Monstera opbinden

monstera opbinden

Op deze pagina lees je alles over een Monstera opbinden. Het eerste gedeelte gaat over het waarom. Daarin lees je over de originele groeiwijze van deze planten en waarom dus opbinden noodzakelijk is. Daaronder lees je tips voor het opbinden met bamboe en een mosstok. Tot slot staat onderaan de pagina een video om alles nogmaals te verduidelijken. Veel plezier!

monstera opbinden

Waarom een Monstera opbinden?

Waarom het opbinden van een Monstera nodig is wordt duidelijk als we kijken naar de originele habitat en groeiwijze van deze planten. Van oorsprong komt de Monstera uit de tropische regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika. In die leefgebieden groeien zeer hoge en dikke bomen die vele meters hoog zijn. De Monstera klimt over die bomen omhoog. Een klimplant dus!

Dat klinkt wellicht vreemd omdat we deze planten kennen als rechtopstaande planten. Sommige kennen we juist als hangplant, zoals de Monstera Adansonii. Feitelijk zijn Monstera’s toch echt klimplanten. Nog niet overtuigd? Bekijk dan eens onderstaande foto.

monstera opbinden als klimplant
monstera climbs tree” by mahinui is marked with CC BY-SA 2.0.

Deze groeiwijze wordt ook wel epifytisch genoemd. Een kernachtige omschrijving zou zijn: organismen die op levende planten groeien, zonder daaraan hun voedingsstoffen te onttrekken.

Dat brengt ons op een ander belangrijk onderdeel van deze planten: de luchtwortels van de Monstera. Hiermee is de Monstera in staat om water uit de lucht te onttrekken. Dit in tegenstelling tot “normale” wortels die in de grond staan. Belangrijke informatie voor een Monstera opbinden is dat ze worden gebruikt om mee te klimmen. Ze spelen dus een belangrijke rol in het wild. Ook bij het opbinden kunnen we ze gebruiken, daarover hieronder meer.

In het wild kan een Monstera wel 20 meter hoog worden. Ze klimt omhoog naar het licht. Als kamerplant in pot vallen ze dan allang om. Ze kunnen hier immers niet klimmen. Daarom is het opbinden zo belangrijk. Als de Monstera te groot wordt kun je haar opbinden om de verdere groei te ondersteunen.

Hoe een Monstera opbinden?

Hoe je een Monstera op moet binden hangt af van de afmetingen van de plant. Kleine en jonge exemplaren hebben nog dunne stengels die niet zwaar zijn. In dat geval is opbinden met bamboe een goede optie. Zodra de plant groter en zwaarder wordt kun je het beste kiezen voor een mosstok. Hieronder zijn de twee opties verder toegelicht.

Monstera opbinden met bamboe

Een jonge Monstera is nog klein met dunne takken. Deze planten kunnen een tijdje rechtop blijven staan, maar moet je na verloop van tijd toch echt opbinden. Anders vallen ze om. Dat kan, maar een kruipplant is voor veel woonkamers niet geschikt.

De meeste jonge exemplaren van deze plant zijn warrig. Ze hebben meerdere stengels die alle kanten op groeien. Het beste is dan ook om meerdere bamboestokken te gebruiken voor het opbinden: voor iedere stengel één. Zodra de plant groter groeit wordt het meer “een geheel” en kun je gaan voor een mosstok (zoals hieronder beschreven).

Je kunt de bamboestokken voorzichtig in de grond duwen, naar de stengel die je wilt opbinden. Het is niet te voorkomen dat je wat wortels beschadigd. Over het algemeen is dit geen probleem. Mocht je de keuze hebben, stel het opbinden van de Monstera uit tot de lente. In die periode is de plant het sterkst en kan ze het beste herstellen van de schade aan de wortels.

Vervolgens kun je de stengels aan de bamboestokken bevestigen. Gebruik hiervoor touw of speciale clipjes. Het liefst geen ijzerdraad want dat kan snijden in de plant. In alle gevallen is het zaak om de plant losjes tegen de stokken aan te binden, niet te strak. Het is echt de bedoeling de plant omhoog te houden, niet strak te zetten.

Monstera opbinden met mosstok

Het kan zijn dat je een jonge plant hebt die eerst met bamboe stokjes stond opgebonden. Ook kan het natuurlijk zijn dat je een Monstera hebt gekocht of gekregen die al vrij groot is. In beide gevallen moet je de Monstera opbinden met een mosstok.

Het voordeel van opbinden met een mosstok is dat ook een veel zwaardere Monstera hier steun aan heeft. Het opbinden zelf kun je doen met speciale clipjes of met touw. In ieder geval is het niet aan te raden om te kiezen voor ijzerdraad: dat kan gemakkelijk de stengels beschadigen. Zeker als de plant verder groeit, en er spanning op de stengels komt te staan, snijden de ijzerdraadjes in de stengels. Dit levert uiteraard schade op. Een Monstera opbinden heeft juist als doel om de plant mooier en beter te laten groeien, die schade moet dus worden voorkomen.

Monstera opbinden met mosstok
Monstera opbinden met mosstok

Monstera laten klimmen

Je kunt ook de Monstera laten klimmen met behulp van de mosstok. Besproei de mosstok regelmatig met water. Doordat deze vochtig is stimuleer je de luchtwortels om hier in te groeien. Zo hoef je de Monstera niet verder op te binden, maar zet ze zichzelf vast. Het opbinden is in eerste instantie nog steeds nodig, maar dat is dan meer de opstart. Na verloop van tijd klimt de Monstera zelfstandig.

monstera laten klimmen
Een Monstera laten klimmen

Inhoudsopgave: