Luchtwortels Monstera

luchtwortels monstera

De luchtwortels aan een Monstera zijn fascinerend. Wellicht ken je ze als die bruine stengels die aan de ranken van jouw plant groeien. Het is goed dat je er meer over wilt weten: luchtwortels zijn belangrijk voor de Monstera. Door er op een goede manier mee om te gaan kun je de groei van deze prachtige plant verder ondersteunen en stimuleren.

Op deze pagina lees je eerst waarom een Monstera luchtwortels heeft: wat is het doel ervan? Daarna lees je tips over het wel of niet afknippen en hoe je de luchtwortels juist als voordeel kunt gebruiken.

luchtwortels monstera
Een luchtwortel aan de Monstera

Waarom heeft een Monstera luchtwortels?

Om te begrijpen waarom een Monstera luchtwortels heeft is het goed om te kijken naar de natuurlijke habitat. Deze planten groeien van oorsprong in het tropisch regenwoud. Daar klimmen ze tegen de hoge bomen op, zoekend naar het licht. Monstera’s zijn dus klimplanten! Dat is je wellicht niet goed voor te stellen, want zo vinden we ze niet in de winkel. Zie hieronder de foto voor een voorbeeld.

Een jong exemplaar begint vaak wel de met wortels in de grond en klimt dan, naarmate ze ouder wordt, steeds hoger en hoger over de bomen richting het bladerdek. Na enkele jaren kan ze wel 20 meter lang worden! Door middel van de luchtwortels hecht de Monstera zich aan het oppervlakte van de boom.

Bij veel klimplanten zie je dat deze hechting schade toebrengt aan het oppervlakte waar aan wordt gehecht. Denk bijvoorbeeld maar eens hoe lastig je klimop van een schutting kunt krijgen. De Monstera is een veel nettere gast en veroorzaakt niet deze schade.

monstera luchtwortels
In de natuur gebruikt de Monstera luchtwortels om te klimmen en voedingsstoffen op te nemen
Monstera dubia” by Dick Culbert is marked with CC BY 2.0.

Naast steun zijn de luchtwortels ook nodig om voedingstoffen te verkrijgen. Die haalt de plant uit de lucht, het regenwater en de afvalstoffen die zich ophopen rondom de plant op de boom. De luchtwortels van de Monstera vervullen dus eigenlijk dezelfde functie als de “normale” wortels.

Sommige Monstera’s groeien zo ver omhoog dat ze de wortels met de grond uiteindelijk loskoppelen. Ze gaan dan door als puur luchtplant. Dit gebeurt alleen als de omgeving zeer vruchtbaar en vochtig is. Bijzonder he?

Deze Monstera luchtwortels zijn trouwens ontzettend sterk. Ze worden in de natuurlijke habitat gebruikt voor allerlei toepassingen. In Guatemala bijvoorbeeld worden er manden en meubels van gevlochten die lijken op de producten die wij kennen van riet.

Luchtwortels Monstera afknippen?

Soms zijn de luchtwortels van de Monstera hele kleine knobbeltjes, niet groter dan een halve centimeter. In sommige gevallen groeien ze uit tot tientallen centimeters per stuk. Daartussen zijn alle andere afmetingen mogelijk. Bij zeer lange luchtwortels kan de verleiding soms groot zijn om ze af te knippen.
Ons advies: niet doen.

De Monstera heeft de luchtwortels nodig om voedingsstoffen uit de lucht te halen of om te kunnen klimmen. Als het er echt heel veel worden (en ook te lang zijn) kun je een enkele wegknippen zonder echt schade toe te richten. Beter is om de luchtwortels in je voordeel te gebruiken, zoals je hieronder kunt lezen. Meer informatie hierover op de pagina over Monstera snoeien.

Luchtwortels als voordeel gebruiken

De Monstera is dus een klimplant, daarom maakt ze luchtwortels aan. Gebruik die luchtwortels in het voordeel van de plant. Er zijn een aantal opties:

  1. Je kunt de Monstera luchtwortels gebruiken om de plant omhoog te laten groeien. Lees er alles over op de pagina over de Monstera opbinden.
  2. De plant gebruikt de luchtwortels om vocht uit de lucht te onttrekken. Zorg dan ook voor een hogere luchtvochtigheid. Zo boots je de natuurlijke habitat na en zal de plant gezonder zijn, mooier blijven en beter groeien. De luchtvochtigheid verhogen kan bijvoorbeeld door te benevelen met een plantenspuit of een luchtbevochtiger te gebruiken.
  3. De luchtwortels van de Monstera kun je voorzichtig met de uiterste punt in de aarde duwen. Hierdoor zal de luchtwortel veranderen in een “normale” wortel. Dit is natuurlijk het makkelijkste met de laagste luchtwortels en minder bruikbaar zodra de plant hoger wordt.

Heeft jouw Monstera geen luchtwortels?

Als jouw Monstera geen luchtwortels heeft komt dat omdat ze nog te jong is. Helemaal bovenaan deze pagina kon je lezen over de natuurlijke groeiwijze van deze planten. In het begin staan ze nog met de wortels in de grond. Naarmate ze langer worden gaan ze klimmen en ontwikkelen ze dus luchtwortels. De Monstera heeft de luchtwortels nog niet nodig als kleine plant en maakt ze dus nog niet aan. Geen zorgen, naarmate ze ouder wordt komen ze vanzelf.

Inhoudsopgave: