Monstera snoeien

monstera snoeien

Soms moet je de Monstera snoeien. Een Monstera Deliciosa, in de volksmond ook wel Gatenplant, kan namelijk enorm groot worden. Niet voor niets heet de plant dan ook – monsterplant – want de plant kan in sommige gevallen groeien tot Monsterachtige proporties.

De Monstera Deliciosa is een mooie tropische plant die weinig verzorging vergt. Toch is het voor de gezondheid van jouw gatenplant belangrijk om te weten hoe je te werk gaat en welke stappen je moet doen voor het Monstera plant snoeien. Het is prachtig om zo’n grote plant in jouw woonkamer te hebben, maar als je daar geen plaats voor heeft, moet je toch de Monstera snoeien. 

Stappenplan Monstera snoeien

Voorbereiding

De Monstera kan goed tegen een stootje, snoeien is dus goed mogelijk. Om toch voor een optimaal resultaat is het belangrijk om de plant eerst in een nieuwe verse potgrond te zetten. Dat gebeurt het beste in het voorjaar als je de plant verpot. Zeker als jouw Monstera inmiddels erg oud is, is het een optie om in plaats van snoeien te denken aan het stekken en vermeerderen van jouw Monstera zodat je als het ware opnieuw begint met een schone lei.

Geef jouw plant eerst een dag of drie genoeg water, zodat de Monstera gezond is als je begint met snoeien: als jouw plant dorst heeft zullen zelfs erg gezonde bladeren wat slaphangen. Geef de plant dus goed water, zodat je goed kunt zien welk blad echt gezond is en welk blad je echt weg mag knippen.

=> Verder lezen over Monstera water geven?

monstera snoeien

Wat heb je nodig?

Het belangrijkste gereedschap voor het snoeien is een snoeitang. Hier is het belangrijk om jouw snoeitang erg goed schoon te maken. Denk bijvoorbeeld aan een ontsmettingsdoekje met alcohol om er echt zeker van te zijn dat jouw snoeitang goed schoon is. Dat is belangrijk om zo geen ziekten over te dragen van de ene op de andere plant. Het is even een naar klusje, maar komt de gezondheid van je planten zeker ten goede.

Ook is het belangrijk om handschoenen aan te trekken: de Monstera Deliciosa is namelijk een klein beetje giftig. Als je de Monstera snoeit komt er altijd een beetje vocht vrij. Je wilt niet hebben dat het vocht op jouw handen komt en mogelijk irritatie veroorzaakt. Bescherm dus vooral je handen en wrijf niet in je ogen. 

Waar Monstera snoeien?

Je snoeitang is klaar voor het snoeien en je gaat aan de slag. Het is de kunst om op de juiste plek te knippen: het beste is om het blad net boven een knooppunt af te knippen zodat zich daar gemakkelijk een nieuw blad kan vormen. Knip vooral niet te diep, want dan kun je de plant beschadigen. 

Planten groeien voornamelijk door de hormonen die de groei van de planten regelen, ook wel auxinen genaamd. Die groeihormonen werken vooral in de uiterste puntjes van de kamerplant. Een plant heeft vaak nog ongevormde bladeren die ‘knoppen’, ook wel ‘slapende knoppen’ worden genoemd. Dat is zijblad wat al reeds is gevormd, maar die nog niet zijn uitgegroeid. Op het moment dat je dus een blad wegsnoeit, zullen al die hormonen zich focussen op het nieuwe uiterste punt: de slapende knoppen worden wakker. 

Tweede stap in het snoeien Monstera

Knip de bladeren niet helemaal af bij de potgrond, maar snoei tot aan waar de stengel begint. Zo wordt je nieuwe blad minder zwaar, zal mooi omhoog groeien en blijft de Monstera mooi compact. Let op: knip niet meer dan een derde van je plant weg. Dus als je twaalf stengels hebt en je knipt er vier af, moet je jouw plant een tijdje rust geven.

Derde stap Monstera plant snoeien

Geduld is een schone zaak: de plant groeit vanzelf weer terug. Draai de plant af en toe richting het zonlicht, zodat de gesnoeide bladeren evenredig terug groeien. Een beetje plantenvoeding en wat extra vaak een scheutje water na het snoeien kan geen kwaad. Wat je kunt doen om de plant in het vervolg gezonder te houden: maak de overgebleven bladeren regelmatig schoon en zorg dat er geen stof of vuil op de achtergebleven bladeren komt te liggen.

Redenen Monstera Deliciosa snoeien

Een goede reden om jouw Monstera te snoeien is omdat de bladeren gaan hangen en vaak te zwaar worden voor de stam. De Gatenplant zal niet mooi recht naar boven groeien maar scheef gaan groeien. Als je de stam van de zware bladeren bevrijdt zal de stengel weer rechtop gaan staan. Het mooie is dat er nieuw, stevig en gezond blad uit het oude blad terug zullen groeien. Een andere optie is de Monstera opbinden.

Een andere reden om je Monstera te snoeien zijn bruine randen aan de bladeren. Dat kan onder andere komen door te veel direct zonlicht op de plant en ook hier geldt: snoeien is de beste oplossing. Of lees eerst verder over bruine vlekken op de Monstera bladeren. Uiteraard moet je ook wat doen aan de luchtvochtigheid en in het vervolg jouw plant na het snoeien vaker besproeien met de plantenspuit. Vaak is het ’s winters in huis erg droog omdat mensen vaak een houtkachel of een verwarming aan hebben staan die de lucht uitdrogen.

Er zijn ook andere oorzaken voor lelijke bladeren: zo is te veel water een oorzaak van gele bladeren aan de Monstera en te weinig voedingsstoffen voor de plant zorgen vaak voor bleke bladeren. Zwarte vlekken zijn een teken dat je Monstera te koud staat. In alle gevallen geldt: bladeren die er slecht uitzien zullen nooit hun schoonheid van vroeger terugkrijgen en snoeien is de beste oplossing. Het is de mooiste manier om jouw Monstera weer een prachtplant te krijgen. 

Als laatste is een snoeibeurt ook een goede optie als je graag grote bladeren wil aan jouw (in dat geval: letterlijke) monsterplant. Je kunt de voornamelijk kleinere blaadjes wegsnoeien zodat er meer energie en voedingsstoffen zullen gaan naar de al grote bladeren zodat die nog groter worden. 

Veelgestelde vragen over Monstera snoeien

In welk seizoen kan ik het beste mijn Monstera snoeien?

Het maakt eigenlijk niet heel veel uit wanneer je en in welk seizoen je de Monstera snoeit. Eigenlijk kan je zo nu en dan gewoon een blad wegknippen, wanneer je wilt. Wel kan het snoeien van de Monstera in de winter er voor zorgen dat het langer duurt voor nieuwe bladeren aan de Monstera verschijnen.

Hoelang duurt het voordat het loof terug groeit?

Het duurt ongeveer twee weken voordat de eerste tekenen van leven terugkomen in de Monstera. Maar het kan natuurlijk ook langer duren: elke Gatenplant is weer anders. Als het goed is komen er eerst kleine groene knopjes op de stam. In de weken daarna zullen die knoppen uitgroeien tot een lange stam.

Op welke plek heeft de Monstera het meeste kans?

Het is belangrijk om de Gatenplant na het snoeien op een plek te zetten met veel warmte en licht, maar pas op: zet hem niet in de tocht. Hij is ook niet echt sierlijk als hij net is gesnoeid dus zet hem gerust op een plek waar hij niet zo in het oog valt.

Mag ik de luchtwortels van mijn Monstera snoeien?

Het is beter om de luchtwortels van je Monstera niet af te knippen! De luchtwortels zijn belangrijk om voedingsstoffen uit de lucht te halen. Ja, als de luchtwortels veel en lang zijn kunt een enkeling afknippen zonder dat je Monstera daar daadwerkelijk problemen mee zal krijgen. Meer info over de luchtwortels aan een Monstera.

Kun je een Monstera snoeien?

Ja, je kunt heel eenvoudig, snel en makkelijk jouw Monstera snoeien. Oud gebladerte kunnen op den duur erg lelijk worden en die bladeren kun je gerust afknippen. Zeker ook als jouw Monstera inmiddels is uitgegroeid tot een boom en tegen jouw plafond aan is gegroeid, dan is die toe aan een snoeibeurt. Je kunt verschillende bladeren gerust afknippen, de plant loopt vanzelf weer uit. We geven je hier alle informatie over hoe je jouw Gatenplant snoeien kan. 

Inhoudsopgave: