Wil je de Parapluplant stekken? Dat gaat op een hele bijzondere methode. Je zet de Parapluplant stek namelijk op zijn kop in het water, dus met de bladeren naar beneden. Als je op een “normale manier” kamerplanten gaat stekken mag er juist geen blad onder water staan. Apart he?
Toch werkt het Parapluplant stekken echt op deze manier. Hier lees je de stappen, inclusief foto’s, om het stekken succesvol te laten verlopen.
Parapluplant stekken: de voorbereiding
Om een Parapluplant succesvol te vermeerderen is het belangrijk het juiste moment te kiezen. Net zoals veel andere kamerplanten groeit ook de Parapluplant het sterkst in de lente en het begin van de zomer. Door in deze periode te stekken vergroot je de kans op slagen. Het stekje heeft immers veel energie omdat de zonkracht hoog is en de dag lang. Zou je gaan stekken in de winter, dan heeft het stekje dit voordeel niet en is de kans van slagen flink kleiner.
Papyrus stekken nemen
Knip Papyrus stekken van tussen de 5 en 10 centimeter van de moederplant. Je hebt aan iedere stek een stukje stengel en wat blad nodig. Dit blad mag je inkorten tot de paraplu ongeveer 5 centimeter aan doorsnede heeft. Een stekje zoals hieronder op de foto is prima.
Om de kans van slagen te vergroten kun je direct meerdere Parapluplant stekken van de moederplant nemen. Alhoewel deze plant zich vrij gemakkelijk laat stekken, is het altijd slim om kansen te vergroten en meerdere stekjes tegelijk te proberen.
Parapluplant stekken in water zetten en wachten
Nu komt het vreemde: je zet de Parapluplant stekken op zijn kop in het water: dus met de blaadjes naar beneden. Het steeltje steekt dan boven het water uit, zoals hieronder op de foto.
Bij praktisch alle planten mag er juist geen blad in het water. Dit advies lees je onder andere bij een Monstera stekken. De reden? Het blad gaat rotten in het water. Dat is bij het Parapluplant stekken nu juist de bedoeling. De blaadjes worden eerst geel, gaan dan langzaam rotten en verdwijnen uiteindelijk volledig. In de tussentijd ontstaan er vanuit het midden de nieuwe worteltjes.
Zet de stekken weg op een lichte plek, maar niet in de volle zon. Ververs het water regelmatig.
De Parapluplant stekken worden geel
Na verloop van tijd worden de blaadjes aan de Parapluplant stekken geel. Dat is logisch, want ze staan in het water. Niet schrikken: dit is de bedoeling. De blaadjes zullen na verloop van tijd volledig vergaan. Tijdens dat proces ontstaan er worteltjes vanuit het midden van de stek. Die zie je hieronder op de foto.
Het kan soms gebeuren dat de stekken gaan bloeien. Dit is geen probleem. Als je wilt kun je de bloemetjes verwijderen, maar het hoeft niet.
Veel gestelde vragen over Parapluplant stekken
Hoe lang duurt het voordat de Parapluplant stekjes wortels krijgen?
Dit verschilt per situatie. Het snelste wortelen de stekken in de lente of zomer. Dan krijgen ze veel energie van de warmte en het licht. Meestal wortelen de Parapluplant stekken dan binnen enkele weken. De stekjes op de foto’s op deze pagina zijn in januari genomen. Het duurde ongeveer een maand totdat de eerste kleine puntjes van wortels te zien waren. Dit komt simpelweg omdat het donkerder en kouder is en de stekken dus meer moeite moeten doen om te groeien.