Winterharde Boompjes op Stam: Soorten & Verzorging

Je ziet in tuinen steeds vaker leuke winterharde boompjes op stam. Dit is niet zo gek natuurlijk, want ze zijn een erg leuke aanvulling in een grotere tuin. Maar ook in een kleine tuin komen ze zeer goed tot hun recht. Een boom in je tuin geeft net wat meer sierwaarde dan alleen maar lage struiken, planten of hagen. De boompjes op stam zijn dan ook echte blikvangers. We gaan de leukste boompjes aan je laten zien.

Close-up van de stam en bladeren van een winterhard boompje in de vorst.
Close-up van de stam en bladeren van een winterhard boompje in de vorst.

Waarom een boompje op stam?

Als je een tuin gaat inrichten kan dit soms een flinke opgave zijn. Als je een border of plantenbakken hebt waar je alleen maar struiken of lage planten in plaatst, zal je tuin er ondanks de mooie planten nog steeds leeg uit kunnen zien. Dit omdat alle planten die je hebt dan op dezelfde hoogte groeien.

Het is in zowel een kleine als een grote tuin leuk om met verschillende hoogtes te werken in je beplanting. Een boompje op stam is hier dan natuurlijk de perfecte oplossing voor. Het is echt een blikvanger in je tuin en heeft een zeer hoge sierwaarde. Er zijn ook zeer veel verschillende soorten boompjes op stam te vinden.

Winterhard boompje op stam bedekt met een laagje sneeuw
Winterhard boompje op stam bedekt met een laagje sneeuw

Soorten winterharde boompjes op stam

Er zijn veel verschillende winterharde boompjes op stam te vinden. Zo is er altijd een soort boompje dat het beste bij jouw tuin en jouw smaak aansluit. Er zijn simpelweg 4 verschillende categorieën in boompjes op stam te onderscheiden.

Zo zijn er kleine esdoorn boompjes zoals de Japanse esdoorn, kleine groenblijvende boompjes zoals de Portugese Laurierkers op stam, sierbomen op stam en kleine siervruchten op stam. Dit zijn ook allemaal boompjes die langzaam groeien of ook klein zullen blijven. Toch zullen bijvoorbeeld de siervruchten op stam uiteindelijk makkelijk bomen worden van 4 of 5 meter hoog.

Bij de keuze tussen de verschillende soorten kiezen veel mensen voor de mooie sierbomen op stam. Deze hebben een prachtige sierwaarde in de tuin en wordt dan ook veel gekozen als opvulling of voor in een kleine tuin. Zo is de dwergsering op stam een prachtige toevoeging. Ook het sierfruit op stam zal prachtige bloesem geven.

Verschillende soorten winterharde boompjes op stam in een tuinlandschap
Verschillende soorten winterharde boompjes op stam in een tuinlandschap

Waar moet je rekening mee houden?

Als je kiest voor een winterhard boompje op stam, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. De boompjes zijn zeer mooi, maar niet allemaal zijn ze bladhoudend of groenblijvend. Veel zullen dan ook in het najaar hun blad verliezen en de rest van de winter er kaal en saai bijstaan. Een boompje op stam zoals de Portugese laurierkers is wel een bladhoudende en groenblijvende boom.

Wanneer je een boompje op stam in de tuin wilt plaatsen, is het wel belangrijk om rekening te houden met de plek waar je hem wilt planten. Niet alle boompjes kunnen even goed tegen de zon en de meesten zullen dan ook de voorkeur geven aan een plek half in de schaduw. Als ze in de volle zon staan is de kans groot dat de bladeren zullen verbranden.

Rij van winterharde boompjes op stam
Rij van winterharde boompjes op stam

Als je kiest voor een siervrucht op stam is het belangrijk dat je in de gaten houdt wat er met de vruchten gebeurt. Je moet er hierbij namelijk wel rekening mee houden dat de vruchten die aan de boom groeien in bijna alle gevallen niet eetbaar zijn. In veel gevallen zullen ze zelfs giftig zijn. Let hierbij dan ook extra op dat bijvoorbeeld een klein kind of een huisdier deze vruchten niet per ongeluk eten. Een kind zal er vaak voornamelijk ziek van kunnen zijn, maar voor een huisdier kan het veel gevaarlijker en zelfs dodelijk zijn.

Het onderhoud van boompjes op stam

Dat de boompjes op stam een stuk kleiner zijn, betekent niet dat ze minder onderhoud hebben. Ook deze boompjes moeten goed onderhoud krijgen en gesnoeid worden. Het zal over het algemeen wat minder tijd in beslag nemen, maar het moet nog steeds gebeuren.

De boompjes op stam planten is niet ingewikkeld. Wel is het belangrijk dat dit in de juiste periode gebeurt. Als je een boompje op stam in pot hebt, kun je deze meestal tussen mei en oktober kopen. Een boompje op stam met kluit juist weer tussen november en april. Ze zijn licht en klein en je hoeft ze dan ook niet mega diep te planten.

Het gat waar je hem in plant moet 1,5 keer zo groot zijn dan de boom zelf. Hierna vul je het gat op met wat aanplant grond, waarna je de boom erin kunt zetten. Zorg dat na het vullen van het gat de grond goed aangestampt wordt zodat de boom stevig staat. Als laatste is het plaatsen van een boompaal belangrijk voor de stevigheid.

Hoe je de boompjes moet snoeien verschilt per soort. De meeste soorten kunnen in het najaar, tussen oktober en december gesnoeid worden. De boompjes op stam die het hele jaar door groen blijven, kun je wel het hele jaar door snoeien.

Inhoudsopgave: