Monstera stekken

Monstera stekken

Hoe stek je een Monstera? De makkelijkste methode om de Monstera te stekken is op water. Die methode wordt eerst beschreven op deze pagina. Daaronder lees je alles over het stekken van de Monstera, maar dan direct in de aarde. Bij die methode zijn wat extra aandachtspunten waarop moet worden gelet.

Alhoewel deze plant zich makkelijk laat vermeerderen zijn er toch nog dingen die mis kunnen gaan. Onderaan deze pagina lees je de meest voorkomende problemen en de oplossingen hiervoor.

Monstera stekken
Monstera stekken in water

Monstera stekken in water

1: De voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk! Dat geldt ook zeker voor een Monstera stekken. Deze planten zijn sterke groeiers en kunnen gemakkelijk worden gestekt, maar je moet wel op wat dingen letten:

  • Ten eerste is het belangrijk dat je altijd een scherpe schaar gebruikt. Het maakt niet uit of dit een snoeischaar of een normale schaar is, zolang deze maar goed scherp is. Een botte schaar maakt lelijke wonden aan de plant.
  • Ten tweede moet de (snoei)schaar altijd worden ontsmet. Dit kun je bijvoorbeeld doen met een alcoholdoekje.
  • Kies ten derde het liefst een moment uit in het voorjaar. Dan heeft de Monstera de meeste energie en hebben jouw stekken de meeste kans van slagen.

2: De stekken kiezen en afknippen

Het selecteren en afknippen van de stekken is het lastigste gedeelte. Bekijk goed welke gedeeltes geschikt zijn. Hoe bepaal je dit? Om een succesvolle stek van jouw Monstera te verkrijgen heeft de stek het volgende nodig:

  1. Een stukje stengel. Dit hoeft echt maar enkele centimeters lang te zijn.
  2. Een luchtwortel.
  3. Minimaal één blad. Bij grote bladeren is een enkel blad voldoende, bij kleinere bladeren mogen het er meer zijn.

Hoe lang moet de luchtwortel zijn om te kunnen stekken? Dat maakt eigenlijk niets uit. Het kan al met een klein knobbeltje. In andere gevallen is de luchtwortel juist erg lang, tot wel een meter! In dat geval is het slim om deze luchtwortel af te knippen. Houd zo’n 5 centimeter over.

Nu je de juiste stekken hebt geselecteerd kun je ze afknippen. Als je een grote Monstera hebt kun je meerdere stekken tegelijk nemen. Van een jong plantje kun je beter niet teveel in één keer stekken.

3: De Monstera stekken in water zetten

Nu kun je de Monstera stekken in water gaan zetten. Zet de stekken in lauw water: niet ijskoud, maar ook zeker niet warm. Gebruik het liefst een doorzichtig glas, dan kun je namelijk de groei goed in de gaten houden.

Zet de stekken op een lichte plek, maar vermijd direct zonlicht. De volle zon is sowieso al niet goed voor deze plant, maar een stekje is daar nog eens extra gevoelig voor. Daar komt bij dat het water sneller troebel wordt in de zon, wat de kans op rotten vergroot. Meer informatie over de lichtbehoefte van planten lees je op Mama Botanica.

4: Wachten en verzorgen

Nu is het grote wachten begonnen. Normaal gesproken zie je binnen enkele weken als iets gebeuren. Als jouw Monstera stekken niet groeien kun je onderaan deze pagina de mogelijke oorzaken en oplossingen lezen.

Ververs af en toe het water. Zo voorkom je dat het troebel wordt en de stekken gaan rotten. Ook kan het zijn dat er wat water verdampt en ze niet meer volledig onder water staan. Let hierop en vul zo nodig bij.

monstera stekken met nieuwe wortels
Zo groeien de nieuwe wortels uit de bestaande luchtwortels
monstera stekken close up
Close up van de nieuwe wortels
monstera stekken close up
Close up van de nieuwe wortels

5: De Monstera stekken planten

Wanneer kun je de Monstera stek overplanten naar de aarde? Daar is niet een precieze regel voor. In ieder geval moeten de wortels voldoende zijn gegroeid om het stekje te kunnen voorzien van water en voedingsstoffen in de aarde. Een algemeen uitgangspunt is: wortels van 5 centimeter zijn voldoende.

Gebruik het liefste speciale stekgrond, ook wel bekend als zaaigrond. Deze aarde is luchtig van structuur. Het voordeel is dat water gemakkelijk wegstroomt en dat jonge worteltjes hier goed in kunnen groeien. Daarnaast bevat stekgrond alle voedingsstoffen die jouw Monstera stekken nodig hebben.

Nog belangrijker dan het type potgrond: zorg dat er een gat onderin de pot zit. Als de onderkant van de pot dicht is kan overtollig water niet wegstromen. Zo blijft de grond drassig en gaan de wortels rotten. Zo kan jouw stek nooit uitgroeien tot een volledige plant.

6: De Monstera stek verzorgen

De jonge Monstera stekken hebben de komende maanden nog wat extra aandacht nodig. Zet ze op een lichte plek, maar niet in de volle zon. Daarnaast is het goed om de aarde de komende periode vochtig te houden. Let op: vochtig betekent niet drijfnat! Ook kan het nuttig zijn de blaadjes regelmatig te benevelen met een plantenspuit. Na verloop van tijd zie je nieuwe uitlopers aan jouw plant verschijnen!

monstera stekken in water
Monstera stek in water met uitlopende wortels

Monstera stekken in aarde

Wil je jouw Monstera stekken direct in de aarde zetten in plaats van eerst laten wortelen in water? Dat kan, maar er zijn wel een aantal dingen waar je op moet letten:

  1. Het selecteren en afknippen van de stekken is hetzelfde als bij het stekken op water. Zorg er dus altijd voor dat jouw stekje een blad, een stukje stengel en een luchtwortel heeft.
  2. Je kunt hiervoor normale potgrond gebruiken, maar liever gebruik je stekgrond. Stekgrond wordt ook wel zaaigrond genoemd en is speciaal samengesteld om zaadjes en stekjes snel in te kunnen laten wortelschieten. Jouw Monstera stekken hebben hier absoluut voordeel bij.
  3. Zorg altijd voor een gat onderin de pot. Zo kan overtollig water wegstromen en verklein je de kans op problemen zoals wortelrot.
  4. Zet de stekken op een lichte plek, maar nooit in de volle zon.
  5. Zorg ervoor dat de grond nooit helemaal uitdroogt, maar ook nooit drijfnat is.

Bij het Monstera stekken in de aarde wordt een beroep gedaan op je geduld: je kunt namelijk niet zien of en hoe de worteltjes zich ontwikkelen. Zolang de blaadjes aan jouw stek groen blijven weet je dat het goed gaat. De eerste echte tekenen van een succesvolle vermeerdering zijn nieuwe uitlopers aan de stek. Dit kan tot wel enkele maanden duren. Groeit jouw stek helemaal niet? Lees dan onderaan deze pagina de mogelijke oplossingen.

Veel voorkomende problemen bij Monstera stekken

De Monstera stek groeit niet

Als jouw Monstera stek niet groeit kunnen er een aantal dingen aan de hand zijn:

  1. Je hebt de stek nog niet lang genoeg de tijd gegeven. Het kan soms wel weken duren voordat je nieuwe wortels aan de stek ziet verschijnen.
  2. De temperatuur is te laag. Als jouw Monstera stek bij een raam staat kan het in de nacht te koud zijn. Jonge worteltjes hebben water nodig wat constant op kamertemperatuur is.
  3. Het is te donker. Net zoals iedere plant hebben ook Monstera stekken licht nodig. Vermijd overigens direct zonlicht.

Als dit alles niet de oorzaak is kun je nog proberen om de stekken in hogere luchtvochtigheid te laten wortelen. Zet ze daarvoor in een doorzichtige plastic zak. In deze zak wordt het warm en vochtig. Zo boots je de natuurlijke habitat van deze plant na. Je kunt de zak om de paar dagen luchten om schimmelvorming te voorkomen.

Kun je een Monstera stekken zonder luchtwortel?

Kun je een Monstera stengelstekken, dus stekken zonder luchtwortel? In dat geval neem je enkel een blad met een stukje stengel. Deze stengelstek heeft een stuk minder kans van slagen dan een stek met een luchtwortel, maar het kan wel. Het wortelen duurt langer, dus je moet wat geduld hebben. Doordat het wat langer duurt moet je ook vaker het water van de stek verversen.

Als je de keuze hebt, kies dan altijd voor stekken met een luchtwortel. Het kan zijn dat jouw plant deze nog niet heeft. In dat geval kun je even wachten, want een volwassen plant maakt deze altijd aan. Je hoeft overigens niet te wachten tot de luchtwortels langer groeien: een klein knobbeltje is al voldoende om mee te stekken.

=> Verder lezen over de Monstera luchtwortels.

De Monstera stek is rot

Als het rotten pas net is begonnen kun je nog proberen om de stekken voorzichtig schoon te spoelen onder de kraan. Ververs vervolgens het water en probeer het opnieuw. Zorg ervoor dat het niet opnieuw gebeurt! Zet jouw Monstera stekken bijvoorbeeld nooit in de volle zon en ververs het water regelmatig.

Als de stekken echt volledig rot zijn moet je ze helaas weggooien.

Wanneer is de beste tijd om een Monstera te stekken?

De beste tijd is in de lente: dan heeft de Monstera veel energie en kunnen jonge stekjes gemakkelijk uitgroeien tot nieuwe planten. Als je de lente hebt gemist is de zomer ook nog prima. De minste kans van slagen heb je in de herfst of winter. Het lukt dan vaak wel, maar het duurt erg lang.

Meer leren over de Monstera stekken?

De Monstera stekken, maar ook informatie over andere planten, vind je in het boek Stek Je Plant. Met dit boek leer je alles over het stekken van je groene huisgenoten en de basics van plantenverzorging, inclusief een enorme stekjesgids met de populairste 40 planten. Bekijk Stek Je Plant op Bol.com

Inhoudsopgave: