat de bladeren niet gaan uitdrogen. Geef water als je ziet dat het blaadje gaat verschrompelen. De wortels van het plantje gaan zelf aan de slag en creëren een nieuw plantje. Zo kun je heel wat Kalanchoë Tomentosa’s in huis zetten!

Kalanchoë Tomentosa stekken
Kalanchoë Tomentosa stekken

Wat moet je doen als je Kalanchoë Tomentosa verkleurd?

Jouw plant geeft heel goed aan wat het nodig heeft. Het is alleen belangrijk dat je de signalen goed afleest zodat je er iets aan kunt doen. Het kan onder andere voorkomen dat de bladeren van je Kalanchoë Tomentosa donkergroen kleuren. Dit betekent vrijwel altijd dat je plant te weinig licht krijgt. Soms zullen de bladeren bruine of gele randen krijgen of zelfs uitvallen. Dit betekent vaak dat je jouw plant teveel water geeft. Dit kun je oplossen door simpelweg minder water te geven.

Is de Kalanchoë Tomentosa een makkelijke plant?

Een Kalanchoë Tomentosa aanschaffen? De plant is makkelijk en ideaal wanneer je geen groene vingers hebt of graag wilt beginnen met een makkelijk plantje. De Kalanchoë Tomentosa is in dit geval de perfecte kandidaat. Let er op dat de plant giftig sap bevat. Zet de Kalanchoë Tomentosa dan ook op een plek waar kinderen en/of huisdieren er niet bij kunnen en let zelf ook goed op tijdens de verzorging. Vooral katten hebben nogal eens de neiging om van kamerplanten te snoepen. En omdat je hier alles kunt lezen over het verzorging van de Pandaplant, kom je nooit meer voor verrassingen te staan!

Bladeren Pandaplant krullen

Als de bladeren van jouw Pandaplant krullen wil je hier natuurlijk iets aan doen. De meest voorkomende reden is dat de plant te lang, te nat heeft gestaan (of nog steeds staat). Vergeet niet dat het een vetplant is en weinig water nodig heeft. Zorg altijd voor een goede afwatering zodat de grond nooit te nat blijft.

Samenvatting Pandaplant

Botanische naamKalanchoë Tomentosa Baker
Ook bekend alsPandaplant
AfkomstMadagascar
Water gevenWeinig
Voeding gevenWeinig
LichtbehoefteVeel licht

Inhoudsopgave: